Νέα άρθρα

Η ζάχαρη καρύδας

ζάχαρη καρύδας

ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας

Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας και ειδικότερα από το νέκταρ τους. Είναι γλυκιά, αρωματική σαν την μαύρη ζάχαρη που το άρωμα της θυμίζει καραμέλα βουτύρου, ενώ στο χρώμα πλησιάζει την καστανή ζάχαρη. Η ζάχαρη από καρύδα θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη και την ακατέργαστη ζάχαρη.

Η ζάχαρη καρύδας: θεωρείται πιο υγιεινή

Η ζάχαρη της καρύδας θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή και ο λόγος είναι ότι αποτελεί πλούσια πηγή:

  • ασβεστίου,
  • καλίου,
  • σιδήρου,
  • μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, φωσφόρου και χαλκού,
  • περιέχει 12 σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες όπως θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη, το νικοτινικό οξύ, η βιοτίνη και η ινοσιτόλη σε αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις.
  • Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη περιέχει 35 φορές περισσότερο σίδηρο.
  • Περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα που βρίσκονται στην φύση και παρέχει στον οργανισμό μας υψηλές συγκεντρώσεις γλουταμινικού οξέος.
  • Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος γιατί  ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι χαμηλός. Για τον λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλη για κατανάλωση από διαβητικούς, σε λογικές φυσικά ποσότητες.
  • ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ με τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης.

Είδη ζάχαρης και θερμίδες:

Το παρακάτω γράφημα θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την ισότητα των θερμίδων των διαφόρων ειδών ζάχαρης:

ζάχαρη καρύδας

Είδη ζάχαρης και θερμίδες

Η ζάχαρη από καρύδα δεν είναι προϊόν χημικών διεργασιών όπως τα χημικά γλυκαντικά, υφίσταται όμως επεξεργασία για να τυποποιηθεί και να πωληθεί στο εμπόριο. Είναι μια απόλυτα φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς χημικά πρόσθετα, συντηρητικά ή χρώματα. Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Όπως όλες οι γλυκαντικές ουσίες έτσι και αυτή είναι καλό να χρησιμοποιείται σε λογικές πάντοτε ποσότητες.

ζάχαρη καρύδας

ζάχαρη καρύδας

⊗Η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από την ζάχαρη καρύδας είναι μικρή λόγω της μικρής ποσότητας αυτής που χρησιμοποιούμε μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Δεν αναμένουμε να μας βοηθήσει στην αύξηση του αιματοκρίτη επειδή περιέχει αρκετό σίδηρο! Υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με την οποία φροντίζουμε να καταναλώνουμε υγιεινά τρόφιμα σε λογικές ποσότητες. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top