Νέα άρθρα

10 τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία

10 τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας; Και όμως αποδεδειγμένα υπάρχουν. Ας δούμε ποιες:

10 τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας 

Μακαρονάδα, η αντικαταθλιπτική:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Η κατανάλωση των ζυμαρικών επηρεάζει τον εγκέφαλο λόγω των υδατανθράκων που αυτά περιέχουν. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες από τους οποίους αποτελούνται τα μακαρόνια, βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει πιο εύκολα την σεροτονίνη, την ορμόνη που στον οργανισμό μας δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Εκτός από τα μακαρόνια, τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι επίσης οι πατάτες, το ρύζι, το κους-κους, το πλιγούρι, το σιτάρι, η βρώμη και όλων των ειδών τα δημητριακά και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία μας.

Κρασί, το ηρεμιστικό:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Με τόσες ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ουσίες που έχει το κρασί, είναι σύμμαχος υγείας. Λόγω όμως και της μέτριας περιεκτικότητας του σε αλκοόλη, έχει την ιδιότητα να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί. Ένα δροσερό, αφρώδες, «απαλό» κρασί σε μια μικρή κατανάλωση 1 ποτηριού την ημέρα, είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσουμε από τους έντονους ρυθμούς της ημέρας και να τονώσουμε την ψυχολογία μας.

 Καφές, ο δραστήριος:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα διεγείροντας το για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η υπερδιέγερση μας καθιστά πιο δραστήριους και πιο ορεξάτους για δουλειά! Είναι όμως επίσης αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Σοκολάτα, η χαρούμενη:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Η σοκολάτα και ιδιαίτερα η Μαύρη σοκολάτα (bitter) έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη μεταβολίζεται στον οργανισμό μας σε σεροτονίνη, στην ορμόνη που φτιάχνει τη διάθεση και μας καθιστά πιο χαρούμενους. Επίσης περιέχει σελήνιο και μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία που προκαλούν ευφορία και αισθήματα χαράς, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία μας.

Ξηροί καρποί, οι χαλαρωτικοί:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που ηρεμεί τον εγκέφαλο μας. Το στρες αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού για τροφές με μαγνήσιο, διότι οι ορμόνες του στρες αυξάνονται κατακόρυφα σε καταστάσεις άγχους, προκαλώντας εκνευρισμό, θυμό και ανησυχία. Προσοχή όμως γιατί οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες,

Κοτόπουλο, το δυναμωτικό:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Το κοτόπουλο και γενικά τα πουλερικά που τα μαγειρεύουμε σε σούπες μαζί με τα κόκκαλα τους, εκχυλίζουν στον ζωμό τους ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καθιστούν πιο δυνατούς, σωματικά και άρα και ψυχικά!

Μπανάνες, οι φορμαρισμένες:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Είναι πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, ουσίες που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις συσπάσεις των μυών, τις κράμπες και τον μυϊκό κάματο. Έτσι η ένταση που δημιουργείται από την σωματική κόπωση άλλα και οι πονοκέφαλοι μυϊκής αιτιολογίας, είναι δυνατόν να υποχωρήσουν, λόγω της χαλάρωσης των «τραβηγμένων» μυών και ιδιαίτερα των μυών του αυχένα. Η μπανάνα, λόγω του καλίου και του μαγνησίου, είναι καλό να καταναλώνεται πριν άσκηση ή κατά την διάρκεια της.

Αβοκάντο, το αφροδισιακό:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Το αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη E, οποία θεωρείται η βιταμίνη του έρωτα! H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος από τις οξειδώσεις, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Πράσινο τσάι, το αγχολυτικό:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Οι κατεχίνες, το πιο δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχουν αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ το αμινοξύ θειανίνη που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθάει στην παραγωγή και απελευθέρωση της ντοπαμίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τη μια περιοχή του εγκεφάλου σε άλλη), έτσι ώστε ντοπαμίνη και θειανίνη σε συνδυασμό να χαρίζουν στον οργανισμό ένα αίσθημα ηρεμίας.

Σολομός, ο έξυπνος:

τροφές που επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Μια κλινική έρευνα του πανεπιστημίου Berkley της Αμερικής έδειξε ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα (DHA/EPA) που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό ο σολομός, συνεργάζονται με συγκεκριμένα δομικά στοιχεία της μεμβράνης των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα να προστατεύουν το νευρικό μας σύστημα. Έτσι μακροπρόθεσμα ωφελούνται η αντίληψη, η εξυπνάδα, αλλά και η γενικότερη διάθεση μας, όπως αποδείχθηκε σε περιπτώσεις ανθρώπων με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, αυτισμό, δυσλεξία άλλα και με επιθετικότητα.

⊗Απολαύστε υπεύθυνα! 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
  2. Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα», (Brain Food, 2018).
  3.  Χολέβα Β., Παρλαπάνη Ε., Μποζίκας Β.: «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ», (University Studio Press, Αθήνα, 2016).

Comments are closed.

Scroll To Top