Νέα άρθρα

Κολονοσκόπηση και προετοιμασία στην διατροφή

Κολονοσκόπηση και προετοιμασία στην διατροφή

Κολονοσκόπηση και προετοιμασία στην διατροφή

Κολονοσκόπηση και προετοιμασία στην διατροφή

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση, γνωρίζετε ποια είναι η προετοιμασία στην διατροφή την οποία πρέπει να ακολουθήσετε;

Η διατροφή πριν την κολονοσκόπηση αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα μιας επιτυχούς εξέτασης γιατί συμβάλει ουσιαστικά στην προετοιμασία του εντέρου πριν την αξιολόγηση του. Για τον λόγο αυτό, οι διατροφικοί κανόνες και και οι κανόνες ορθού υποκλυσμού, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από όλους τους ασθενείς, ξεκινώντας 5 ημέρες πριν την ημέρα της εξέτασης:

 Κολονοσκόπηση και προετοιμασία στην διατροφή: 5 ημέρες πριν

5 ολόκληρες ημέρες πριν την εξέταση (όπου η ημέρα της εξέτασης ορίζεται ως η μέρα μηδέν 0, δηλαδή η 6η ημέρα):

  • Απαγορεύονται όλα τα φρούτα και οι φυσικοί στυμμένοι χυμού τους καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα και οι σταφίδες. Επιτρέπονται μόνο οι καλά βρασμένες κομπόστες φρούτων ΧΩΡΙΣ κουκούτσια και ΧΩΡΙΣ φλούδες καθώς και τα διαυγή ζελέ φρούτων χωρίς κομματάκια φρούτων.
  • Η ζάχαρη όλων των ειδών και το μέλι επιτρέπεται. Η στέβια επιτρέπεται επίσης.
  • Απαγορεύονται όλοι οι χυμοί εμπορίου και οι φυσικοί χυμοί εμπορίου με ή χωρίς ζάχαρη, εκτός από τον διαυγή (αραιωμένο με νερό) έτοιμο χυμό μήλου.
  • Απαγορεύονται όλων των ειδών τα όσπρια (όλων των ειδών τα φασόλια, ρεβίθια , όλων των ειδών φακές, φάβα, λαθούρι) οι κεφτέδες οσπρίων, τα ζυμαρικά από όσπρια, τα φαλάφελ καθώς και έτοιμα παρασκευάσματα-γεύματα-σαλάτες εμπορίου με όσπρια.
  • Απαγορεύονται όλων των ειδών τα λαχανικά νωπά ή κατεψυγμένα, οι σαλάτες ωμές ή βραστές, τα μυρωδικά (μαϊντανός, σέλινο, άνηθο), οι ρίζες των λαχανικών (σελινόριζα, ραπανάκια αλλά και παντζάρια, καρότα), τα μπιφτέκια λαχανικών, τα τσιπς λαχανικών καθώς και τα αποξηραμένα αρτύματα λαχανικών που χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά γεύσης.
  • Απαγορεύεται η ντομάτα και η κονσερβοποιημένη ντομάτα, η πάστα ντομάτας και φυσικά όλων των ειδών οι σάλτσες ντομάτας. Κανένα τρόφιμο να μην μαγειρεύεται με σάλτσα ντομάτας.
  • Απαγορεύεται το μοσχάρι, το βοδινό, το βουβαλίσιο κρέας, το χοιρινό, το κατσίκι, το αρνί, το πρόβειο κρέας, η γίδα, τα κυνήγια και η πάπια, οι κιμάδες, τα αλλαντικά, οι καβουρμάδες και τα λουκάνικα τους, καθώς και τα κρεατοσκευάσματα από αυτά τα κρέατα. Επιτρέπεται το κοτόπουλο και η γαλοπούλα χωρίς πέτσα, τα μπιφτέκια κότας-γαλοπούλας σκέτα χωρίς μυρωδικά και λαχανικά, τα αλλαντικά κοτόπουλου-γαλοπούλας σε μικρές μερίδες, αλλά όχι τα λουκάνικα κοτόπουλου-γαλοπούλας.
  • Το αυγό επιτρέπεται μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους (χωρίς σάλτσα).
  • Απαγορεύονται τα μανιτάρια, φρέσκα ή σε κονσέρβα.
