Νέα άρθρα

Το βουβαλίσιο κρέας

Το βουβαλίσιο κρέας

Γνωρίζετε ποια είναι η θρεπτική αξία του βουβαλίσιου κρέατος; Πόσα λιπαρά έχει; Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες; Αξίζει τελικά να το καταναλώνουμε;

Το βουβαλίσιο κρέας

Πρόκειται για ένα είδος εξαιρετικά θρεπτικού κρέατος που προέρχεται από το βουβάλι (ή αλλιώς βούβαλος ή νεροβούβαλος) και το οποίο έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω του βουβαλίσιου γάλακτος και των βουβαλίσιων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το κρέας του βούβαλου όμως είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο, με μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και με λιγότερα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες και λιγότερη χοληστερίνη!

Το βουβαλίσιο κρέας

Το βουβαλίσιο κρέας και διατροφική ανάλυση του σε σχέση με άλλα κρέατα: σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας έχει μεν περισσότερο λίπος, μπορεί όμως αυτό να αφαιρεθεί εύκολα από το ψαχνό του ενώ το λίπος του σολομού δεν είναι κορεσμένο (κακό) λίπος για την υγεία.

Το βουβάλι

Το βουβάλι είναι θηλαστικό που συγγενεύει με το βόδι και ανήκει στην οικογένεια των βοοειδών. Μπορεί να εκτραφεί για το γάλα και το κρέας του, απαντά όμως και στην χώρα μας σε μικρότερους πληθυσμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα βοοειδή, λόγω της μικρής δυνατότητας παραγωγής γάλακτος σε σχέση με τις βελτιωμένες αγελάδες. Στην Ελλάδα το συναντούμε στην Μακεδονία και ιδιαίτερα στα παραλίμνια της Κερκίνης και στη Θράκη. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες μικρές φάρμες (κυρίως οικογενειακές) ασχολούνται με την εκτροφή των βουβαλιών.

Το βουβαλίσιο γάλα

Το πλήρες βουβαλίσιο γάλα είναι περισσότερο λιπαρό σε σχέση με το γάλα της αγελάδας και της κατσίκας, έχει όμως περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερο ασβέστιο και λιγότερη λακτόζη (λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το γάλα της αγελάδας). Πολλά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από βουβαλίσιο κρέας (γιαούρτι, γάλα, παγωτό), είναι μερικώς αποβουτυρωμένα με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τελικά χαμηλή λιποπεριεκτικότητα.

Η επί τοις % σύσταση του γάλακτος του βουβαλιού σε θρεπτικά συστατικά έχει ως εξής: (Πηγή: Τζουβάρα – Καραγιάννη: «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

Γάλα βουβαλιού Πρωτεΐνη: 4,7% Λίπος: 7,4% Ασβέστιο: 0,19 % Λακτόζη: 4,6%
Γάλα αγελάδας Πρωτεΐνη: 3,4% Λίπος: 3,6% Ασβέστιο: 0,12% Λακτόζη: 4,9%
Γάλα κατσίκας Πρωτεΐνη: 3,5% Λίπος: 3,8% Ασβέστιο: 0,13% Λακτόζη: 4,1%

Το βουβαλίσιο κρέας

Το βουβαλίσιο κρέας

Το βουβαλίσιο κρέας: μερικές κοπές βουβαλίσιου κρέατος και η ανάλυση τους σε θρεπτικά συστατικά.

Το βουβαλίσιο κρέας είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό, κόκκινο κρέας που προσφέρει λιγότερα συνολικά λιπαρά σε σχέση με το βοδινό κρέας καθώς και τα υπόλοιπα είδη κρέατος, αποδίδει λιγότερες θερμίδες και χοληστερίνη σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος, ενώ περιέχει μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης.

Αναλυτικά βουβαλίσιο κρέας και οι κοπές του:

  • Βουβαλίσιο κιλότο με κόκκαλο (τα 100 γραμμάρια κρέατος): έχουν 2 γρ. λίπους, 113 θερμίδες  και 21 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Βουβαλίσιο νουά (τα 100 γραμμάρια κρέατος): έχουν 2 γρ. λίπους, 116 θερμίδες  και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Βουβαλίσιο φιλέτο χωρίς κόκκαλο (τα 100 γραμμάρια κρέατος): έχουν 2 γρ. λίπους, 122 θερμίδες  και 23 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Βουβαλίσιο αλλαντικό σε φέτα (τα 100 γραμμάρια προϊόντος) :  έχουν 7 γρ. λίπους, 146 θερμίδες  και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας τους σε λίπος.

Μπορούμε να προτιμούμε άφοβα το βουβαλίσιο κρέας και τα προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Τζουβάρα – Καραγιάννη: «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

3.Ευστράτιος Κυρανάς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Αρχές Παρασκευής Τροφίμων» (Θεσσαλονίκη 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top