Νέα άρθρα

Ψωμί Ντίνκελ: Η Μόδα στο αδυνάτισμα

Ψωμί Ντίνκελ

Ψωμί Ντίνκελ. Η Μόδα στο αδυνάτισμα

 Ψωμί Ντίνκελ: Η μόδα στο αδυνάτισμα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το αλεύρι και το ψωμί Ντίνκελ. Η αυξημένη προβολή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτόξευσε την παραγωγή και διάθεση του στο εμπόριο, σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμα και ο κάθε μικρός φούρνος της γειτονιάς να διαθέτει στο αγοραστικό κοινό του ψωμί και προϊόντα αρτοσκευάσματος από αλεύρι Ντίνκελ.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει επίσης το λανσάρισμα του ψωμιού αυτού ως κατάλληλο για δίαιτα αδυνατίσματος και μάλιστα συχνά δίνεται η εντύπωση στο αγοραστικό κοινό ότι είναι το ψωμί που αδυνατίζει.

Τι είναι το αλεύρι ντίνκελ; Είναι σκόπιμο να αγοράζουμε ψωμί και προϊόντα φτιαγμένα από αυτήν την πρώτη ύλη; Βοηθά στο αδυνάτισμα;

Αλεύρι Ντίνκελ

Το αλεύρι ονομαζόμενο Σπέλτα (Spelt) ή αλλιώς για τους Γερμανούς ντίνκελ (Dinkel), είναι δημητριακό μέλος της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι, αλλά πρόκειται για ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό είδος του (στα λατινικά ως triticum spelta). Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα επτά σιτάρια που αναφέρονται στη Βίβλο και χρονολογείται περίπου στα 10.000 έτη. Πρώτο-καλλιεργήθηκε στην Περσία και αποτελούσε βασική τροφή για ανθρώπους και ζώα, ενώ σύντομα κατέκλυσε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο ως τότε γνωστό κόσμο. Στην σημερινή εποχή είναι ευρέως διαδεδομένο στην Γερμανία με την ονομασία Dinkel και στην Ιταλία με την ονομασία Farro και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές.

Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα και το συνδέσαμε κυρίως με το αδυνάτισμα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα παραπλανητικό.

Ψωμί Ντίνκελ

Αλεύρι Ντίνκελ

Αλεύρι ντίνκελ. Τα πλεονεκτήματα του

Στα πλεονεκτήματα του αλευριού ντίνκελ μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής :

  • Η ήπια γεύση του, γενικά ευχάριστη για τον καταναλωτή.
  • Η ανώτερη απόδοση του στην καλλιέργεια, η οποία αποδίδεται στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του. Αντίθετα από το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του  αλευριού ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα τους, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, ντελικάτου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό αποδοτικό στην καλλιέργεια αλλά και πολύ θρεπτικό για την υγεία.
  • Το αλεύρι  Ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή, δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από το αλεύρι αυτό την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.
  • Το σκληρό περίβλημα του κόκκου προστατεύει το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα του περιβάλλοντος, ενώ λειτουργεί σαν προστατευτικό φράγμα που συντελεί στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.
  • Στο αλεύρι  Ντίνκελ περιέχεται μια ομάδα υδατανθράκων, οι μυκο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και αποτελούν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
  • Αποτελεί άμεση πηγή φυτικών ινών και περιέχει έχει σημαντικά ποσά υδατοδιαλυτών βιταμινών.
  • Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού. Η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του.
  • Περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Το ψωμί Ντίνκελ έχει και αυτό θερμίδες και παρότι είναι εξίσου θρεπτικό για την υγεία όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από αλλά είδη δημητριακών ή διαφορετικά είδη σιταριού, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από τα άτομα που κάνουν δίαιτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα 100 γραμμάρια βιολογικού αλευριού Ντίνκελ  περιέχονται:

Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Ψωμί Ντίνκελ και θερμίδες

Μια λοιπόν φέτα ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι Ντίνκελ, έχει περίπου 80-90 θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα που προσέχουν το διαιτολόγιο τους. Μην σας παραπλανά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένο ψωμί είναι πιο ελαφρύ στην πέψη ή πιο μικρό στην όψη. Στην πραγματικότητα έχει τις ίδιες θερμίδες με το ψωμί από αλεύρι σίτου ή σίκαλης ή κριθαριού ή καλαμποκιού ή άλλου είδους δημητριακού. Ακόμα και αν πρόκειται για Ντίνκελ ολικής άλεσης.

Αλεύρι ντίνκελ

Αλεύρι ντίνκελ

Αλεύρι Ντίνκελ και γλουτένη

Το αλεύρι έχει και αυτό υψηλά ποσοστά γλουτένης, όπως και τα υπόλοιπα είδη σιταριού. Για τον λόγο αυτό, οι πάσχοντες από την πάθηση που σχετίζεται με την αλλεργία στην γλουτένη, την λεγομένη κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του αλευριού Ντίνκελ.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
  2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top