Νέα άρθρα

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Ποια είναι τα είδη των noodles;Πως τα μαγειρεύουμε και πόσες θερμίδες έχουν; Παχαίνουν τα noodles;

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Τα noodles (προφέρονται: νούντλς), είναι μεν ασιατικά είδη ζυμαρικών όμως το σύγχρονο όνομα τους προέρχεται από την γερμανική λέξη nudel που σημαίνει «ζυμαρικό», «χυλοπίτα» ή «μακαρόνι» και υιοθετήθηκε τον 18ο αιώνα. Το 2005 στις όχθες του κίτρινου ποταμού στην Κίνα βρέθηκε πήλινο μπολ με καλοδιατηρημένα noodles 4000 ετών παρασκευασμένα από άλευρο κεχριού, κάτι που φανερώνει την σημασία που είχαν στην διατροφή των Κινέζων τα ζυμαρικά αυτά, τα οποία εδραιώθηκαν ως βασική τροφή στην Κίνα κατά την δυναστεία των Χαν (206 π.Χ-220 μ.Χ).

Τα noodles είναι δημοφιλή και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως στην Ιαπωνία, όπου υιοθετήθηκαν τον 9ο αιώνα μέσω μιας παραλλαγής μιας κινεζικής συνταγής ενός βουδιστή μοναχού. Στην Ιαπωνία εφευρέθηκαν και τα γνωστά μας στιγμιαία noodles, τα οποία ενυδατώνονται για να μαγειρευτούν αφού πρώτα αποξηρανθούν με στιγμιαίο, γρήγορο βαθύ τηγάνισμα.

Noodles δεν βρίσκουμε όμως μόνο σε ασιατικές χώρες.  Μια εξίσου πρώιμη αναφορά των νουντλς αναφέρθηκε στο Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ η οποία χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και ονομάστηκε ίτριουμ (itrium), ενώ ίτριουμ από σιμιγδάλι ανεβρέθηκε στην Συρία. Ένα ομοιογενές μείγμα αλευριού και νερού που ονομάστηκε ιτριόν περιγράφηκε από τον Έλληνα γιατρό του 2ου αιώνα, Γαληνό.

Ποια noodles βρίσκουμε στην αγορά;

Σήμερα στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλά και διαφορετικά είδη noodles: Τα νουντλς ρυζιού είναι τα μόνα που θέλουν κανονικό μαγείρεμα, δηλαδή βράσιμο σε κατσαρόλα με νερό. Όλα τα άλλα νουντλς θέλουν μούλιασμα σε ζεστό νερό αν είναι φαρδιά ή σε χλιαρό νερό αν είναι λεπτά, περίπου 3-4 λεπτά. Τα νουντλς συνήθως τελειώνουν στο τηγάνι (γουόκ) με την προσθήκη των κατά προτίμηση συνοδευτικών υλικών, ενώ πολλά μπαίνουν σε σούπα (αρωματικό ζωμό). Στο εμπόριο βρίσκουμε νούντλς: 

 • Από ρυζάλευρο, τα λεγόμενα rice noodles.
 • Από σιτάλευρο και αυγό, τα λεγόμενα egg noodles. Όσα νουντλς δεν αναγράφουν στην συσκευασία τους την ύπαρξη αυγού, τότε δεν έχουν αυγό στην σύνθεση τους.
 • Τα ιαπωνικά Ramen noodles τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των δημοφιλών ειδών σούπας Ramen, είναι φτιαγμένα από σιτάλευρο με ή χωρίς αυγό, συνηθέστερα χωρίς αυγό.
 • Από σιτάλευρο χωρίς αυγό, τα λεγόμενα mendaki ή mendake, τα οποία έχουν και άμυλο ταπιόκας στην σύνθεση τους. Στην Ιαπωνία το noodles από σιτάλευρο χωρίς αυγά ονομάζονται udon και συχνά είναι αναμεμειγμένα με άμυλο πατάτας ώστε να διογκώνονται καλύτερα στον ζωμό μαγειρέματος.
 • Από φαγόπυρο, τα λεγόμενα soba noodles (στα αγγλικά: buckwheat noodles).
 • Από πολτό πράσινων φασολιών, τα λεγόμενα green bean-glass noodles.
 • Από σιτάλευρο ή ρυζάλευρο χωρίς αυγό με την προσθήκη υλικών που τους προσδίδουν γεύση, όπως μανιταριών shiitake, γαρίδων, οστρακοειδών ή σπανακιού.
 • Τα στιγμιαία noodles ή instant ramen, είναι ένα είδος φαγητού που αποτελείται από noodles φτιαγμένα από σιτάλευρο (συνήθως χωρίς αυγό) και πωλούνται ως προμαγειρεμένο-αποξηραμένο τεμάχιο (μπλοκ) με προσθήκη καρυκευμάτων. Είναι έτοιμα για κατανάλωση με την προσθήκη ζεστού ή χλιαρού νερού όπου μουλιάζουν για κάποια λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.  Τα κύρια συστατικά στα στιγμιαία noodles είναι το αλεύρι, άμυλο, νερό, αλάτι ή/και kansui (ένας τύπος αλκαλικού μεταλλικού νερού που περιέχει ανθρακικό νάτριο και συνήθως ανθρακικό κάλιο, σε αναλογία 9:1) και μερικές φορές μια μικρή ποσότητα φωσφορικού οξέος. Κοινά συστατικά των καρυκευμάτων τους είναι το αλάτι, το Γλουταμινικό Μονονάτριο και η ζάχαρη. Πολλές φορές έχουν φοινικέλαιο.
 • Τα Ινδονησιακά κίτρινα νουντλς σιταριού έχουν προσθήκη αυγού και κρέατος, συνήθως χοιρινού και είναι τα λεγόμενα Bakmi.

Noodles και θερμίδες

Τι γνωρίζεις για τα noodles;

Noodles και θερμίδες: σύγκριση με άλλα δημοφιλή φαγητά σε μαγειρεμένες μερίδες των 100 γραμμαρίων.

Ας δούμε τα είδη νούντλς που κυκλοφορούν στην χώρα μας και πόσες θερμίδες έχουν, κατά φθίνουσα σειρά (στα 100 γραμμάρια μαγειρεμένα):

 • 100 γραμμάρια νουντλς από σιτάλευρο ή αλλιώς noodles ramen έχουν περίπου 440 θερμίδες (kcal), 10,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 17,3 γραμμάρια λίπους και 2,9 γραμμάρια φυτικές ίνες.
 • 100 γραμμάρια νουντλς ρυζιού ή αλλιώς rice noodles έχουν περίπου  364 calories (kcal), 6 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 0,6 γραμμάρια λίπους και 1,6 γραμμάρια φυτικές ίνες.
 • 100 γραμμάρια soba noodles από φαγόπυρο έχουν περίπου 336 θερμίδες (kcal), 14,5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ο,7 γραμμάρια λίπους και ελάχιστες φυτικές ίνες.
 • 100 γραμμάρια νουντλς σιταριού με αυγό ή αλλιώς egg noodles έχουν περίπου 138 θερμίδες (kcal), 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης που προέρχεται από το αυγό και την γλουτένη, 2 γραμμάρια λίπους και 1,2 γραμμάρια φυτικές ίνες. 
 • 100 γραμμάρια noodles σιταριού udon έχουν περίπου 124 θερμίδες (kcal), 2,8 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ο,2 γραμμάρια λίπους και 1,6 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Απολαύστε υπεύθυνα! 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού), Αθήνα.
 2. Γαστρονόμος, «Καθημερινές γεύσεις-ζυμαρικά», 2015.

 

Comments are closed.

Scroll To Top