Νέα άρθρα

Φυσικά συμπληρώματα : Κουρκούμη

Κουρκούμη

Κουρκούμη ή αλλιώς το ρίζωμα της κουρκούμης . Η Αγγλική ονομασία είναι Turmeric ενώ η βοτανική ονομασία Curcuma Longa L. Οι ρίζες του φυτού που χρησιμοποιούνται σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής έχουν οσμή αρωματική , αρτυματώδη και γεύση πικρή. Τα δραστικά συστατικά της κουρκούμης είναι : κουρκουμίνη 3-5% , αιθέριο έλαιο 2-7% , α- και β- τουρνερόνη , κουρκουμόλη και ζιγγεβερένιο. Περιέχει επίσης άμυλο σε αναλογία 30-40%.

Ιδιότητες: αντί-ηπατοτοξικές , αντιθρομβωτικές και αντιυπερλιπιδαιμικές και αντιφλεγμονώδεις. Είναι επίσης φυσικό αντιοξειδωτικό , αντιμικροβιακό ενώ αν προστεθεί σε κρέμες και λάδια έχει εντομοαπωθητικές δράσεις.

Χρήσεις: Οι ρίζες του φυτού που χρησιμοποιούνται σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής ενδείκνυνται για άσθμα, πυρετό, βρογχίτιδα, οιδήματα, κυστίτιδες και φλεγμονές. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται και για πόνους στο στομάχι, στην θερμοπληξία και τις αιμορραγίες.

Δοσολογία συνιστώμενη ημερησίως : 0,5 με 1 γραμμάριο τεμαχισμένου ριζώματος-δρόγης (περίπου 1 μικρό κουταλάκι) μουσκεύεται σε 150 ml καυτό νερό. Μετά από 15 λεπτά μουλιάσματος το διάλυμα φιλτράρεται και μπορούν να λαμβάνονται 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα.

Υπερδοσολογία : Όπως σε όλα τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής η δοσολογία πρέπει να τηρείται αυστηρά γιατί η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει, ναυτία, εμετό, ανορεξία , γαστρικά έλκη και αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο δέρμα.

Αντενδείξεις: Όπως όλα τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής έτσι και η κουρκούμη έχει αντενδείξεις και δεν πρέπει να χορηγείται σε :

  • Άτομα με απόφραξη χοληφόρων οδών
  • Σε χολολιθιάσεις
  • Γαστρικά έλκη
  • Σε άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Σε άτομα που παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά , θρομβολυτικά , ηπαρίνη και αντιπηκτικά φάρμακα
  • Σε άτομα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

 

Κουρκούμη

ΠΡΟΣΟΧΗ! : Πρέπει να προστατεύεται από το ηλιακό φως.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top