Το απόλυτα πετυχημένο πλατό τυριών-cheeseboard
Γνωρίζετε πώς μπορείτε να φτιάξετε το απόλυτα πετυχημένο πλατό τυριών-cheeseboard; Τι ακριβώς είναι και από τι θα πρέπει να αποτελείται;
Το απόλυτα πετυχημένο πλατό τυριών-cheeseboard
Το πλατό τυριών δεν είναι τίποτε άλλο από τον γνωστό σε όλους μας «δίσκο» με διάφορα τυριά και λιχουδιές, τον οποίο συνηθίζουμε να προσφέρουμε στους γνωστούς και φίλους ή ακόμα και να παραγγέλνουμε σαν συνοδευτικό με το ποτό μας.
Το απόλυτα πετυχημένο πλατό τυριών-cheeseboard
Το σωστά δομημένο πλατό τυριών είναι σκόπιμο να περιέχει:
- Διάφορα τυριά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι σκόπιμο να περιέχει μόνο τυριά της αρεσκείας μας, καθώς αυτό που δεν αρέσει σε εμάς μπορεί να αρέσει στους άλλους ή το αντίθετο! Διαλέγουμε τυριά διαφόρων τύπων όπως μαλακά, σκληρά, καπνιστά ή ωριμασμένα, Ελληνικά ή ξένα ώστε να καλύψουμε όλα τα γούστα αλλά και πολλούς πιθανούς συνδυασμούς με τα ποτά τα οποία θα σερβίρουμε. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πλατό μας και με κρεμώδη τυριά.
- Αλλαντικά. Διαλέγουμε αλλαντικά διαφορών γευστικών εντάσεων, βραστά ή τύπου αέρος, καπνιστά, πικάντικα ή «απαλά», λιπαρά ή πιο «ελαφριά» και φροντίζουμε να τα σερβίρουμε σε μικρές μπουκίτσες ώστε να μην υπερκαλύπτουν τις υπόλοιπες γεύσεις. Πολλά από αυτά τα αλλαντικά χρειάζεται να είναι αλμυρά ώστε να προκαλέσουν την ανάγκη για την συνοδεία ποτού. Σε ένα πλατό τυριών, τα αλλαντικά είναι προαιρετικά είναι όμως σκόπιμο να υπάρχουν για να εμπλουτίσουν τις γεύσεις που θα σερβίρουμε.
- Ψωμί. Το ψωμί είναι απαραίτητο στο πλατό τυριών μας ώστε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την γεύση από τα αλλαντικά και τυριά. Βοηθά επίσης στο άλειμμα των τυριών που σερβίρουμε σε κρεμώδη μορφή και δίνει την αίσθηση της «γεμάτης», χορταστικής μπουκιάς. Το ψωμί μπορεί να σερβιριστεί σε μορφή κράκερ, μπρουσκέτας, κριτσινιού, παξιμαδιού ή κανονικού ψωμιού που όμως θα ήταν σκόπιμο να είναι ξεροψημμένο για να δώσει την αίσθηση του τραγανού. Οι μικρές μπουκίτσες και εδώ είναι επιβεβλημένες.
- Μαρμελάδα. Η μαρμελάδα στο πλατό τυριών μπορεί να απογειώσει την γεύση των επιλεγμένων υλικών λόγω της γλυκύτητας ή της οξύτητας που μπορεί να έχει. Προτιμούμε μαρμελάδες με πυκνότητα και όχι υδαρείς (νερουλές) ώστε να μπορούν εύκολα να κολλήσουν στα υλικά μας και αν μας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις, μπορούμε να επιλέξουμε μαρμελάδα από ξινά φρούτα ή λαχανικά όπως βερίκοκο, ντομάτα ή ακόμα και την αρωματική μαρμελάδα τριαντάφυλλο. Τα διάφορα τσάτνι που μπορούμε να προμηθευτούμε ή να φτιάξουμε είναι επίσης ταιριαστά, δεν αρέσουν όμως σε όλους. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε μέλι.
- Οι συνοδευτικοί ξηροί καρποί ή τα ξερά φρούτα, είναι επίσης απαραίτητα στο πλατό μας. Προσφέρουν διαφορετική υφή και συμπυκνωμένη γεύση που συνδυάζεται κατάλληλα με τα περισσότερα από τα υλικά μας. Εάν οι καρποί είναι καβουρδισμένοι και αλμυροί θα είναι καλά ταιριαστοί, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τους ωμούς και ανάλατους καρπούς. 2-3 διαφορετικά είδη είναι υπέρ αρκετά! Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε ελιές απλές ή γεμιστές.
- Φρούτα. Διάφορα φρούτα της εποχής κομμένα σε μπουκίτσες ταιριάζουν απόλυτα με τα υλικά μας. Μια ωραία πρόταση είναι τα εξωτικά φρούτα που δεν συνηθίζονται όλες τις μέρες του χρόνου ώστε να δώσουμε μια αίσθηση πολυτέλειας στο πλατό μας. Πολύ ταιριαστά φρούτα είναι σαφέστατα τα νωπά σύκα και τα σταφύλια που δεν έχουν κουκούτσι, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα από το ψυγείο!
Απολαμβάνουμε με μέτρο διότι τα τυριά και τα αλλαντικά έχουν αρκετές θερμίδες, χωρίς να στερηθούμε τίποτα από γεύση και ποιότητα! Δεν ξεχνάμε ότι το αλκοόλ έχει επίσης πολλές θερμίδες και για αυτόν τον λόγο φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί!
Μερικοί έξυπνοι συνδυασμοί τυριών με κρασί είναι εδώ: https://www.diaitologia.gr/krasi-fagito/
Πηγές :
1.Μαμαλάκης Ηλίας, «Ελληνικό τυρί. Γεύσεις και συνταγές», Ελληνικά Γράμματα, γ΄ έκδοση 1999.