Νέα άρθρα

Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων;

Αλάτι ή νάτριο

Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων;

Ο ρόλος της δίαιτας στην ρύθμιση της πίεσης του οργανισμού και κατ’ επέκταση στην θεραπεία της υπέρτασης είναι καθοριστικός. Σήμερα, η αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης στον άνθρωπο δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν συνοδεύεται  από συγκεκριμένες συστάσεις για τον σημαντικό περιορισμό του αλατιού στην καθημερινή διατροφή. Τα τρόφιμα που αγοράζουμε περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες αλατιού ή νατρίου. Για τον λόγο αυτό, οι βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγραφούν την περιεκτικότητα του αλατιού στα προϊόντα τους. Ξέρουμε όμως να τις διαβάζουμε;  Τι να προσέξουμε;  Αλάτι ή νάτριο;
Το αλάτι στην διατροφή μας
Το αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από 3 σημαντικές πηγές:
 • από αλάτι που χρησιμοποιούμε εμείς στο μαγείρεμα,
 • αλάτι που προσθέτουμε στο τραπέζι πριν καταναλώσουμε το ήδη μαγειρεμένο φαγητό,
 •  και αλάτι που υπάρχει κρυμμένο στις επεξεργασμένες τροφές που αγοράζουμε.Πολλές τροφές δεν είναι φανερά αλμυρές, αλλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρυμμένου αλατιού. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% του συνολικού αλατιού που πρέπει να τρώμε, βρίσκεται ήδη στις επεξεργασμένες τροφές που αγοράζουμε.
Αλάτι ή νάτριο

Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων;

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο μέσα στην ημέρα;
Μια φυσιολογική πρόσληψη αλατιού μέσα στην διάρκεια του 24ώρου για τον ενήλικα άνθρωπο θεωρείται η πρόσληψη 5-6 γραμμαρίων αλατιού, όσο περίπου 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού. Η ποσότητα αυτή πρέπει να προσλαμβάνεται συνολικά και από τις 3 παραπάνω πηγές. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην περιεκτικότητα της καθημερινής τροφής σε αλάτι που εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου. Συνηθισμένη είναι η πρόσληψη 8-10 γραμμαρίων αλατιού από έναν μέσο άνθρωπο (δηλαδή διπλάσια από το φυσιολογικό), ενώ μερικοί καταναλώνουν έως και 30 γραμμάρια την ημέρα.
ετικέτες τροφίμων

Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων;

Τι πρέπει να κοιτάζουμε στις ετικέτες των τροφίμων, αλάτι ή νάτριο;
Στις ετικέτες των τροφών αναφέρονται συχνά τόσο η περιεκτικότητα του αλατιού όσο και η περιεκτικότητα του νατρίου, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει πόση ποσότητα αλατιού ή νατρίου θα προσλάβει από την συγκεκριμένη τροφή. Επειδή αυτό μπορεί να μας μπερδέψει, είναι καλό να γνωρίζουμε πως να μετατρέπουμε το αλάτι σε νάτριο :
 • Για τη μετατροπή του αλατιού σε νάτριο  : διαιρούμε τα γραμμάρια του αλατιού με το 2.5. Το αποτέλεσμα δίνει γραμμάρια νατρίου.
 • Για τη μετατροπή του νατρίου σε αλάτι : πολλαπλασιάζουμε τα γραμμάρια του νατρίου με το 2.5 . Το αποτέλεσμα δίνει γραμμάρια αλατιού.
Πότε ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο;
Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να μας πληροφορήσουν κατάλληλα. Διαβάστε με προσοχή τις τιμές τους ώστε να είστε πάντα σε θέση να αντιλαμβάνεστε αν το τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώστε είναι ακατάλληλο για την ανάλατη δίαιτα σας :
 • Χαμηλή περιεκτικότητα θεωρείται: 0.3 γραμμάρια ή λιγότερο αλάτι ή αλλιώς 0.12 γραμμάρια νατρίου, στα 100 γραμμάρια τροφίμου.
 • Μέτρια περιεκτικότητα θεωρείται: 0.3 γραμμάρια έως 1.5 γραμμάρια αλάτι ή αλλιώς 0.12 με 0.6 γραμμάρια νατρίου, στα 100 γραμμάρια τροφίμου.
 • Υψηλή περιεκτικότητα θεωρείται: περισσότερο από 1.5 γραμμάρια αλάτι ή αλλιώς 0.6 γραμμάρια νάτριο, στα 100 γραμμάρια τροφίμου.

 

Επίσης ο νόμος ορίζει την ειδική σήμανση για προϊόντα τροφίμων ως :
 • Προϊόν χαμηλό σε νάτριο ή low sodium και εννοεί προϊόν με λιγότερο από 0,14 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.
 • Προϊόν πολύ χαμηλό σε νάτριο ή very low sodium με λιγότερο και εννοεί προϊόν με λιγότερο 0,35 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.
 • Προϊόν ελεύθερο από νάτριο ή sodium free ή salt free και εννοεί προϊόν με λιγότερο από 0,05 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.

 

Αλάτι

Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων;

 

Οι προτεινόμενες ποσότητες αλατιού ανάλογα με την ηλικία των ατόμων είναι:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) η φυσιολογική πρόσληψη αλατιού ή νατρίου στον άνθρωπο καθορίζεται ανάλογα με την πάροδο της ηλικίας :
 • 1 με 12 μηνών : χρειάζονται 1 γρ. αλάτι την ημέρα (ή 0.4 γρ. νάτριο)
 • 1 με 3 χρονών : χρειάζονται 2 γρ. αλάτι την ημέρα (ή 0.8 γρ. νάτριο)
 • 4 με 6 χρονών : χρειάζονται 3 γρ. αλάτι την ημέρα (ή 1.2 γρ. νάτριο)
 • 7 με 10 χρονών : χρειάζονται 5 γρ. αλάτι την ημέρα (ή 2 γρ. νάτριο)
 •  11 και άνω : χρειάζονται 6 γρ. αλάτι την ημέρα (ή 2.4 γρ. νάτριο)

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top