Λεμφοίδημα και διατροφή

Λεμφοίδημα και διατροφή

Λεμφοίδημα και διατροφή Τι είναι το λεμφοίδημα; Από τι προκαλείται και πώς μπορεί να βελτιωθεί με την διατροφή; Το λεμφοίδημα (διεθνώς, lymphedema) είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πρήξιμο (οίδημα), συνήθως σε ένα ή περισσότερα άκρα (χέρια ή πόδια), εξαιτίας της εκτεταμένης συσσώρευσης λεμφικού υγρού στους ιστούς. Το λεμφικό υγρό είναι ένα καθαρό (διαυγές) υγρό που κυκλοφορεί στο λεμφικό σύστημα και περιέχει …

Read More »

Πώς τοποθετώ τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Πώς τοποθετώ τα τρόφιμα στο ψυγείο;

Πώς τοποθετώ τα τρόφιμα στο ψυγείο; Η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι σημαντική για την διατήρηση της φρεσκάδας, την αποφυγή επιμολύνσεων από τα τρόφιμα και την καλύτερη κυκλοφορία του ψύχους μέσα στην ψυγείο. Γνωρίζετε πώς πρέπει να τοποθετούνται τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο; Πώς τοποθετώ τα τρόφιμα στο ψυγείο; Άνω ράφια: έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία και όχι τόσο …

Read More »

10 σνακ για την παραλία

10 σνακ για την παραλία

10 σνακ για την παραλία Αναρωτιέσαι τί θα μπορούσες να πάρεις ως σνακ για την παραλία με λίγες Θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;  Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με 10 σνακ για την παραλία με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που είναι ιδανικά για ενέργεια, κορεσμό, γεύση και δροσιά! Μπορείς να δοκιμάσεις: 1. Cottage cheese με ντοματίνια ή αγγούρι Πρωτεΐνη: …

Read More »

Τα φύλλα της ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς Γνωρίζετε ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν εξίσου πολύτιμες ουσίες όσο και το λάδι της ελιάς; Ποια προϊόντα παράγονται από αυτά; Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε;  Τα φύλλα της ελιάς (διεθνώς, Olea europaea) έχουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στην λαϊκή παραδοσιακή ιατρική όσο και στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία. Η κύρια ουσία που περιέχουν τα …

Read More »

Πόσο μένουν τα κρέατα στην κατάψυξη;

Πόσο μένουν τα κρέατα στην κατάψυξη;

Πόσο μένουν τα κρέατα στην κατάψυξη; Ποια κρέατα μπαίνουν στην κατάψυξη και για πόσο χρονικό διάστημα; Είναι το ίδιο αν είναι μαγειρεμένα ή ωμά; Ποια διαρκούν περισσότερο; Στην κατάψυξη μπορούμε να βάλουμε σχεδόν όλα τα είδη κρέατος, αρκεί να τα αποθηκεύσουμε και να τα διαχειριστούμε σωστά. Πόσο μένουν τα κρέατα στην κατάψυξη; Η διάρκεια συντήρησης του κρέατος στην κατάψυξη εξαρτάται …

Read More »

Η Lp(a)-λιποπρωτεΐνη α

Η Lp(a)-λιποπρωτεΐνη α

Η Lp(a)-λιποπρωτεΐνη α Τι είναι η Lp(a), ή η Lp(a)-λιποπρωτεΐνη α; Πώς σχετίζεται με την υγεία;   Η Lp(a) ή λιποπρωτεΐνη α, είναι ένας τύπος λιποπρωτεΐνης στο αίμα παρόμοια με την LDL (την λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη), αλλά είναι συνδεδεμένη με μια επιπλέον πρωτεΐνη που ονομάζεται αποπρωτεΐνη(a), η οποία είναι προσκολλημένη πάνω της.  Η λιποπρωτεΐνη α, δεν επηρεάζεται σημαντικά από την διατροφή ή τον τρόπο ζωής, …

Read More »

Οι τύποι νοημοσύνης

Οι τύποι νοημοσύνης

Οι τύποι νοημοσύνης Ποιοι είναι οι τύποι νοημοσύνης; Γιατί πρέπει να τους γνωρίζουμε; Το 1983, ο Howard Gardner, καθηγητής στο Harvard, ανέπτυξε την θεωρία των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης (Multiple Intelligences Theory), υποστηρίζοντας ότι η νοημοσύνη δεν είναι μία και ενιαία λειτουργία, αλλά πολλαπλή και πολυδιάστατη. Αυτή η θεωρία υπογραμμίζει ότι κάθε άτομο διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό διαφορετικών τύπων νοημοσύνης και γι’ …

Read More »

