Νέα άρθρα

Γιόγκα (yoga): Είναι η γιόγκα κατάλληλη άσκηση για τον έλεγχο του βάρους;

yoga

Γιόγκα (yoga): Είναι η γιόγκα η κατάλληλη άσκηση για τον έλεγχο του βάρους;

Κάθε μορφής άσκηση είναι κατάλληλη για τον έλεγχο του βάρους, σε αντίθεση με την στατικότατα, την καθιστική ζωή ή την αδράνεια. Η γιόγκα (yoga), είναι μια πανάρχαια μορφή εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μυϊκή ενδυνάμωση και τον έλεγχο του στρες. Μπορεί να είναι περισσότερο στατική σε σχέση με άλλες μορφές εκγύμνασης, αλλά συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ευλυγισίας του σώματος, στον αποτελεσματικό έλεγχο της αναπνοής ενισχύοντας σημαντικά την σωματική ευεξία και την αποβολή ή τον χειρισμό του άγχους. Παράλληλα, η πνευματική χαλάρωση που είναι απαραίτητη κατά την εφαρμογή των ασκήσεων γιόγκα, βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του στρες, κάτι που δρα ανασταλτικά στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την υπέρταση καθώς και στην εκδήλωση επεισοδίων συναισθηματικής Υπερφαγίας ή/και νυχτερινής υπερφαγίας, οι οποίες οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη γενικευμένου ανεξέλεγκτου άγχους ή/και στρες.

Γιόγκα  (yoga): Είναι η γιόγκα η κατάλληλη άσκηση για τον έλεγχο του βάρους;

Η γιόγκα (yoga) είναι σήμερα μια από τις συνιστώμενες σωματικές ασκήσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και δεν μπορούν να αθληθούν εντονότερα, για άτομα με δυσκολία στην αναπνοή όπως ασθματικά ή άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π) τα οποία χρειάζονται πνευμονική αποκατάσταση. Είναι επίσης κατάλληλη για άτομα με τεχνητά μέλη ή για όσους επιθυμούν τον έλεγχο του άγχους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, ακόμα και στην τρίτη ηλικία.  Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη οδηγία σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή καρδιοπάθειες ή σε άτομα που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως αυτά που έχουν διαγνωσμένο μεταβολικό σύνδρομο να προτιμούν την γιόγκα ως μορφή εκγύμνασης σε σχέση με άλλες πιο «επιθετικές» μορφές άθλησης. Είναι κατάλληλη και για τον έλεγχο του βάρους!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Η αντίστοιχη Ολλανδική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση: European Journal of Preventive Cardiology: «The effectiveness of yoga in modifying risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials», 2016.
  2. Yoga has the same potential as exercise to reduce the risk factors of cardiovascular diseaseEffective for those ‘who cannot or prefer not to perform traditional aerobic exercise’, 16 Dec 2014, European Society of Cardiology.

Comments are closed.

Scroll To Top