Νέα άρθρα

Θερμίδες και ξηροί καρποί : Αλατισμένοι ή ανάλατοι; Ωμοί ή καβουρδισμένοι;

Θερμίδες και ξηροί καρποί

Θερμίδες και ξηροί καρποί

Θερμίδες και ξηροί καρποί : Αλατισμένοι ή ανάλατοι; Ωμοί ή καβουρδισμένοι;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναμφισβήτητα σημαντική θρεπτική τροφή της μητέρας φύσης. Με την αύξηση της παραγωγής πολλών και διαφορετικών ειδών ξηρών καρπών που πολλές φορές προέρχονται και από βιολογικές καλλιέργειες, η ένταξη τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι πια μια πραγματικότητα. Παχαίνουν οι ξηροί καρποί; Είναι προτιμότερο να τρώμε αλατισμένους ή ανάλατους; Ωμούς ή καβουρδισμένους;

Θερμίδες και ξηροί καρποί

Πρόκειται για ιδιαίτερα παχυντική τροφή, συγχρόνως όμως  και ιδιαίτερα θρεπτική. Αυτό ακριβώς είναι που μας μπερδεύει και θεωρούμε λανθασμένα ότι όποια τροφή είναι θρεπτική δεν έχει θερμίδες. Το αποτέλεσμα; Καταναλώνουμε πολλούς ξηρούς καρπούς γιατί μας έχουν πληροφορήσει ότι έχουν καλά λιπαρά, μας διαφεύγει όμως η πληροφορία ότι τα λιπαρά αυτά είναι πολλά και παχυντικά!

Ανάλατοι η αλατισμένοι;

Η πιο συχνή ερώτηση που τίθεται όσον αφορά στην κατανάλωση των ξηρών καρπών είναι το αν πρέπει να τρώγονται αλατισμένοι ή ανάλατοι. Υπενθυμίζεται ότι το αλάτι ΔΕΝ έχει θερμίδες και ως εκ τούτου δεν προσθέτει θερμίδες στους ξηρούς καρπούς όταν αυτοί είναι αλατισμένοι. Το αν θα τους προτιμήσουμε ανάλατους ή αλατισμένους σχετίζεται με το γούστο μας αλλά και με τις οδηγίες τους ιατρού μας σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη αλατιού. Φυσικά το αλάτι πρέπει να είναι μειωμένο στην διατροφή μας και για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να αγοράζουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Ωμοί ή καβουρδισμένοι;

Άλλη μια συχνή ερώτηση :

  • Οι ωμοί ξηροί καρποί ΔΕΝ έχουν διαφορά στις θερμίδες σε σχέση με τους καβουρδισμένους διότι το καβούρδισμα δεν προσθέτει θερμίδες, εφόσον γίνεται χωρίς την  προσθήκη λιπαρής ουσίας. Οι ξηροί καρποί περιέχουν στην σύσταση τους αρκετά λιπαρά και έτσι το καβούρδισμα επιτυγχάνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς την περεταίρω προσθήκη λίπους, άρα χωρίς την προσθήκη παραπάνω θερμίδων.

 

  • Οι ευαίσθητες στη  θερμοκρασία βιταμίνες ενδέχεται να καταστραφούν σε κάποιο βαθμό από το καβούρδισμα, ίσως για αυτόν τον λόγο είναι προτιμότερο να τους καταναλώνουμε ωμούς. Από την άλλη πλευρά, οι ωμοί ξηροί καρποί και ιδιαίτερα οι βιολογικής γεωργίας, είναι πιθανόν να περιέχουν μύκητες και βακτήρια που δεν καταστρέφονται, λόγω της απουσίας καβουρδίσματος-υψηλής θερμοκρασίας.

Το παρακάτω infographic μας πληροφορεί για τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών καθώς και για την περιεκτικότητα τους σε θερμίδες ανά 30 γραμμάρια τροφίμου (μία χούφτα) :

ξηροί καρποί

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top