Νέα άρθρα

Πώς μειώνω τις μερίδες μου;

Πώς μειώνω τις μερίδες μου;

Πώς μειώνω τις μερίδες μου για να πετύχω τον στόχο απώλειας βάρους; Τι πρέπει να προσέξω ώστε να μην ξεφεύγω στην ποσότητα των μερίδων που τρώω; 

Πώς μειώνω τις μερίδες μου;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις μερίδες των τροφίμων που καταναλώνουμε μέσα στην διάρκεια της ημέρας ώστε να βοηθηθούμε στην απώλεια βάρους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι: μια μερίδα φαγητού ΔΕΝ είναι μια μερίδα σερβιρίσματος!

Πώς μειώνω τις μερίδες μου;

Πώς μειώνω τις μερίδες μου; Μερικές φωτορεαλιστικές εικόνες μερίδων.

Πώς μειώνω τις μερίδες μου;

Δεν χρειάζεται μεζούρα, αλλά μερικούς έξυπνους τρόπους χειρισμού της τροφής μας!

  • Τρώω αργά και όχι γρήγορα: όταν τρώω γρήγορα, ο εγκέφαλος μου δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το σήμα για το αίσθημα κορεσμού που θα με ειδοποιήσει ότι χόρτασα, με αποτέλεσμα να τρώω μεγαλύτερες μερίδες από αυτές που πραγματικά χρειάζομαι για να χορτάσω.
  • Βλέπω τι τρώω: αυτό σημαίνει ότι είναι σκόπιμο να σερβίρω το φαγητό σε πιάτο και δεν το τρώω απευθείας από την κατσαρόλα ή από το σκεύος μαγειρέματος. Έτσι έχω καλύτερα την αίσθηση της μερίδας και της ποσότητας που τρώω.
  • Σερβίρω μικρότερες μερίδες φαγητού και συμπληρώνω φαγητό εκ των υστέρων εάν χρειαστεί. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να τρώει μεγαλύτερη μερίδα, ακριβώς επειδή αυτή είναι ήδη στο πιάτο! Εάν θελήσω να συμπληρώσω φαγητό, σκέφτομαι την πιθανότητα να συμπληρώσω λαχανικά ή σαλάτα για να χορτάσω εντελώς παρά υδατάνθρακες και ψωμί ή τυριά που θα μου προσφέρουν πολλές θερμίδες.
  • Ομοίως, σερβίρω μικρότερη μερίδα γλυκού. Το γλυκό δεν είναι για να χορτάσω, αλλά για να γευτώ την γλύκα του. Εάν αγοράζω γλυκά, προτιμώ να αγοράζω αυτά που είναι ήδη έτοιμα συσκευασμένα σε μερίδες, ώστε να σταματώ την κατανάλωση τους στην μια μερίδα και να μην συμπληρώνω συνέχεια γλυκό στο πιάτο μου.
  • Συγκεντρώνομαι στο φαγητό μου: εάν την ώρα που τρώω βλέπω τηλεόραση ή κοιτώ το κινητό μου, έχω περισσότερες πιθανότητες να φάω περισσότερο φαγητό ή γλυκό αφού αποσπάται η προσοχή μου από το γεύμα μου. Εάν μου αρέσει να βλέπω τηλεόραση την ώρα του φαγητού, τότε σερβίρω μικρότερη μερίδα στο πιάτο μου.  Δεν ξεχνώ την άξια που έχει το Οικογενειακό τραπέζι και η ιερή στιγμή του γεύματος μαζί με την οικογένεια μου, χωρίς την παρεμβολή της τηλεόρασης.
  • Δεν νοιώθω υποχρεωμένος να «καθαρίσω» το πιάτο μου ή το πιάτο του παιδιού μου. Όταν νιώσω κορεσμό, σταματώ το φαγητό ακόμα και αν δεν έχω τελειώσει τελείως την μερίδα μου. Παρατηρώ την μερίδα που χορταίνει τα παιδιά μου και τους σερβίρω εξ αρχής όσο νομίζω ότι θα καταναλώσουν και όχι περισσότερο, ώστε να μην χρειαστεί να τρώω εγώ το φαγητό που αυτά αφήνουν στο πιάτο τους.
  • Σερβίρω απευθείας στο πιάτο και δεν αφήνω το ταψί ή την κατσαρόλα στο τραπέζι, ώστε να μην συμπληρώνω ανά πάσα στιγμή έξτρα μερίδα φαγητού. Το ίδιο κάνω και με την μερίδα του ψωμιού ή των συνοδευτικών όπως το τυρί. Παίρνω την επιτρεπόμενη μερίδα κοντά μου και όχι όλο το ψωμί ή όλο το τυρί, ώστε να μην συμπληρώνω συνέχεια συνοδευτικά κατά την διάρκεια του γεύματος.
  • Μειώνω ταυτόχρονα και την μερίδα των αναψυκτικών ή του αλκοόλ που καταναλώνω, χρησιμοποιώντας μικρότερα ποτήρια. Γεμίζω μια κανάτα με νερό και την έχω κοντά μου ώστε να ξεδιψώ με νερό και όχι με αναψυκτικό ή με αλκοόλ. Πολλές φορές πίνω γρήγορα την παγωμένη μπύρα ή το αναψυκτικό μου όχι γιατί με ευχαριστεί, άλλα γιατί διψάω χωρίς να το έχω αντιληφθεί!

⊗Δεν ξεχνώ ότι είναι προτιμότερο για την διαχείριση του βάρους μου να τρώω μικρότερες αλλά περισσότερες μερίδες μέσα στην διάρκεια της ημέρας, παρά να καταναλώνω τεράστιες μερίδες φαγητού μόνο 1-2 φορές την ημέρα.

Ένας αναλυτικός οδηγός μερίδων είναι εδώ:  Ένας χρήσιμος οδηγός μερίδων  

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

  1. Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα», (Brain Food, 2018).

Comments are closed.

Scroll To Top