Νέα άρθρα

Μαστίχες και διατροφή: 10 σημαντικά οφέλη από το μάσημα της τσίχλας

Μαστίχες και διατροφή

Μαστίχες και διατροφή: 10 σημαντικά οφέλη από το μάσημα της τσίχλας

Τα προηγούμενα χρόνια, μαστίχες και διατροφή θεωρούνταν ανθυγιεινή συνήθεια, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, λόγω της ποσότητας της ζάχαρης που περιείχαν κάτι που έκανε αναμφισβήτητα μεγάλο κακό στα δόντια λόγω της αύξησης της τερηδόνας. Στην σημερινή εποχή, οι μαστίχες βελτιώθηκαν κατά πολύ στην γεύση και στα συστατικά ώστε να μην περιέχουν καθόλου ζάχαρη αλλά γλυκαντικές ουσίες.  Οι σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν οι τσίχλες ως υποκατάστατα ζάχαρης είναι:

 • Η ασπαρτάμη: θεωρείται αμφιβόλου ποιότητας γλυκαντική ουσία και η χρήση της άρχισε να εγκαταλείπεται τα τελευταία χρόνια, όταν αρκετές έρευνες διαπίστωσαν και επιβεβαίωσαν την βλαβερή επίδραση της στην υγεία.
 • Η ξυλιτόλη: είναι γλυκαντικός παράγοντας που βρίσκεται στην φύση και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Είναι ασφαλής και έχει την έγκριση του FDA και του JEFCA.
 • Η στέβια: σχετικά καινούρια γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η χρήση της θεωρείται ασφαλής.

 

Μαστίχες και διατροφή

Μαστίχες και διατροφή

Έρευνες που διεξήχθησαν σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με το μάσημα της μαστίχας στην διατροφή μας, έδωσαν αποτελέσματα που εξέπληξαν τον ιατρικό κόσμο! Το μάσημα της μαστίχας έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

 • Βελτιώνει την πέψη: τα μάσημα της τσίχλας, αυξάνει την παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες το οποίο μετά την κατάποση ταξιδεύει στο στομάχι και εκεί με την βοήθεια της λυσοζύμης (ενός ενζύμου που βρίσκεται στο σάλιο) βοηθά στην διαδικασία της πέψης.

 

 • Βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της καούρας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης: η αυξημένη παραγωγή του σάλιου εμποδίζει την παραγωγή πολλών οξέων στο στομάχι και άρα προστατεύει από τα συμπτώματα της καούρας και της παραγωγής όξινων υγρών στο στομάχι. Οι φυσικές μαστίχες Χίου, βοηθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση από την καούρα και την δυσπεψία.

 

 • Είναι αγχολυτικό: το μάσημα της μαστίχας και η συγκέντρωση του  μυαλού σε αυτό βοηθά να αποβάλλουμε το άγχος και στρες γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στο ίδιο το μάσημα της τσίχλας.

 

 • Βοηθά στην συγκέντρωση του μυαλού και μας κρατά ξύπνιους.

 

 • Βοηθά την απώλεια βάρους γιατί μας δίνει την αίσθηση του γλυκού, κάτι που μπορεί να μας αποτρέψει από το να καταναλώσουμε ένα γλυκό γεύμα.

 

 • Ενισχύει την μνήμη: το μάσημα της μαστίχας προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άρα προκαλεί καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης.

 

 • Μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος : οι ειδικές μαστίχες νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος και συνιστώνται από τους ειδικούς.

 

 • Περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά: όπως η βιταμίνη C.

 

 • Βοηθούν στην Στοματική υγιεινή: βελτιώνουν την κακοσμία του στόματος και την υπέρ-ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα.

 

 • Καίει θερμίδες: όταν μασάμε μαστίχα, οι μύες του στόματος κάνουν καύση 10 περίπου θερμίδων την ώρα!

Μαστίχες και διατροφή

Μαστίχες και διατροφή μπορούν να συνδυαστούν με ασφάλεια, ακόμα και αν πρόκειται για την διατροφή των παιδιών ή των εγκύων. Πολλές ερωτήσεις σχετίζονται με το θερμιδικό περιεχόμενο της μαστίχας που φυσικά είναι αμελητέο και άρα μπορούμε να την καταναλώνουμε χωρίς φόβο. Φροντίστε να αγοράζετε μαστίχες με ξυλιτόλη, να τις καταναλώνετε μετά από ένα πλήρες γεύμα, ειδικά αν περιέχουν ζάχαρη.

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγές:

 1. «Chewing Gum and Oral Health» , Indian Journal of Contemporary Dentistry, 2013

Comments are closed.

Scroll To Top