Στοματική υγιεινή και τροφές: ο κανόνας 3Χ3Χ3
Γνωρίζετε τον βασικό κανόνα στοματικής υγιεινής 3χ3χ3; Ποιες τροφές επιτίθενται στα δόντια μας και τα χαλούν;
Στοματική υγιεινή και τροφές: ο κανόνας 3Χ3Χ3
Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ακολουθούμε τον κανόνα που ορίζει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα, τουλάχιστον επί 3 λεπτά, αλλάζοντας την οδοντόβουρτσα μας κάθε 3 μήνες. Με τον τρόπο αυτόν καταπολεμούμε τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, απομακρύνουμε τις όξινες τροφές, τις χρωστικές και την καταστρεπτική για τα δόντια ζάχαρη που έχουμε καταναλώσει μέσα στην διάρκεια της ημέρας, ενώ η καινούρια οδοντόβουρτσα μας προστατεύει από τις εστίες μικροβίων που «ανθίζουν» στην παλιά μας οδοντόβουρτσα.
Στοματική υγιεινή και τροφές που χαλούν τα δόντια μας
Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση (και συνήθως σε μεγάλες ποσότητες) επιτίθενται στα δόντια μας και τα χαλούν! Φροντίζουμε να τις αποφεύγουμε όσο αυτό είναι εφικτό ή αν αυτό δεν είναι εύκολο, προσπαθούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά από την κατανάλωση τους. Τέτοια τρόφιμα είναι:
- Η ζάχαρη των γλυκών, του καφέ και των αναψυκτικών είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για την υγεία των δοντιών καθώς η ζάχαρη αποτελεί την κυριότερη τροφή για τα μικρόβια του στόματος και ιδιαίτερα για την τερηδόνα. Η ζάχαρη αυτή μπορεί να βρίσκεται και σε υγρή μορφή ή σε μορφή σιροπιού τα οποία προσθέτουμε στα γλυκύσματα που καταναλώνουμε.
- Σταφίδες, ξερά φρούτα, μπάρες δημητριακών, καραμέλες, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, παγωτά: όχι μόνο περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αλλά κολλούν στα δόντια και χρειάζονται προσεκτικό καθαρισμό για να φύγουν. Αν δεν απομακρυνθούν σωστά, συνεχίζουν να βοηθούν στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
- Ο καφές που περιέχει ζάχαρη, φρουκτόζη ή γλυκόζη και σιρόπι γλυκόζης. Μια καθημερινή συνήθεια που τρέφει την τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια ειδικότερα αν ο καφές αργεί να καταναλωθεί και καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες ολόκληρη την ημέρα: Η ζάχαρη του καφέ επιτίθεται στα δόντια για πολλές συνεχόμενες ώρες ενώ οι χρωστικές του καφέ παραμένουν στα δόντια για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρωματίζοντας τα.
- Κόκκινο κρασί: περιέχει τις τανίνες που του προσδίδουν το βαθυκόκκινο χρώμα και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, παραμένουν όμως σοβαρός κίνδυνος χρωματισμού των δοντιών.
- Υπερβολικά όξινα φρούτα: καθιστούν το σάλιο του στόματος όξινο, κάτι που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.
- Αλκοόλ: το αλκοόλ καθιστά επίσης όξινο το σάλιο, προσκολλά χρωστικές στα δόντια ενώ αν περιέχει ζάχαρη και σιρόπι ζάχαρης, βοηθά στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
- Αναψυκτικά με ανθρακικό και ζάχαρη: ομοίως καθιστούν όξινο το σάλιο και βοηθούν στην ανάπτυξη της πλάκας και της τερηδόνας.
Γενικές συμβουλές στοματικής υγιεινής
- Καθαρίζουμε τα μεσοδόντια διαστήματα (τα κενά ανάμεσα στα δόντια) με τα ειδικά μικρά βουρτσάκια που προμηθευόμαστε από το εμπόριο ή με το οδοντικό νήμα. Έτσι απομακρύνουμε υπολείμματα τροφών που σε συνδυασμό με το σάλιο προκαλούν μικροβιακή πλάκα, πέτρα και κακοσμία του στόματος.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων: τραυματίζουν τα ούλα και είναι δυνατόν να δημιουργήσουν φλεγμονές και επιμολύνσεις.
- Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε την γλώσσα μας μια φορά την ημέρα: Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες στο πίσω μέρος τους φέρουν ειδική επιφάνεια για τον καθαρισμό της γλώσσας, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή μικροβίων για την στοματική κοιλότητα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακοσμία του στόματος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ειδικά μηχανήματα για τον σκοπό αυτό.
- Αφαιρούμε και καθαρίζουμε τα πρόσθετα τεχνητά μέρη της οδοντοστοιχίας μας τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα: Τα μικρόβια εισχωρούν σε κοιλότητες ή εσοχές κυρίως εκεί όπου τα πρόσθετα μέρη «κουμπώνουν» στα ούλα μας.
- Χρησιμοποιούμε ήπια και όχι ισχυρά αντισηπτικά διαλύματα για να απολυμάνουμε την στοματική κοιλότητας μας, εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Δεν τα χρησιμοποιούμε για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών διότι αλλοιώνουν την φυσιολογική χλωρίδα τους στόματος.
- Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα λεύκανσης για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί χαλούν το σμάλτο των δοντιών και τα καθιστούν ευάλωτα. Συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας εάν επιθυμούμε να λευκάνουμε τα δόντια μας.
- Τα παιδικά δόντια χρειάζονται την ίδια φροντίδα με τα δόντια των ενηλίκων, δεν πρέπει να αμελούμε την επίσκεψη στον παιδο-οδοντίατρο, ενώ μαθαίνουμε στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας καθώς και πόσο βλαβερές για τα δόντια είναι οι παραπάνω τροφές.
⊗Δεν αμελούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο και ορίζουμε τον δικό μας ΜΗΝΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούμε προγραμματισμένη οδοντιατρική επίσκεψη, έστω και αν δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα!
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2017), «Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2017, State of Health in the EU», OECD Publishing, Paris/European Observatory on Health Systems and Policies, Brussels.