Νέα άρθρα

Γνωρίζετε ότι το είδος της ζάχαρης με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι η ζάχαρη της καρύδας;

 ζάχαρη καρύδας

ζάχαρη καρύδας

Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας και ειδικότερα από το νέκταρ τους. Είναι γλυκιά, αρωματική σαν την μαύρη ζάχαρη που το άρωμα της θυμίζει καραμέλα βουτύρου, ενώ στο χρώμα πλησιάζει την καστανή ζάχαρη. Η ζάχαρη από καρύδα θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη και την ακατέργαστη ζάχαρη.

Ο λόγος είναι ότι αποτελεί πλούσια πηγή :

  • ασβεστίου,
  • καλίου,
  • σιδήρου,
  • μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, φωσφόρου και χαλκού,
  • περιέχει 12 σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες όπως θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη, το νικοτινικό οξύ, η βιοτίνη και η ινοσιτόλη σε αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις.
  • Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη περιέχει 35 φορές περισσότερο σίδηρο.
  • Περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα που βρίσκονται στην φύση και παρέχει στον οργανισμό μας υψηλές συγκεντρώσεις γλουταμινικού οξέος.
  • Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος γιατί  ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι χαμηλός. Για τον λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλη για κατανάλωση από διαβητικούς, σε λογικές φυσικά ποσότητες.
 ζάχαρη καρύδας

ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη από καρύδα δεν είναι προϊόν χημικών διεργασιών όπως τα χημικά γλυκαντικά, υφίσταται όμως επεξεργασία για να τυποποιηθεί και να πωληθεί στο εμπόριο. Είναι μια απόλυτα φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς χημικά πρόσθετα, συντηρητικά ή χρώματα. Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Όπως όλες οι γλυκαντικές ουσίες έτσι και αυτή είναι καλό να χρησιμοποιείται σε λογικές πάντοτε ποσότητες

ΠΗΓΕΣ

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top