Νέα άρθρα

Πώς φαίνεται το διαβητικό πόδι;

διαβητικό πόδι

Στάδια δημιουργίας έλκους διαβητικού ποδιού

Πώς φαίνεται το διαβητικό πόδι;

Πώς φαίνεται το διαβητικό πόδι στην πράξη; Ποια είναι τα στάδια δημιουργίας του, που οφείλεται και πως μπορούμε να το αναγνωρίσουμε;

Τι είναι το διαβητικό πόδι;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «διαβητικό πόδι» το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη όταν αυτό παρουσιάζει επιπλοκές όπως: παρουσία έλκους (πληγής που συνοδεύονται από πρήξιμο και ερυθρότητα  των ιστών), λοίμωξη των ιστών, ή περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια.

Το διαβητικό πόδι είναι μια πάθηση που οφείλεται αποκλειστικά στον μακροχρόνιο, αρρύθμιστο και επιπλεγμένο σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων και αφορά στην ουσία στην για καιρό κακή αιμάτωση του άκρου ποδιού λόγω της διαβητικής αρτηριοπάθειας σε συνδυασμό με την παρουσία πληγών, ελκών ή/και απώλεια της αισθητικότητας. Το διαβητικό πόδι επηρεάζεται την αρτηριακή αιμάτωση με αποτέλεσμα την διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός και πιθανά συνεπακόλουθα την φλεγμονή και την αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα – ακρωτηριασμό λόγω προχωρημένης σήψης.

Εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές του κάτω άκρου, των δαχτύλων και του πέλματος που υφίστανται πίεση λόγω της βάδισης και του βάρους-πίεσης, σε περιοχές που αυτοτραυματίζονται και εμφανίζουν λοίμωξη χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτές, σε περιοχές ήδη τραυματισμένες που δεν μπορούν να ιαθούν ή σε περιοχές που εμφανίζουν μειωμένη αισθητικότητα λόγω του σακχαρώδους διαβήτη.

Τι είναι η περιφερειακή αρτηριακή νόσος του διαβητικού ποδιού;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι αποτέλεσμα της αρτηριοσκλήρωσης δηλαδή της σκλήρυνσης-στένωσης των αγγείων των αρτηριών των κάτω άκρων, τα οποία τροφοδοτούν τα πόδια με αίμα. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει έλλειψη καλής αιματώσεως των άκρων ποδιών κατάσταση που μπορεί μακροχρόνια να συμβάλλει στην εμφάνιση έλκων ενώ η μειωμένη αιμάτωση και άρα η μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, κάνει την επούλωση υφιστάμενων πληγών ακόμα πιο δύσκολη. Ο συνδυασμός διαβητικής νευροπάθειας, μειωμένης αισθητικότητας και κακής αιμάτωσης, διευκολύνει την μόλυνση των πληγών και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των εν τω βάθει ιστών του ποδιού.

Τα βασικότερα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού είναι:

  • Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι-πέλμα-δάχτυλα,
  • Λείο και ερυθρό πόδι «με γυαλιστερή όψη σαν καθρέφτη»,
  • Φουσκάλες ή κάλοι στο πόδι που δεν γιατρεύονται εύκολα και υπάρχουν για καιρό και μπορεί να βγάζουν υγρό,
  • Ξηροδερμία και πολλές φορές φαγούρα,
  • Μελανιασμένο πόδι ή και το αντίθετο, δηλαδή αποχρωματισμός του ποδιού,
  • Έλκος ή έλκη (πληγές με ή χωρίς πύον) στο πόδι ή/και στο πέλμα ή/και στα δάχτυλα,
  • Πτώση των τριχών του άκρου ποδιού.

Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβητικού ποδιού αυξάνεται:

  • Σε άτομα που εμφανίζουν διαβητική νευροπάθεια,
  • Σε άτομα που εμφανίζουν διαβητική νεφροπάθεια ή νεφροπάθεια άλλης αιτιολογίας,
  • Σε άτομα με μειωμένη όραση ή άνοιες που αδυνατούν να διαπιστώνουν εγκαίρως βλάβες στα πόδια τους,
  • Σε άτομα που αδυνατούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους για έτη,
  • Σε άτομα που έχουν ιστορικό προηγούμενου έλκους, πληγών ή ακρωτηριασμού μέρους του κάτω άκρου,
  • Στους καπνιστές,
  • Σε άτομα που εμφανίζουν αρθρίτιδες των δακτύλων-παραμορφώσεις του άκρου ποδιού.

⊗Δεν λαμβάνουμε καμία θεραπεία αισθητικής-ούτε κόψιμο νυχιών στο διαβητικό πόδι από μη εξειδικευμένους επαγγελματίες. Προσέχουμε και ελέγχουμε πάντοτε την υγεία των ποδιών μας, ρυθμίζουμε το σάκχαρο μας και υιοθετούμε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Ελέγχουμε εμείς τα πόδια των δικών μας ανθρώπων όταν αυτοί δεν βλέπουν καλά ή αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Brie Williams, Anna Chang:  Current Diagnosis & Treatment: “Geriatrics”, Lange, (Second Edition, 2014).
  2. Leslie D.,  Lansang C., Coppack S., Kennedy L.: “Diabetes. Clinicians Desk Reference” (CRC Press, Taylor & Francis Group), 2012.
  3. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

Comments are closed.

Scroll To Top