Νέα άρθρα

Μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα και ιδιότητες

Μαύρη σοκολάτα και ιδιότητες

Μαύρη σοκολάτα

Θεωρείται πιο υγιεινή και εξίσου λαχταριστή, είναι σχεδόν το ίδιο γευστική και αρωματική και ταιριάζει απόλυτα στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, η μαύρη σοκολάτα και οι 10 λόγοι να την καταναλώνουμε καθημερινά! Έχει ζάχαρη η μαύρη σοκολάτα;

Μαύρη σοκολάτα και ιδιότητες

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κυρίως και σε μεγαλύτερο ποσοστό το γνωστό μας κακάο, προερχόμενο από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (γνωστό και ως κακαόδεντρο), περιέχει επίσης βούτυρο κακάο και παρότι οι περισσότεροι νομίζουμε το αντίθετο, η μαύρη σοκολάτα ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ!

Οι καρποί του κακάο μέσω ειδικής επεξεργασίας, δίνουν τη σκόνη του κακάο και το βούτυρο κακάο που είναι το φυτικό λίπος που προέρχεται από τους σπόρους κακάο ενώ ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστούν, το ολικό ποσοστό του κακάο στο τελικό προϊόν της σοκολάτας είναι διαφορετικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αυτή αποκτά:

 • Έτσι, έχουμε τη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (70-85%),
 • μέτριας περιεκτικότητας σε κακάο (60-69%),
 • και μικρής περιεκτικότητας σε κακάο (45-59%).

Η πικράδα αυτή της μαύρης σοκολάτας που οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλου ποσοστού κακάο σε σχέση με την σοκολάτα γάλακτος, δεν σημαίνει πως η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει ζάχαρη και τούτο είναι κάτι που συχνά μας μπερδεύει, θεωρώντας ότι καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα δεν θα καταναλώσουμε καθόλου ζάχαρη!

Γλυκά και θερμίδες

Οι διαφορές της μαύρης σοκολάτας από την σοκολάτα γάλακτος

Μαύρη σοκολάτα: 10 λόγοι να την καταναλώνουμε καθημερινά:

Παρόλη την παρουσία της ζάχαρης στην σύσταση της έστω και σε λιγότερη ποσότητα από ότι στην σοκολάτα γάλακτος και στην λευκή σοκολάτα, η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα:

 1. Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες (φλαβονοειδή, κατεχίνες, πολυφαινόλες) μειώνουν την κακή χοληστερόλη του αίματος (LDL) καθώς και την φλεγμονή των αγγείων που δημιουργεί η αθηρωματική πλάκα.
 2. Η αντιφλεγμονώδης δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 3. Η αντιφλεγμονώδης δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.
 4. Η αντιφλεγμονώδης δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών είναι αποτελεσματική στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας στο δέρμα.
 5. Βελτιώνει την μνήμη γιατί περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης αλλά και θεοβρωμίνης, ουσίες που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 6. Βελτιώνει την διάθεση γιατί μπορεί να αυξήσει την έκκριση της σεροτονίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που έχει ηρεμιστικό και χαλαρωτικό ρόλο.
 7. Βελτιώνει τα συμπτώματα του προ-εμμηνορρυσιακού συνδρόμου και της συνοδού κατάθλιψης στις γυναίκες μέσω της αύξησης της έκκρισης σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο.
 8. Μπορεί να περιορίσει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, που αποτελεί κοινό παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
 9. Περιέχει επίσης αρκετά σωματικά ποσά σιδήρου, μαγγανίου, χαλκού, μαγνησίου, ασβεστίου και φυτικών ινών που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό μας.
 10. Προσφέρει άμεσα χρησιμοποιούμενη ενεργεία στον οργανισμό γιατί ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΖΑΧΑΡΗ, σε μικρότερες όμως ποσότητες.

⊗Απολαύστε την μαύρη σοκολάτα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και πάντοτε σε ενδεδειγμένες ποσότητες. Μην αντικαθιστάτε τα κυρίως γεύματα με γλυκά ή με προϊόντα μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί εξάρτηση.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
 2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
 3. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

 

Comments are closed.

Scroll To Top