Νέα άρθρα

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

φασόλια σόγιας

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

Γνωρίζετε τι είναι τα ξηρά φασόλια σόγιας; Ποια είναι η διατροφική τους αξία και πως μπορούν να μαγειρευτούν σωστά;

Τα φασόλια σόγιας που παράγονται από την σόγια ή αλλιώς από την Γλυκίνη την Μεγάλη (Glycine Max), είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ανατολική Ασία  που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ασίας και ιδιαίτερα στην Κίνα. Έχει μεγάλη διατροφική αξία, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές.

Στην σημερινή εποχή, η βιολογική της καλλιέργεια είναι σπάνια και στο εμπόριο κυκλοφορεί συνήθως γενετικά τροποποιημένη σόγια, γεγονός που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων της. Εν τούτοις, υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί και οργανώσεις που ασχολούνται με παραγωγή και διάθεση μη γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων από σόγια.

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε μη μεταλλαγμένα φυσικά ξηρά φασόλια από σόγια, από φυτά δηλαδή που δεν έχουν υποστεί καμία αλλαγή στην δομή του DNA τους, τότε έχετε προσθέσει στην διατροφή σαν ένα εξαιρετικό και υψηλής βιολογικής αξίας τρόφιμο. Μπορείτε επίσης να προμηθευθείτε από το εμπόριο και άλλα προϊόντα από σόγια : Τα προϊόντα σόγιας στην διατροφή μας: είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

 Τα φασόλια σόγιας στην χορτοφαγία και την νηστεία:

Εάν είστε χορτοφάγοι ή νηστεύετε και δεν καταναλώνετε ζωικά τρόφιμα και άρα ζωική πρωτεΐνη, τότε τρώγοντας τα ξηρά φασόλια της σόγιας βάζετε στο πιάτο σας μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοια με αυτήν του κρέατος.

Υπολογίστε ότι τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένων φασολιών σόγιας καλύπτουν περίπου το 40% της καθημερινής απαίτησης του ενήλικα σε πρωτεΐνη, ενώ εάν τα φασόλια της σόγιας  μαγειρευτούν σωστά, τότε αντικαθιστούν επάξια την πρωτεΐνη του γάλακτος και του μοσχαρίσιου συκωτιού. Ένα σωστό μαγείρεμα για τα ξηρά φασόλια από σόγια προϋποθέτει το ολονύκτιο μούλιασμα τους σε νερό και βράσιμο επίσης μέσα σε νερό στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά της ώρας.

 

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας

Φασόλια σόγιας  και θρεπτική αξία:

  • Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένων ξηρών φασολιών σόγιας καλύπτουν περίπου το 40% της καθημερινής απαίτησης του ενήλικα σε πρωτεΐνη,
  • Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες,
  • Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών φυτοχημικών ουσιών, εάν φυσικά είναι βιολογικής καλλιέργειας,
  • Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο,
  • Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και είναι κατάλληλα για άτομα που προσέχουν την διατροφή τους.
  • Δείτε εδώ άλλα υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης εάν δεν καταναλώνετε κρέας στην διατροφή σας : Υποκατάστατα πρωτεΐνης: 9 Top προτάσεις!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

2.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

 

Comments are closed.

Scroll To Top