Νέα άρθρα

Όσπρια και θερμίδες: Παχαίνουν τα όσπρια;

Όσπρια

Όσπρια και θερμίδες: Παχαίνουν τα όσπρια;

Αποτελούν το λεγόμενο «φαγητό του φτωχού» και έχουν συνδυαστεί με την παράδοση και την σπιτική κουζίνα για πολλούς αιώνες, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Έθρεψαν γενιές και γενιές και αποτέλεσαν χορταστική τροφή με αμέτρητες παραλλαγές και συνταγές. Σήμερα, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ λόγω του χαμηλού τους κόστους, αλλά και της μεγάλης θρεπτικής τους αξίας. Παχαίνει άραγε το εθνικό μας φαγητό, η κοκκινιστή φασολάδα;

Οι κατηγορίες των οσπρίων με τις θερμίδες τους ανά 1 μερίδα μαγειρεμένων οσπρίων:

(κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)

όσπρια και θερμίδες

(κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)

Η θρεπτική αξία των οσπρίων

Τα όσπρια μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια και είναι ικανά να μας χορτάσουν γιατί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες κυρίως λόγω του αμύλου που περιέχουν. Έχουν όμως και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, απαραίτητη μαζί με την ζωική πρωτεΐνη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η μεγάλη περιεκτικότητα της φακής σε μη αιμικό σίδηρο (σε φυτικό σίδηρο, όχι ζωικό σίδηρο) που συμβάλει αρκετά στην αύξηση του αιματοκρίτη αλλά και του ασβεστίου στα κουκιά, των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του καλίου αλλά και των φυτικών ινών σε όλα τα όσπρια, αλλά και της πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στα ξηρά φασόλια σόγιας καθιστούν τα όσπρια αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά, για αυτό και είναι καλό να μαγειρεύονται με λίγο λάδι ή λιπαρές ουσίες ώστε να μην έχουν αυξημένες θερμίδες. Τέλος, παρόλο που μπορεί να μας «φουσκώσουν» λόγω των φυτικών ινών που τα καθιστούν δύσπεπτα, δεν μας παχαίνουν γιατί το φούσκωμα αυτό δεν σημαίνει αύξηση βάρους. Απολαύστε τα λοιπόν χωρίς ενοχές!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
  2. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

Comments are closed.

Scroll To Top