Το νηστίσιμο ταχίνι
Μπορεί να μην το έχετε ακόμα δοκιμάσει, αλλά αξίζει σίγουρα ο κόπος να προσθέσετε στην διατροφή σας ένα τρόφιμο που συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετική δράση.
Προέλευση και παρασκευή του ταχινιού :
Το ταχίνι είναι απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τα σπέρματα προσεκτικά διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού, όπου μετά την διαδικασία της αποφλοίωσης, της ξήρανσης και της πολτοποίησης, λαμβάνεται ο πολτός ή αλλιώς η ελαιώδης κρέμα του αλεσμένου σησαμιού που συσκευάζεται και διατίθεται στο εμπόριο.
Το φυσικό προϊόν που δεν έχει προσμίξεις γλυκαντικών ουσιών και είναι σκέτος πολτός σησαμιού, όταν αφήνεται στο βαζάκι ή την συσκευασία του χωρίς να αναταραχθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, απογαλακτωματοποιείται, διαχωρίζεται δηλαδή το έλαιο του σησαμιού από τον πολτό του. Αυτό είναι ένδειξη καθαρότητας του προϊόντος. Με απλή ανατάραξη μπορούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση.
Στο ταχίνι είναι δυνατόν να προστεθεί μέλι, κακάο, πολτός πορτοκαλιού, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η στυφή γεύση του σκέτου πολτού σησαμιού, που σε αρκετούς ανθρώπους δεν είναι ευχάριστη.
Το νηστίσιμο ταχίνι
Η θρεπτική αξία του ταχινιού :
- Το ταχίνι παρέχει στον οργανισμό φυτικές πρωτεΐνες και αποτελεί καλό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους, τους νηστεύοντες, τους αθλητές και τους ασθενείς αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών (υπενθυμίζεται ότι οι φυτικές πρωτεΐνες ΔΕΝ είναι πλήρεις πρωτεΐνες) : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν στον οργανισμό το 20% των ημερήσιων αναγκών του σε πρωτεΐνες.
- Περιέχει πρωτεΐνες εύπεπτες για τον οργανισμό, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (42% μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη) που λείπουν από το σύνηθες διαιτολόγιο και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
- Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2, Ε, νιασίνης : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 132% των ημερησίων αναγκών μας σε Βιταμίνη Β1, το 9% σε Βιταμίνη Β2, το 15% σε Βιταμίνη Ε και το 35% σε νιασίνη.
- Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 26% των ημερησίων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
- Το ταχίνι είναι άριστη πηγή καλών λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της ολικής αλλά και της «κακής» LDL χοληστερόλης : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 71% των ημερήσιων αναγκών μας σε «καλά» λιπαρά οξέα.
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο που είναι απορροφήσιμο σε αρκετό ποσοστό από τον οργανισμό (όχι όμως πλήρως απορροφήσιμο): 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 14% των ημερήσιων αναγκών μας σε μερικώς απορροφήσιμο ασβέστιο.
- Σε φυτικό σίδηρο (όχι όμως ζωικό, αιμικό σίδηρο) για την σωματική και πνευματική διαύγεια του οργανισμού : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 79% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικό σίδηρο.
- Σε κάλιο : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 13% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο.
- Ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 95% των ημερήσιων αναγκών μας σε ψευδάργυρο.
- Σε φώσφορο που συμβάλει στην υγεία των οστών και στην μυϊκή σύσπαση : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 113% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο.
- Σε μαγνήσιο που δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν το 88% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγνήσιο.
- Το ταχίνι περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου, σεληνίου (αντιοξειδωτική δράση) καθώς και χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά και μειώνουν την χοληστερίνη.
Η θερμιδική αξία του ταχινιού:
Το ταχίνι είναι τρόφιμο με μεγάλη θερμιδική αξία ακριβώς γιατί περιέχει μεγάλα ποσά λιπαρών, «καλών» λιπαρών ναι μεν για την υγεία, που αποδίδουν όμως πολλές θερμίδες στον οργανισμό : 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν 607 θερμίδες, ενώ μια γεμάτη κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) έχει 201 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού 15 (γραμμάρια) έχει 90 θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν στην κατανάλωση του!
Τρόποι μαγειρέματος
Το ταχίνι έχει πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική ενώ είναι ιδανικό τρόφιμο για το πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι), ντρέσινγκ για τις σαλάτες και τις σάλτσες. Αποτελεί επίσης κύριο συστατικό του σουσαμένιου χαλβά, μπορεί να γίνει ταχινόσουπα, ταχινόπιτα, κουλουράκια, χούμους ενώ μερικοί το ρίχνουν στον καφέ τους.
Κατηγορία: Διατροφή και νηστεία
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
3. Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
4.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).