  • Επιτρέπονται τα γάλατα όλων των ειδών, τα γιαούρτια όλων των ειδών καθώς και το κεφίρ και το αρριάνι, σε μικρές ποσότητες 1-2 φορές/ημέρα συνολικά.
  • Επιτρέπονται τα τυριά και τα κασέρια όλων των ειδών εκτός από αυτά που έχουν μπαχαρικά και μυρωδικά, σε μικρές ποσότητες 1-2 φορές/ημέρα συνολικά. 
  • Απαγορεύονται τα γάλατα των καρπών και των δημητριακών (αμυγδάλου, βρώμης, σόγιας, καρύδας κ.τ.λ).
  • Απαγορεύονται όλων των ειδών τα δημητριακά-τρόφιμα-αρτοσκευάσματα-γλυκά-κράκερς-παξιμάδια-φρυγανιές-κριτσίνια που παρασκευάζονται από άλευρα ολικής άλεσης, σίκαλης ή βρώμης, ή πολύσπορα, κριθαριού, καλαμποκιού, κολοκύθας ή από αλεύρι ΖέαΝτίνκελ, σπέλτα ή μίγματα αυτών. Επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο το λευκό αλεύρι, ομοίως και τα ζυμαρικά-φρυγανιές-κριτσίνια που φτιάχνονται από σιμιγδάλι ή/και λευκό αλεύρι. Επιτρέπονται και οι χυλοπίτες που έχουν αυγά γιατί επιτρέπεται το αυγό.
  • Το καλαμπόκι απαγορεύεται.
  • Απαγορεύεται το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, ο φαγόπυρος, το κους-κους, η κινόα, οι σπόροι chia, η σόγια και τα παρασκευάσματα από φασόλια σόγιας (tofou, tempeh). Επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο το λευκό ρύζι και η πατάτα ΧΩΡΙΣ ΦΛΟΥΔΑ, μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους.
  • Επιτρέπεται το ψάρι χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα, μαγειρεμένο με όλους του τρόπους (χωρίς όμως λαχανικά και σάλτσα).
  • Τα θαλασσινά και τα όστρακα καλύτερα να αποφεύγονται.
  • Επιτρέπεται το ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες. Το ζωικό βούτυρο και η μαργαρίνη καλύτερα να μην προτιμώνται ή να καταναλώνονται ελάχιστα.
  • Απαγορεύονται όλων των ειδών οι ξηροί καρποί, τα κάστανα και τα κουκουνάρια καθώς και οι ξηροί καρποί που βρίσκονται ως κομμάτια ή το αλεύρι από ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στα αρτοσκευάσματα.
  • Απαγορεύονται τα κράνμπερι, τα μύρτιλα και όλων των ειδών τα νωπά ή αποξηραμένα μούρα (berries).
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοόλ και μαγιάς μπύρας ή μπύρας χωρίς αλκοόλ ή ποτών βύνης χωρίς αλκοόλ.
  • Απαγορεύονται τα πατατάκια-γαριδάκια, ποπ-κορν.
  • Απαγορεύονται οι έτοιμοι ζωμοί και οι κύβοι λαχανικών και βοδινού. Το αλάτι επιτρέπεται σε λογικές ποσότητες.
  • Απαγορεύεται η μουστάρδα και η κέτσαπ, οι σος, οι σάλτσες ντιπ και οι έτοιμες σάλτσες ντρέσινγκ όπως και όλων των ειδών τα πέστο.
  • Επιτρέπεται το λεμόνι στραγγισμένο χωρίς ίνες, το ξύδι και η κρέμα ξυδιού όλων των ειδών, αλλά όχι τα ξύσματα των φρούτων.
  • Επιτρέπονται οι καφέδες όλων των ειδών (με γάλα και ζάχαρη) καθώς και το Τσάι όλων των ειδών (λευκό, μαύρο, πράσινο) καθώς και το τσάι απλών βοτάνων (χαμομήλι, τσάι του βουνού, φλαμούρι).
  • Απαγορεύονται τα αφεψήματα άλλων βοτάνων. Τα αφεψήματα βοτάνων που δρουν ως καθαρτικά (Ψύλλιο, σέννα, Φύλλα Αλεξανδρείας) να λαμβάνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό.

