Νέα άρθρα

Ταιριάξτε κρασί και φαγητό : πως μπορούμε να συνοδέψουμε το κρασί με τα φαγητό μας;

Κρασί και φαγητόΤο φαγητό είναι μια μεγάλη απόλαυση στην ζωή μας, όταν όμως μιλάμε για σωστά μαγειρεμένο και «φροντισμένο» φαγητό, τότε σίγουρα αναφερόμαστε σε ποιότητα ζωής. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για να βάλουμε στο πιάτο μας ποιοτικό φαγητό. Οι βιολογικές πρώτες ύλες, το κατάλληλο κατά περίπτωση μαγείρεμα σε συνδυασμό με ένα ποτήρι κρασί, αρκούν για να θεωρούμε τον εαυτό μας «καλοφαγά». Πως όμως μπορούμε να διαλέξουμε το κατάλληλο κατά περίπτωση κρασί; Πως πρέπει να το «παντρέψουμε»  με τα φαγητά μας; Υπάρχουν άραγε κανόνες οινοποσίας;

Κρασί και φαγητό : μερικές χρήσιμες συμβουλές

Για να παντρέψουμε αποτελεσματικά κρασί και φαγητό είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τα εξής :

Κρασί και φαγητό

  • Την χρωματική ομοιότητα τους : Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με τα λευκά κρέατα, με τα ψάρια και τις λευκές σάλτσες. Τα ερυθρά κρασιά αντίστοιχα,  συνοδεύουν καλύτερα το κόκκινο κρέας και τις σκουρόχρωμες σάλτσες. Το αντίστροφο δεν είναι απαγορευτικό, απαιτεί όμως ιδιαίτερες γνώσεις οινοποιίας.
  • Την αρωματική ομοιότητα τους: Οι παρόμοιες μυρωδιές φαγητού και κρασιού συνδυάζονται καλύτερα. Για παράδειγμα ένα λευκό κρασί με έντονο φρουτώδες άρωμα ταιριάζει με ένα φαγητό που περιέχει φρούτα, ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι και έχει αποκτήσει καπνιστά αρώματα αναδεικνύει ένα φαγητό που περιέχει ψαρικά, καπνιστά τυριά ή μια ποικιλία τυριών ενώ ένα πλούσιο κόκκινο κρασί που έχει υποστεί παλαίωση παντρεύεται με το κυνήγι, τις πυκνές σάλτσες ή τα γιορτινά «βαριά» πιάτα.
  • Την ομοιότητα της γευστικής έντασης τους: Τα πιάτα με γλυκές γεύσεις συνοδεύονται καλύτερα από κάποιο ελαφρύ σε αλκοόλ κρασί με χαμηλή όμως  οξύτητα. Αντίθετα, αν το κρασί έχει τονισμένη οξύτητα ταιριάζει καλύτερα με ένα όξινο ή λιπαρό φαγητό, ενώ τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με γλυκά φαγητά ή  ακόμα και με επιδόρπια γλυκά.
  • Την αντίθεση κρασιού και φαγητού : Τα όξινα ή τα αλμυρά φαγητά απαιτούν κρασιά με υψηλή οξύτητα, τα λιπαρά φαγητά απαιτούν κρασιά με τονισμένη οξύτητα ή τανίνες. Τα φαγητά με πρωτεΐνες απαιτούν κρασιά ακόμα πιο υψηλά σε τανίνες, ενώ τα πικάντικα, καυτερά φαγητά απαιτούν κρασιά με χαμηλό αλκοόλ.

Η παρακάτω εικόνα θα σας βοηθήσει να ταιριάξετε αποτελεσματικά κρασί και φαγητό :

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

kraso-fagito

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είμαστε οινοποιοί για να απολαύσουμε ένα καλό φαγητό ούτε υπάρχει λόγος για περιττά έξοδα και χρηματικές υπερβολές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αξίζουμε ένα γεύμα σωστό γευστικά και πάντα ποιοτικό, για να το μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας! 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top