Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι
Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι

Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι

Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι
Χωρίς αλάτι

Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι

Το αλάτι (νάτριο) είναι υπάρχει παντού. Υπάρχει ακόμη και στα πιο απίθανα τρόφιμα, ποτά ή αναψυκτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι επίσης εξαιρετικά “γενναιόδωροι” με το αλάτισμα του φαγητού όταν μαγειρεύουν ή γευματίζουν. Τι γίνεται όμως όταν δεν πρέπει να καταναλώνουμε αλάτι στην διατροφή μας; Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι;

Η μείωση ή η εξάλειψη του αλατιού από το φαγητό δεν σημαίνει ότι θυσιάζουμε την γεύση και την απόλαυση του γεύματος. Με μερικές έξυπνες τεχνικές μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα άνοιγμα στον υπέροχο κόσμο των αρωματικών βοτάνων, των μπαχαρικών ή των λαχανικών, τα οποία με δελεαστικές υφές και πετυχημένους συνδυασμούς μπορούν να μεταμορφώσουν τα γεύματα μας!

Οι κίνδυνοι μιας διατροφής πλούσιας σε αλάτι

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, η απόφαση να περιορίσουν ή να εξαλείψουν εντελώς το Αλάτι από την διατροφή τους δεν είναι απλώς μια γαστρονομική επιλογή αλλά ένα κρίσιμο βήμα προστασίας της υγείας τους.

Μερικοί γνωστοί κίνδυνοι από μια διατροφή πλούσια σε αλάτι είναι:

  1. Υπέρταση και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει συσχετιστεί ευθέως με την υπέρταση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Η συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νατρίου και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη μείωσης της συνολικής κατανάλωσης νατρίου στην διατροφή με σκοπό τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία.
  2. Κατακράτηση υγρών και οίδημα: Η περιβόητη ικανότητα του νατρίου να προκαλεί κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πρήξιμο (οίδημα) λόγω συσσώρευσης περίσσειας υγρών στους ιστούς του σώματος. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί πρόσκαιρη δυσφορία και μπορεί να επιδεινώσει απειλητικές για την ζωή καταστάσεις, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  3. Επιπτώσεις στα νεφρά: Οι νεφροί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας του νατρίου. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά, προκαλώντας επιπρόσθετα πέτρες στα νεφρά και βλάπτοντας την συνολική νεφρική λειτουργία.
  4. Συσχετισμοί με οστεοπόρωση: Τα αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό συνοδεύονται από αυξημένη απέκκριση (αποβολή) ασβεστίου μέσω των ούρων, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές συσχετίσεις με την οστεοπόρωση.
  5. Μαγειρική εξάρτηση: Η διατροφή που είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στο αλάτι, δημιουργεί εξάρτηση από αυτό και για τον λόγο αυτόν οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπεραλατισμένα φαγητά δυσκολεύονται να το μειώσουν.
  6. Υπερκατανάλωση αλκοόλ: η αυξημένη κατανάλωση φαγητών -και ιδιαίτερα μεζέδων- που περιέχουν μεγάλα ποσοστά αλατιού, προδιαθέτουν στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την αύξηση των θερμίδων του γεύματος.

Πώς να προσθέσουμε γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι

Εάν λοιπόν αποφασίσουμε να μειώσουμε το αλάτι από την διατροφή μας ή αν αυτό είναι πλέον η μόνη μας επιλογή, τότε σίγουρα δεν πρέπει να στερηθούμε την γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με:

Βότανα

Τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αναδείξουμε τα πιάτα μας. Σκεφτείτε βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, εστραγκόν, μαϊντανό και χιλιάδες άλλα όπως και συνδυασμούς αυτών. Όχι μόνο προσθέτουν “βάθος” γεύσης στα γεύματα μας, προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά ενώ ενισχύουν παράλληλα και την ελκυστικότητα του χρώματος στο πιάτο μας.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά είναι επίσης εξαιρετικοί σύμμαχοι της γεύσης στον αγώνα κατά του αλατιού!. Το κύμινο, η πάπρικα, ο κουρκουμάς (Κουρκούμη), το γαρίφαλο και η  Κανέλα είναι μερικά μόνο μπαχαρικά που μπορούν να μεταμορφώσουν το ανάλατο γεύμα σε κάτι πολύ νόστιμο. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς για να βρείτε το τέλειο μείγμα.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το λάιμ, το μανταρίνι και το πορτοκάλι, μπορούν να προσθέσουν έναν εξαιρετικά νόστιμο ζωμό ή ντρέσινγκ στα πιάτα μας, κρύβοντας την μειωμένη αλατότητα του.

Σκόρδο, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια και ξερά κρεμμύδια

Αυτά τα αρωματικά λαχανικά, δίνουν μια έντονη γεύση σε κάθε πιάτο. Το σοτάρισμα τους ως βάση για τις συνταγές μας, μπορεί να δώσει μια πλούσια γεύση που θα μας κάνει να ξεχάσουμε εντελώς το αλάτι. Μην ξεχνάτε και το πικάντικο, μαύρο σκόρδο!

Ξύδι 

Το ξύδι όλων των ειδών, όπως βαλσάμικο, μηλόξυδο, το ξύδι με βότανα ή το ξύδι από κόκκινο κρασί, μπορεί να προσθέσει οξύτητα και πολυπλοκότητα στα γεύματα μας. Περιχύστε το πάνω από σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως μαρινάδα για κρέατα και λαχανικά αντί για αλάτι.

Ζωμοί χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

Επιλέξτε ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων. Ακόμη καλύτερα, φτιάξτε όταν μπορείτε σπιτικούς ζωμούς που μπορείτε να πειραματιστείτε με λαχανικά, κρεατικά ή ψαρικά καθώς και με τα μπαχαρικά που επιθυμείτε για να εμπλουτίσετε τις σούπες, τα μαγειρευτά και τις σάλτσες σας. Ο ζωμός προσθέτει βάθος στην γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι.

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ανεβάστε τα πιάτα σας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η τολμηρή, έντονη γεύση του μπορεί να κρύψει την ανάγκη για αλάτι και να αναδείξει τα συστατικά των πιάτων. Δοκιμάστε συνδυασμούς πιπεριών, όπου το κάθε ένα έχει διαφορετική γευστική ένταση.

Καυτερά μπαχαρικά

Εάν σας αρέσουν τα καυτερά τρόφιμα, μπορείτε να δείτε μεγάλη βελτίωση στην γεύση των των φαγητών χωρίς αλάτι.

Πολτοποιημένα λαχανικά

Εάν  θέλετε ακόμη περισσότερες βιταμίνες, γεύση και άρωμα, προσθέστε πολτοποιημένα λαχανικά στην γέμιση των γεμάτων σας.

Ξερά φρούτα και φρούτα

Τα ξερά φρούτα και τα φρούτα μπορούν να γλυκίσουν το φαγητό προσθέτοντας γεύση, άρωμα και βιταμίνες. Χρησιμοποιήστε ξερά βερίκοκα δαμάσκηνα, ακόμη και σύκα, κυδώνια ή ρόδι στο πιάτο σας.

Ανάλατοι ξηροί καρποί και κάστανα

Οι ξηροί καρποί προσθέτουν υφή, τραγανότητα και γεύση στο φαγητό χωρίς αλάτι!

Ελαιόλαδο

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο ελαιόλαδο, ειδικά αν το προσθέσετε ωμό πάνω από το πιάτο σας!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About the author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος