Νέα άρθρα

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής: Πικραλίδα

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής: Πικραλίδα

 Φυσικά  συμπληρώματα διατροφής: Πικραλίδα

Η πικραλίδα ονομάζεται αλλιώς Ταραξάκο το φαρμακευτικό ή Ταραξάκος ο φαρμακευτικός ή Πικραφάκη. Η Αγγλική ονομασία της πικραλίδας είναι Dandelion (Δανδέλιον) ενώ η βοτανική του ονομασία είναι Taraxacum officinale. Πρόκειται στην ουσία για ένα ζιζάνιο που φύεται πολύ εύκολα σε χωράφια και αγρούς, σε χλοοτάπητες ή ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Θεωρείται από πολλούς κηπουρούς και ιδιοκτήτες γκαζόν ως ένα αγριόχορτο, έχει όμως πολλές μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις.

Η πικραλίδα, είναι γνωστή για τις κίτρινες κεφαλές της που παρουσιάζουν άνθη τα οποία με τον καιρό μετατρέπονται σε στρογγυλά μπαλάκια από ασημί χρώματος θυσανωτούς καρπούς, οι οποίοι χαρακτηριστικά διασκορπίζονται στο φύσημα του ανέμου.

πικραλίδα

Οι θύσανοι της πικραλίδας

Οι πικραλίδες συλλέγονται είτε άγριες από τους αγρούς είτε καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα για να πωληθούν ως φυλλώδες λαχανικό. Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν είτε μαγειρεμένα είτε ωμά σε διάφορες μορφές, όπως σε σούπες ή σαλάτες ή ακόμα και σε πίτες. Η γεύση τους είναι πικάντικη και πλησιάζει αυτήν της μουστάρδας ενώ είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, βιταμίνη C και σίδηρο, περιέχουν δε περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο από ότι το σπανάκι!.

Τα άνθη της πικραλίδας χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί ένα σιρόπι ως υποκατάστατο του μελιού που με την προσθήκη χυμού λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό. Από τα άνθη αυτά φτιάχνονται επίσης μαρμελάδες. Η ρίζα της ψημένης και αλεσμένης πικραλίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του καφέ ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΙΝΗ. 

Με πολύ χαμηλή ή έως και καθόλου τοξικότητα, το ταραξάκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση ως αφέψημα όπως το τσάι.

Η πικραλίδα ως συμπλήρωμα διατροφής

Ως φυσικά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται τα υπέργεια τμήματα του φυτού της πικραλίδας (φύλλα και άνθη), νωπά ή αποξηραμένα ή ακόμα και το ρίζωμα του. Τα δραστικά συστατικά της είναι:

  • οξέα,
  • κουμαρίνες,
  • αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή,
  • ρητίνη,
  • τερπενοειδή,
  • βιταμίνη Α, C, σίδηρο και ασβέστιο στα φύλλα της,
  • κάλιο 4,5 % στα φύλλα και 2,5 % στην ρίζα της,
  • καροτενοειδή,
  • χολίνη,
  • ινουλίνη,
  • φυτοστερόλες.
Φυσικά συμπληρώματα διατροφής: Πικραλίδα

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής: Πικραλίδα

Η πικραλίδα και ιδιότητες

Το ταραξάκο παρουσιάζει διουρητικές ιδιότητες χωρίς να προκαλεί εκτεταμένη αποβολή καλίου από τον οργανισμό ακριβώς επειδή περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα καλίου, έχει αποιδηματική δράση βοηθώντας στην αποβολή των κατακρατήσεων υγρών από τον οργανισμό, έχει αντιρρευματικές ιδιότητες και δρα ως διεγερτικό, βοηθά σε προβλήματα του στομάχου γιατί βελτιώνει την πέψη ενώ είναι τονωτικό για την υγεία.

Τα φύλλα και το ρίζωμα του φυτού χρησιμοποιούνται σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Ενδείκνυνται για:

  • χολοκυστίτιδα, χολόλιθους και ίκτερο γιατί είναι καλό χολαγωγό (προκαλεί την έκκριση της χολής),
  • δυσπεψία ως βελτιωτικό της πέψης,
  • δυσκοιλιότητα ως ήπιο καθαρτικό,
  • ολιγοουρία ως διουρητικό χωρίς εκσεσημασμένη αποβολή καλίου,
  • ρευματισμούς.

Δοσολογία συνιστώμενη ημερησίως:

  • Φύλλα: αποξηραμένα 4-5 γραμμάρια σε αφέψημα 3 φορές την ημέρα.
  • Ρίζωμα: αποξηραμένη πικραλίδα 2-3 γραμμάρια σε αφέψημα 3 φορές την ημέρα.
  • Υπερ-δοσολογία: Όπως σε όλα τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, η δοσολογία πρέπει να τηρείται αυστηρά για να μην προκαλέσει παρενέργειες.

Αντενδείξεις: Όπως όλα τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής έτσι και η πικραλίδα  έχει αντενδείξεις και δεν πρέπει να χορηγείται σε:

  • Άτομα με απόφραξη χοληφόρων οδών.
  • Σε άτομα με εμπύημα της χοληδόχου κύστης.
  • Σε άτομα με αποφρακτικό ειλεό.
  • Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης και γαλουχίας, θα πρέπει όμως να χορηγείται κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του ιατρού.
  • Μπορεί να ενισχύσει την διουρητική δράση άλλων φαρμάκων.
  • Μπορεί να εμποδίσει την υπογλυκαιμική δράση άλλων φαρμάκων.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγές:

1.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top