Κολονοσκόπηση και διατροφή: 3 ημέρες και 2 ήμερες πριν:

3 ημέρες και  2 ημέρες πριν την κολονοσκόπηση ισχύουν τα ίδια με πριν, επιπρόσθετα επιβάλλεται οι τροφές να είναι υδαρείς (νερουλές):

  • Χωρίστε τα επιτρεπόμενα τρόφιμα σε 3-4 γεύματα ημερησίως και καταναλώστε μικρότερες μερίδες από ότι συνήθως.
  • Καταναλώστε κυρίως υδαρείς (νερουλές) τροφές όπως σούπες ψαριών, κοτόπουλου, σούπα φιδέ, σούπα χυλοπιτάκι, αστράκι ή τραχανά με λίγο τυρί (χωρίς λαχανικά ή σάλτσα).
  • Επιλέξτε ψητό κρέας με ζουμί ή ψητό ψάρι με ζουμί και πατάτα βραστή ή ρύζι ή ζυμαρικό βραστό.
  • Καταναλώστε γάλα ή γιαούρτι ή αρριάνι σε λογικές μερίδες, έως 2 φορές/ημέρα.
  • Καταναλώστε τυρί σε λογικές μερίδες, έως 2 φορές/ημέρα.
  • Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, διαυγή-αραιωμένο χυμό μήλου, τσάι χαμομήλι.
  • Μπορείτε να καταναλώσετε μέλι και ζάχαρη, ζελέ φρούτου. Αποφύγετε πλέον την κομπόστα φρούτου.
  • Πίνετε νερό μαζί με τον καφέ και τα γεύματα σας για να μην αφυδατώνεστε.
  • Μπορείτε να πίνετε ενεργειακά ποτά με ή χωρίς καφεΐνη, ή αναψυκτικά με ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη, σε λογικές ποσότητες, έως 2 φορές/ημέρα.

Κολονοσκόπηση και διατροφή: 1 ημέρα πριν:

1 ημέρα πριν την κολονοσκόπηση, επιβάλλεται δίαιτα με καθαρά υγρά ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΡΕΑ ΤΡΟΦΗ:

  • Απαγορεύεται σε αυτήν την ημέρα το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το αυγό.
  • Καταναλώστε αποκλειστικά ΖΩΜΟ κρέατος ή ψαριού ΧΩΡΙΣ το κρέας ή το ψάρι, με ελάχιστο ζυμαρικό-ρύζι στον ζωμό. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, ελάχιστο ελαιόλαδο και ελάχιστο λεμόνι. ΟΧΙ μπαχαρικά.
  • Απαγορεύεται το ψωμί. Καταναλώστε 1-2 φρυγανιές σε κάθε γεύμα.
  • Μπορείτε να καταναλώσετε το ζελέ και μόνο αυτό, ως γλυκό.
  • Απαγορεύονται πλέον τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Μπορείτε να πίνετε μόνο τσάι χαμομήλι, φλαμούρι, του βουνού και αραιωμένο-ελαφρύ καφέ.
  • Συνεχίστε να πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα σας για να μην αφυδατώνεστε.
  • ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ.

⊗Οι οδηγίες αφορούν στον γενικό πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα υγείας, προβλήματα αντίληψης ή άνοια, κινητικά προβλήματα ή σοβαρές, περιοριστικές ασθένειες. Στις περιπτώσεις αυτές, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας γιατί ενδέχεται οι διατροφικοί περιορισμοί να είναι αυστηρότεροι.

©Εάν πρόκειται να οικειοποιηθείτε το άρθρο, έχετε το ήθος να αναφέρετε την πηγή του.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
  3. Louise Walter, Anna Chang:»Current Diagnosis and Treatment: Geriatrics» (3rd edition), 2020.

Comments are closed.

Scroll To Top