Νέα άρθρα

Σπαστική κολίτιδα : ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής

Σπαστική κολίτιδα

Ένα τυπικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ενός ατόμου που παρουσιάζει διαγνωσμένη σπαστική κολίτιδα εντέρου, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις:

 

 

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ  ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗΣ-ΣΙΚΑΛΕΩΣ-ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ. Το λευκό ψωμί και το ψωμί με καλαμποκίσιο αλεύρι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γι αυτό είναι καλύτερα.

 

Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (κορν φλεικς, κουάκερ, βρώμη καθώς και οι μπάρες δημητριακών) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ερεθίζουν το έντερο και προκαλούν σπαστική κολίτιδα.

 

ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ είναι καλό να περιορίζονται γιατί είναι δύσπεπτα , εκτός εάν καταναλωθούν 1 φορά στις 15 ημέρες και να είναι πολύ καλά βρασμένα. Καλύτερη από όλα είναι η φακή λόγω του σιδήρου και η φάβα.

Προσοχή πρέπει να δίνουμε στο σπανάκι , το πράσο, τις μπάμιες, την μελιτζάνα , τα φασολάκια και τα σπαράγγια που μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες, ενώ τα κουκιά και τα βραστά

χόρτα , καλύτερα να αποφεύγονται.

 

ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες , κριθαράκι αλλά και τα μακαρόνια) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες.

 

ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό, μπακαλιάρο αλλά και μικρά ψάρια καλύτερα και αυτά ψητά).Τα θαλασσινά στην σχάρα ή αχνιστά-σαχανάκι μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.

 

ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (καλύτερα φρούτα εποχής ή 1 μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρέσκο). Αν υπάρχει διάρροια στην οξεία φάση της νόσου, τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ και γενικά τα όξινα φρούτα (γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, δαμάσκηνα καθώς και όλα τα ξερά φρούτα) και καλό είναι να καταναλώνονται η μπανάνα , το μήλο και το αχλάδι. Το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, ο ανανάς, τα κεράσια μπορούν να φαγωθούν χωρίς πρόβλημα, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ γιατί σχετίζονται με αλλεργίες. Όλα τα φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι πολύ κρύα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΤΟΥΣ ή μπορούν να γίνουν πολτός (μίξερ). Πολύ νόστιμες και θρεπτικές είναι οι κομπόστες (καλύτερα σπιτικές), ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ γιατί μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

 

Σπαστική κολίτιδα

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ (γάλα ελαφρύ, ξινόγαλα, γάλα πλήρες , γάλα κατσικίσιο.) Το κασέρι, το γιαούρτι ή το τυρί και το κασέρι της σόγιας (νηστίσιμο) μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα. ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (αυτά που έχουν προβιοτική και πρέβιοτικη καλλιέργεια μυκήτων-θρεπτικών συστατικών και το αναγράφουν σαφώς στην συσκευασία τους, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και ενδεχομένως βοηθούν στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου.)

 

ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ, ακόμα και αν είναι λαχανικά ή ψάρια γιατί η αυξημένη ποσότητα λαδιού προκαλεί σπαστική κολιτιδα.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ 2-3 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ καλύτερα βραστά και καλά βρασμένα – ΟΧΙ ΜΕΛΑΤΑ.

 

ΤΡΩΜΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ περισσότερο βραστές και όχι ωμές , να είναι πολύ καλά πλυμένες χωρίς πολύ αλάτι, με λίγο λεμόνι ή  ξύδι. Το κουνουπίδι , το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπαράγγι ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπεψία ή διάρροια , γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Το μαρούλι, η ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) , το κολοκύθι, η γλυκιά κολοκύθα, το καρότο, το μαϊντανό και το σέλινο, το άνηθο είναι ελαφριά και εύπεπτα.

 

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ .Πολύ καλό είναι και το μέλι, όμως μπορεί να προκαλέσει διάρροια αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

 

Το κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως υδατάνθρακες, άφθονες βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, νερό και υγρά.

 

Ασκούμαστε και πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.

 

Σπαστική κολίτιδα

 

 

ΠΗΓΕΣ :

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top