Νέα άρθρα

Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Γνωρίζετε ποια είναι η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής πριν την εγκυμοσύνη; Ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει η υποψήφια έγκυος γυναίκα να προσέξει;

Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Συνήθως δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην διατροφή της εγκύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε η έγκυος να καταφέρει να εμπλουτίσει την διατροφή της με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσει την επαρκή θρέψη του κυοφορούμενου, να προσαρμόσει το βάρος της στα αποδεκτά όρια και να βελτιώσει ενδεχόμενες παρενέργειες της κύησης, όπως η δυσκοιλιότητα, η αναιμία ή οι εκτεταμένοι εμετοί.

Πόσο σημαντική είναι όμως η διατροφή σε μια γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος σε σύντομο χρονικό διάστημα;

 

Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη: βασικές αρχές

 

 Η καλή φυσική κατάσταση της εγκύου είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και ωρίμανσης του εμβρύου επειδή:

  • Το έμβρυο ξεκινά να σχηματίζεται μετά την στιγμή της σύλληψης, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα των θρεπτικών συστατικών που έχει ήδη αποθηκευμένα στους ιστούς της η μητέρα. Εάν αυτά δεν υπάρχουν, το έμβρυο «απορροφά» βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε βάρος του οργανισμού της μητέρας.
  • Το βασικότερο στοιχείο της διατροφής που χρειάζεται το έμβρυο από πολύ νωρίς για την ανάπτυξη του είναι ο σίδηρος, ο οποίος θα κινητοποιηθεί από το ήπαρ της εγκύου όπου είναι αποθηκευμένος για να χρησιμοποιηθεί από το έμβρυο. Γυναίκες με φτωχά αποθέματα αποθηκευμένου σιδήρου εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία από την αρχή της κύησης τους, την οποία δύσκολα μπορούν να διορθώσουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης όπου οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες.
  • Το ξεκίνημα της λειτουργίας των οργάνων του εμβρύου υπολογίζεται πολύ νωρίς, στην 12η εβδομάδα της κύησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του οργανισμού του εμβρύου πολλαπλασιάζονται από την αρχή της κύησης με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς και για να το πετύχουν αυτό, είναι απαραίτητη η διατροφή με μεγαλύτερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών από ότι πριν την κύηση.
  • Επειδή οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (δηλαδή οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β1, Β2, Β6, Β12), η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και το παντοθενικό οξύ Β5) δεν αποθηκεύονται στο ήπαρ, εμφανίζεται συχνά έλλειψη τους από την αρχή της εγκυμοσύνης.
  • Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K αποθηκεύονται στο ήπαρ, χρειάζεται όμως πρόσθετη ποσότητα από αυτές σε ημερήσια βάση στην διατροφή της υποψήφιας εγκύου, καθώς το έμβρυο θα απορροφήσει τα αποθέματα της.
  • Οι ανάγκες σε παραγωγή αίματος της εγκύου αυξάνονται ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, επιβάλλεται η διόρθωση μιας ενδεχόμενης αναιμίας ΠΡΙΝ από την κύηση γιατί θα χειροτερέψει σημαντικά μετά την σύλληψη.
  • Το βάρος πρόκειται να αυξηθεί και για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμη η διόρθωση του σωματικού βάρους σε αποδεκτά όρια ΠΡΙΝ την κύηση, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής που θα εξασφαλίσει επάρκεια θρεπτικών συστατικών.
  • Σημαντική είναι η αναπλήρωση του ασβεστίου σε γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες ή λόγω προηγούμενης πρόσφατης εγκυμοσύνης, καθώς τα οστά του εμβρύου ξεκινούν να σχηματίζονται από πολύ νωρίς, κινητοποιώντας το ασβέστιο από τον οργανισμό της μητέρας.
  • Επιβάλλεται η διόρθωση της δυσκοιλιότητας ΠΡΙΝ την κύηση με κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών καθώς η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή κατά την διάρκεια της κύησης, λόγω της επιβράδυνσης της διαδικασίας της πέψης η οποία οφείλεται στην απελευθέρωση προγεστερόνης στο αίμα.
  • Επιβάλλεται η σωστή ενυδάτωση της υποψήφιας εγκύου γιατί ο όγκος του αίματος της αυξάνεται σημαντικά από τις πρώτες εβδομάδες κύησης.

⊗Ζητήστε την βοήθεια του ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής εάν σκοπεύετε να γίνετε μητέρα σύντομα! Ο γυμναστής, η φίλη ή ο γυναικολόγος σας, ΔΕΝ είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες της διατροφής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1.  Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

Comments are closed.

Scroll To Top