10 λόγοι να τρως φειζόα
10 λόγοι να τρως φειζόα

10 λόγοι να τρως φειζόα

10 λόγοι να τρως φειζόα
10 λόγοι να τρως φειζόα

10 λόγοι να τρως φειζόα

Η φειζόα (διεθνώς feijoa ή αλλιώς Acca sellowiana) είναι ένας αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο που κατάγεται από τη Νότια Αμερική και βρίσκεται κυρίως στην Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και στην βόρεια Αργεντινή. Ανήκει στην οικογένεια των Μυρτοειδών (Myrtaceae), όπως και το γκουάβα. Καλλιεργείται πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια και Μεσόγειο ενώ σποραδικά η φειζόα καλλιεργείται και στην Ελλάδα.

Το ύψος του δέντρου φτάνει περίπου από το 1 έως τα 7 μέτρα, φύλλα παχιά, γκριζοπράσινα, με ασημί χνούδι στην κάτω πλευρά. Τα άνθη της φειζόα όμορφα, με λευκά πέταλα και κόκκινους στήμονες και για τον λόγο αυτό η φειζόα συχνά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό. Ο καρπός της είναι βρώσιμος, πράσινος, ωοειδής, με μέγεθος περίπου όσο ένα δαμάσκηνο. Η σάρκα του είναι ζουμερή και αρωματική, με γεύση που θυμίζει μίξη ανανά, φράουλας και μέντας.

10 λόγοι να τρως φειζόα: οι χρήσεις του καρπού

Η φειζόα είναι πολύ θρεπτικός καρπός και θεωρείται “superfood” σε αρκετές χώρες.

  • Τρώγεται νωπός με το κουτάλι όπως και το ακτινίδιο γιατί είναι μαλακός όταν είναι έτοιμος προς κατανάλωση.
  • Χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες, γλυκά, παγωτά, χυμούς και ποτά.
  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ανά 100 γραμμάρια φρέσκου καρπού, περίπου 1 με 2 φρέσκα φρούτα η φειζόα έχει:

  • Θερμίδες: 55 kcal
  • Υδατάνθρακες: 13 gr
    • Σάκχαρα: 8 gr
    • Φυτικές ίνες: 6 gr (είναι πολύ υψηλή περιεκτικότητα)
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Λιπαρά: κάτω από 0.5 gr

Βιταμίνες

Μέταλλα & ιχνοστοιχεία

  • Κάλιο: 170–200 mgr.
  • Σίδηρο: πρόκειται για ΦΥΤΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟ, σε μικρή όμως ποσότητα.
  • Ιώδιο: η φειζόα είναι από τα λίγα φρούτα με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.

10 λόγοι να τρως φειζόα:

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  2. Υποστηρίζει τον θυρεοειδή με την υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.
  3. Βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα επειδή αποδίδει πολλές φυτικές ίνες στον οργανισμό.
  4. Προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει την πίεση γιατί είναι πλούσια σε κάλιο.
  5. ️ Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό ενάντια στην φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση λόγω των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών της.
  6. Συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος λόγω των φυτικών ινών που επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
  7. Βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών της.
  8. Δίνει ενέργεια και υποστηρίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (βιταμίνες του συμπλέγματος Β).
  9. Χαρίζει υγεία και λάμψη στο δέρμα λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει.
  10. Έχει ελάχιστες θερμίδες και τρώγεται ευχάριστα.

Υπάρχουν αντενδείξεις στη  κατανάλωση της φειζόα;

  • Δεν έχει γνωστές σοβαρές αντενδείξεις για την κατανάλωση της φειζόα.
  • Σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα λόγω των πολλών φυτικών ινών.
  • Όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή, είναι σκόπιμο να ρωτήσουν τον γιατρό τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε ιώδιο.
  • Χρειάζεται προσοχή από όσους δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν πολύ κάλιο στην διατροφή τους.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About the author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Anh Dao Thi Phan at all, “Nutritional Characteristics and Antimicrobial Activity of Australian Grown Feijoa (Acca sellowiana)”, Foods, 2019.
  2. Pasquariello, M.S., et al. (2019). Nutritional and phytochemical composition of feijoa (Acca sellowiana): a review. Molecules.
  3. Gutiérrez, E. R., González, Á. B., & Mena, F. D. (2019). Feijoa (Acca sellowiana): A source of bioactive compounds with antioxidant capacity. Molecules.