Νέα άρθρα

Ψύλλιο και δυσκοιλιότητα

Ψύλλιο και δυσκοιλιότητα

Πρόκειται για ένα φυσικό καθαρτικό και αντιδιαρροϊκό που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους ή την σκόνη του;

Το φυτό ψύλλιο

Πρόκειται για ένα μονοετές φυτό που μπορεί να μεγαλώσει έως τα 40 με 50 εκατοστά, παράγοντας λογχοειδή φύλλα και μικρά λευκά άνθη. Όταν τα λευκά άνθη πέσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού, οι λογχοειδής κάψουλες που μένουν, περιέχουν πολλούς μαύρους ή μπεζ σπόρους, ανάλογα με το είδος του φυτού.

Οι μαύροι σπόροι που προέρχονται από το Μεσογειακό φυτό Plantago Psyllium καθώς και οι μπεζ σκούροι σπόροι του Ινδικού φυτού Plantago Ovata, είναι εξαιρετικά διαδεδομένοι και χρησιμοποιούνται ευρέως ως συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της επίμονης δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας.

Όταν οι σπόροι αυτοί παραμείνουν σε νερό, παράγουν μια βλέννα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως φυσικό καθαρτικό ενώ η σκόνη του φλοιού του φυτού προστίθεται σε συμπληρώματα διατροφής ή χρησιμοποιείται αυτούσια για τον ίδιο λόγο.

Ψύλλιο και δυσκοιλιότητα

Ψύλλιο και δυσκοιλιότητα: το φυτό ψύλλιο με τα άνθη και τα λογχοειδή φύλλα του.

Η καλλιέργεια του ψύλλιου

Φύεται στην Νότια Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και την Δυτική Ασία σε περιοχές άγονες, ξηρές, με αποστραγγισμένα εδάφη και πολλή ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του μπορούν να φυτευθούν σε σπορείο  στους 15° C με 20° C ώστε το φυτό να φυτευτεί στην οριστική του θέση μόλις μεγαλώσει αρκετά, στις αρχές του καλοκαιριού. Για να δώσει σπόρους, θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Συστατικά και ιδιότητες του ψύλλιου

Τα φυσικά συστατικά του ψύλλιου που το καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι τα βλεννώδη συστατικά του αλλά και το έλαιο του που αποτελείται από λινολεϊκό οξύ, ολεϊκό οξύ και παλμιτικό οξύ.

  • Το λινολεϊκό οξύ ή λινελαϊκό οξύ (LA) είναι πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ και αποτελεί το ένα από τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από άλλα συστατικά των τροφίμων που λαμβάνει (το άλλο απαραίτητο λιπαρό οξύ είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχεται στα καρύδια, το λινέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο). Το λινολεικό οξύ χρησιμοποιείται στη βιοσύνθεση του αραχιδονικού οξέος το οποίο με την σειρά του παράγει τις προσταγλανδίνες, τα  λευκοτριένια και την θρομβοξάνη. Βρίσκεται φυσιολογικά στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών και είναι εξαιρετικά απαραίτητο για τον οργανισμό, καθώς ο φυσιολογικός του ρόλος είναι η ενεργοποίηση της κυτταρικής διαίρεσης αλλά και της επιδιόρθωσης των κυττάρων.
  • Το ελαϊκό ή ολεϊκό οξύ είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Χημικά χαρακτηρίζεται ως μονοακόρεστο ωμέγα-9 λιπαρό οξύ. Η δράση του είναι ευεργετική για την μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Αποτελεί το κυριότερο συστατικό του ελαιολάδου.
  • (Δείτε εδώ μερικές πληροφορίες για τα λιπαρά οξέα και την επίδραση τους στην χοληστερόλη του αίματος: Τύποι λιπαρών οξέων και επίδραση στην χοληστερόλη).

Ψύλλιο και τρόποι χρήσης του

  • Διαβροχή των σπόρων: μουλιάζουμε 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού σπόρους ψύλλιου σε 1 κούπα ζεστό νερό όλη την νύχτα ώστε να το πιούμε την επόμενη μέρα ΜΑΖΙ με άλλο 1 ποτήρι νερό. Αν δεν μας αρέσει η γεύση των σπόρων, μπορούμε να ανακατέψουμε το παρασκεύασμα αυτό με χυμό φρούτων ή με δημητριακά της αρεσκείας μας ή ακόμα και να το προσθέσουμε στο γιαούρτι ή το γάλα.
  • Συμπληρώματα διατροφής με ψύλλιο και φυτικές ίνες: περιέχουν συνήθως σκόνη σπόρων ή τα βλεννώδη συστατικά του που επιδρούν στην δυσκοιλιότητα. Τα λαμβάνουμε πάντα μαζί με άφθονο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας που τα παρασκευάζει.
  • Σκόνη ψύλλιου για την επίμονη διάρροια: η σκόνη του ψύλλιου φτιάχνεται από τον φλοιό του. Αναμειγνύουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σε 1 ποτήρι νερό, για να πιούμε έως και 3 φορές ημερησίως εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη διάρροια.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το ψύλλιο πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 1 ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.

⊗Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Τα λαμβάνουμε μόνο εάν είναι απαραίτητο και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Η επίμονη δυσκοιλιότητα ή η αναίτια αλλαγή της κινητικότητας του εντέρου θα πρέπει να μας οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015)

 

Comments are closed.

Scroll To Top