5 ασυνήθιστα μπαχαρικά για την άμυνα του οργανισμού
Τα μπαχαρικά δεν προσδίδουν μόνο γεύση και άρωμα στα φαγητά, τα γλυκά και το τσάι, πολλά από αυτά έχουν πλούσιες ιδιότητες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
5 ασυνήθιστα μπαχαρικά για την άμυνα του οργανισμού
- Οι σπόροι της μουστάρδας: με την λατινική ονομασία mustum ardens που στην κυριολεξία σημαίνει «καυτερός πολτός», οι σπόροι της μουστάρδας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μουστάρδας, περιέχουν ισχυρά πτητικά έλαια τα οποία διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα προκαλώντας εφίδρωση, αποβολή θερμότητας και πτώση του πυρετού. Περιέχουν ποσότητες βιταμινών Β1 και Β2, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά καροτενοειδή. Μπορούμε να τους βρούμε μέσα στην μουστάρδα αλλά και στο εμπόριο, πρέπει όμως να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι ερεθιστικοί για τους βλεννογόνους.
- Το μαύρο κύμινο: λέγεται αλλιώς και νιγκέλα και αποτελεί παραδοσιακό ασιατικό φάρμακο για το στομάχι και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία γιατί παρουσιάζει αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Παράλληλα βοηθά στην ανάρρωση του πεπτικού συστήματος από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, μαγγάνιο και κάλιο ενώ περιέχει λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 τα οποία βοηθούν στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Αποτελεί καταπραυντικό των αλλεργικών αντιδράσεων ενώ παρουσιάζει αντιβλεννική δράση με πολύ καλά αποτελέσματα έναντι του κοινού κρυολογήματος και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι σπόροι του μαύρου κύμινου δεν μυρίζουν πολύ, όταν όμως τριφτούν ανάμεσα στα δάχτυλα αναδύουν πιπεράτη μυρωδιά. Στο φαγητό μαγειρεμένοι έχουν πικάντικη γεύση.
- Πιπέρι καγιέν: πρόκειται για μια εξαιρετικά καυτερή τριμμένη ποικιλία πιπεριάς τσίλι που δεν χρησιμοποιείται συχνά. Είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος που προκαλεί υπεραιμία (αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς του σώματος) ενώ παρουσιάζει αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των συστατικών του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3, ασβέστιο, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, σίδηρο και μαγνήσιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους αναρρώνουν από ίωση, όσους έχουν καταρροή ή παρουσιάζουν γενική εξάντληση και αδιαθεσία. Πρέπει όμως να αποφεύγεται από όσους υποφέρουν από γαστρίτιδα, έλκος στομάχου ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση γιατί είναι ιδιαίτερα καυτερό.
- Το άνθος του ζαμπούκου (σαμπούκος) ή αλλιώς κουφοξυλιά: πρόκειται για ένα παραδοσιακό φάρμακο για τον βήχα και το συνάχι, το κρυολόγημα και το αλλεργικό συνάχι. Το άνθος του ζαμπούκου περιέχει βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, περιέχει μικροποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, πηκτίνη, τανίνες καθώς και χολίνη και γλυκοσίδες. Η χολίνη αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και θεωρείται ισχυρό βελτιωτικό της εγκεφαλικής λειτουργίας. Βοηθά στην ανάρρωση από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, ενώ προκαλεί εφίδρωση, αποβολή της θερμότητας και πτώση του πυρετού. Είναι χρήσιμος στην θεραπεία της ποδάγρας και των αλλεργιών. Το βλέπουμε συχνά σε αυλές αλλά το προσπερνούμε γιατί δεν ξέρουμε τι είναι!
- Το χρένο (αρμορακία η αγροτική) ή αλλιώς horceradish ή γουασάμπι: πρόκειται για συγγενές με την μουστάρδα βότανο-ρίζα-μπαχαρικό που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι ισχυρό διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος γιατί είναι καυτερό και πικάντικο, έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και βοηθά στην ροή της χολής. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο στις ιγμορίτιδες και τα προβλήματα των ιγμόρειων. Περιέχει σιναπέλαιο, κάτι που του προσδίδει αποχρεμπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της καταρροής. Το σχετικά πρόσφατα γνωστό μπαχαρικό γουασάμπι, αποτελεί στην ουσία το γιαπωνέζικο χρένο, ενώ οι Άγγλοι το αποκαλούν horceradish.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).
2.Σαρλότ Χέι, «100 κορυφαίες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα», (εκδόσεις Μίνωας), 2007.