10 δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης
10 δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης

10 δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης

10+1 δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης

Είναι νόστιμες, λαχταριστές, διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε αλλά συχνά έχουν πολλές θερμίδες. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης που βλέπουμε συχνά να συνοδεύουν έτοιμα γεύματα;

  1. Barbecue Sauce (BBQ Sauce)
    Κλασική αμερικανική σος, συχνά χρησιμοποιείται σε κρέατα που ψήνονται στο γκριλ ή σε κουζίνα με καπνιστά τρόφιμα. Περιέχει ντομάτα (ή κέτσαπ), ξύδι, καστανή ζάχαρη, μουστάρδα, καπνιστή πάπρικα και μπαχαρικά.
  2. Ranch Dressing
    Δροσερή, κρεμώδης λευκή σος με βάση το βουτυρόγαλα (buttermilk), μαγιονέζα, σκόρδο, κρεμμύδι και μυρωδικά όπως άνηθο και μαϊντανό. Πολύ δημοφιλής, μπαίνει ευχάριστα σε σαλάτες ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ντιπ.
  3. Buffalo Sauce
    Πικάντικη σος που συνοδεύει κυρίως τις γνωστές μας φτερούγες κοτόπουλου. Φτιάχνεται από καυτερή σάλτσα (όπως για παράδειγμα την σάλτσα Frank’s RedHot), πολύ βούτυρο και ξύδι.
  4. Thousand Island Dressing
    Κρεμώδης σος με βάση την μαγιονέζα, την κέτσαπ ή την σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένες πίκλες, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά. Συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπέργκερ.
  5. Honey Mustard
    Γλυκόξινη σος από μουστάρδα και μέλι, μερικές φορές με μαγιονέζα ή ξύδι για πιο απαλή γεύση. Ιδανική για κοτόπουλο, σαλάτες ή ντιπ.
  6. Blue Cheese Dressing
    Κρεμώδης σος με βάση την μαγιονέζα, το βουτυρόγαλα και κομμάτια μπλε τυριού (blue cheese). Συνοδεύει συχνά τις φτερούγες από κοτόπουλο καθώς και σαλάτες.
  7. Sweet and Sour Sauce (Αμερικανικού τύπου)
    Παρότι έχει ασιατικές ρίζες, η αμερικάνικη εκδοχή είναι πιο γλυκιά γιατί έχει ως βάση το ξύδι, την ζάχαρη, κέτσαπ και μερικές φορές χυμό ανανά. Συνοδεύει τηγανητά πιάτα όπως τα γνωστά μας chicken nuggets ή το τηγανιτό κοτόπουλο.
  8. Comeback Sauce
    Sauce που κατάγεται από τον Μισισιπή. Συνδυάζει μαγιονέζα, κέτσαπ ή τσίλι σος, μουστάρδα, σκόρδο και μπαχαρικά. Πολύ δημοφιλής για σάντουιτς και ντιπ.
  9. White Sauce (Alabama White BBQ Sauce)
    Ιδιαίτερη λευκή σος BBQ από την Αλαμπάμα με βάση την μαγιονέζα, το ξύδι ενώ έχει  πιπέρι και μουστάρδα. Συνοδεύει κυρίως ψητό κοτόπουλο.
  10. Fry Sauce
    Απλός αλλά πολύ αγαπητός συνδυασμός μαγιονέζας και κέτσαπ, μερικές φορές με προσθήκη ξυδιού ή καυτερής σος. Σερβίρεται με πατάτες τηγανητές, ειδικά σε περιοχές όπως η Γιούτα.
  11. Η παραδοσιακή σος Chipotle φτιάχνεται κυρίως από καπνιστές πιπεριές chipotle, που είναι ουσιαστικά πιπέρια jalapeños αποξηραμένα και καπνισμένα και μερικά βασικά συστατικά που της δίνουν την καυτερή, καπνιστή και κρεμώδη γεύση της.

10+1 δημοφιλείς σάλτσες αμερικανικής προέλευσης: πόσες θερμίδες έχουν;

Οι θερμίδες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την συνταγή ή το εμπορικό προϊόν το οποίο μπορούμε αγοράσουμε έτοιμο, αλλά σε γενικές γραμμές μια μερίδα μερίδα των 2 κουταλιών της σούπας σος (περίπου 30 γραμμάρια) έχει:

Ένας χρήσιμος πίνακας με τις 10 αμερικανικής προέλευσης σος που αναφέραμε, μαζί με ενδεικτικές θερμίδες ανά 2 κουταλιές της σούπας (~30g):

# Ονομασία Σος Θερμίδες

(ανά 2 κ.σ.)

1 BBQ Sauce 60–80 kcal Γλυκιά και καπνιστή, συχνά με ζάχαρη και ξύδι.
2 Ranch Dressing 140–160 kcal Πλούσια, με μαγιονέζα και βουτυρόγαλα.
3 Buffalo Sauce 80–100 kcal Καυτερή και βουτυράτη.
4 Thousand Island 120–150 kcal Κρεμώδης με πίκλες και κέτσαπ.
5 Honey Mustard 100–130 kcal Γλυκόξινη, με μέλι και μουστάρδα.
6 Blue Cheese Dressing 140–160 kcal Πολύ πλούσια, με μπλε τυρί και μαγιονέζα.
7 Sweet & Sour Sauce 60–80 kcal Γλυκόξινη, με κέτσαπ και ζάχαρη.
8 Comeback Sauce 120–140 kcal Νότιας προέλευσης, μαγιονέζα πικάντικη.
9 White BBQ (Alabama) 100–120 kcal Με μαγιονέζα και ξύδι.
10 Fry Sauce 100–130 kcal Περιέχει κέτσαπ και μαγιονέζα.
11 Chipotle Sauce (κλασική) 110–140 kcal Καπνιστή και πικάντικη, με μαγιονέζα.

⊗Να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα της σος που επιλέγετε να καταναλώσετε στα γεύματα σας. Δεν υπάρχει λόγος η ποσότητα αυτή να είναι υπερβολική.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About the author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. USDA FoodData Central

    Επίσημη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για διατροφικά στοιχεία.
    https://fdc.nal.usda.gov