Ενέσεις διαβήτη: δράσεις και παρενέργειες

Ενέσεις διαβήτη: δράσεις και παρενέργειες

Ενέσεις διαβήτη: δράσεις και παρενέργειες Τι είναι οι ενέσεις διαβήτη; Έχουν παρενέργειες; Οι γλιπτίνες (ή αλλιώς DPP-4 αναστολείς) και οι GLP-1 αγωνιστές είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν και σχετίζονται με τον ίδιο ορμονικό άξονα (το ινκρετινικό σύστημα), λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο ώστε να βοηθήσουν στην ρύθμιση του διαβήτη. Ενέσεις …

Read More »

Λάδι καρύδας. Είναι ευεργετικό;

Λάδι καρύδας. Είναι ευεργετικό;

Λάδι καρύδας. Είναι ευεργετικό; Τα τελευταία χρόνια, το λάδι καρύδας έχει αναδειχθεί ως μια πιθανή «θαυματουργή» τροφή. Είναι όμως; Τα τελευταία χρόνια, πολλά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί στον τομέα τροφίμων, διαβεβαιώνουν ότι το λάδι της καρύδας παρουσιάζει οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του σωματικού βάρους, μείωση της ολικής χοληστερόλης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ υποστηρίζουν ότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτοί …

Read More »

Βερβερίνη. Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Βερβερίνη. Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Βερβερίνη. Δεν είναι αυτό που νομίζεις Τι είναι η βερβερίνη; Συνιστάται για την απώλεια βάρους; Είναι ασφαλής η χορήγηση της; Η βερβερίνη είναι μια ισχυρή, ΤΟΞΙΚΗ φυσική ουσία με πολλά πιθανά οφέλη, αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή στη χρήση της ειδικά από άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ή όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, καθώς αλληλοεπιδρά με πολλά κοινά φάρμακα προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες. Η …

Read More »

Τι είναι το ιμβερτοζάχαρο;

Τι είναι το ιμβερτοζάχαρο;

Τι είναι το ιμβερτοζάχαρο; Τι είναι το ιμβερτοζάχαρο; Είναι υγιεινό; Έχει θερμίδες; Το ιμβερτοζάχαρο ή αλλιώς ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, (διεθνώς, invert sugar) είναι ένα μίγμα υγρής γλυκόζης και φρουκτόζης, που προκύπτει από την υδρόλυση της σακχαρόζης, της κοινής μας ζάχαρης δηλαδή. Το ιμβερτοζάχαρο αποδίδει περίπου 3,9 kcal (θερμίδες) ανά γραμμάριο, δηλαδή περίπου 390 kcal ανά 100 γραμμάρια, όπως άλλωστε και η κοινή ζάχαρη. Ωστόσο, επειδή είναι πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη, μπορεί …

Read More »

Κρασιά χωρίς αλκοόλ

Κρασιά χωρίς αλκοόλ

Κρασιά χωρίς αλκοόλ Τι είναι τα κρασιά χωρίς αλκοόλ; Πόσες θερμίδες έχουν; Αξίζει να τα καταναλώνουμε; Τα κρασιά χωρίς αλκοόλη είναι κρασιά που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση ή την μείωση της περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, διατηρώντας όμως τα βασικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Συνήθως περιέχουν λιγότερο από 0,5% αλκοόλ κατ’ όγκο (Alcohol by Volume, διαφορετικά …

Read More »

Τι είναι το Guam Parkinson;

Τι είναι το Guam Parkinson; Το Guam Parkinson-Dementia Complex (PDC), γνωστό και ως Lytico-Bodig disease, είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στους αυτόχθονες πληθυσμούς του νησιού Guam (πληθυσμός με την ονομασία Τσαμόρο, διεθνώς: Chamorro), από όπου παίρνει και το όνομα του. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ασθενειών που μοιάζουν με την νόσο του Πάρκινσον (Parkinson’s disease), την νόσο του κινητικού νευρώνα …

Read More »

Πόσο βλαβερά είναι τα αρώματα στα τρόφιμα;

αρώματα στα τρόφιμα

Πόσο βλαβερά είναι τα αρώματα στα τρόφιμα; Τα αρώματα (ή αρωματικές ενώσεις) στα τρόφιμα είναι φυσικές ή χημικές ενώσεις που ευθύνονται για τη γεύση και το άρωμα των τροφίμων. Πρόκειται για πτητικές ουσίες που απελευθερώνονται από το τρόφιμο, φτάνουν στη μύτη μέσω της αναπνοής ή κατά τη μάσηση και γίνονται αντιληπτές από τους οσφρητικούς υποδοχείς στην μύτη μας. Πόσο όμως …

Read More »

Το ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο

Το ριγανέλαιο Τι είναι το ριγανέλαιο; Πού χρησιμοποιείται και πώς; Ποια είναι η καλύτερη ποιότητα; Το ριγανέλαιο είναι αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού της ρίγανης (Origanum vulgare). Οι δύο πιο συνήθεις μέθοδοι εξαγωγής είναι η απόσταξη με ατμό και η εκχύλιση με διαλύτες, όπως είναι η αιθανόλη. Σε μικρή κλίμακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και …

Read More »