Νέα άρθρα

Η αποθήκευση του καφέ

Η αποθήκευση του καφέ

Γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε τον φρέσκο-ανοιγμένο καφέ ή τον καφέ που μόλις έχετε αλέσει; Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος; Διατηρείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;

Η αποθήκευση του καφέ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποθηκεύσουμε τον καφέ που μόλις έχουμε αγοράσει ή που έχουμε αλέσει μόνοι μας σε κάποια μηχανή καφέ, ώστε να τον διατηρήσουμε αρωματικό και γευστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την στιγμή που ο καφές αλέθεται ή ανοίγεται η αεροστεγής συσκευασία του, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το άρωμα, την γεύση και την γυαλάδα του.

Αποθήκευση καφέ: Οι «εχθροί» του καφέ

Για να καταφέρουμε να αποθηκεύσουμε σωστά τον Καφέ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τους εχθρούς του καφέ:

 • Η υγρασία: μπορεί να μουχλιάσει τον καφέ μας. Για τον λόγο αυτόν δεν αποθηκεύουμε καφέ ΠΟΤΕ στο ψυγείο μας.
 • Η χαμηλή θερμοκρασία: όπως και η υγρασία μπορούν να μουχλιάσουν τον καφέ αλλά και να «παγώσουν» τα έλαια του καφέ που βρίσκονται στην επιφάνεια του, με αποτέλεσμα να κλειδώσουν μέσα τους διάφορες δυσάρεστες μυρωδιές. Για τον λόγο αυτόν δεν αποθηκεύουμε καφέ ΠΟΤΕ στο ψυγείο μας ή στην κατάψυξη ή σε υγρό και παγωμένο μέρος (πχ. κελάρι).
 • Ο αέρας: ξηραίνει τον καφέ και απομακρύνει ή εξατμίζει το αρωματικό «μπουκέτο» του.
 • Το φως: ταγγίζει τα έλαια του καφέ με αποτέλεσμα την αλλαγή στην γεύση και στο άρωμα του. Για τον λόγο αυτόν δεν αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ  τον καφέ σε ανοιχτόχρωμο δοχείο σε απευθείας έκθεση στο φως.
 • Η θερμότητα: ξηραίνει τον καφέ και τα αρωματικά του έλαια και επιπλέον χάνει την γυαλιστερή του όψη. Για τον λόγο αυτό δεν αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ  τον φρέσκο καφέ δίπλα σε κάποια πηγή θερμότητας (καλοριφέρ, ηλεκτρική κουζίνα).

Αποθήκευση καφέ: Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος;

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι το φρέσκο καβουρντισμένο σπυρί (κόκκος) του Καφέ των περισσότερων ποικιλιών, μπορεί να αντέξει χωρίς να χάσει τα οργανοληπτικά συστατικά του έως και 15 ημέρες από την κοπή και το καβούρντισμα του, σε κοινό δοχείο αποθήκευσης.

Η αποθήκευση του καφέ

Η αποθήκευση του καφέ: είδη αποθήκευσης καφέ

 • Σαν σπυρί πράσινου καφέ που δεν έχει αλεστεί μπορεί να διατηρηθεί έως και 18 μήνες, σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης.
 • Σαν σπυρί καβουρντισμένου καφέ που δεν έχει αλεστεί έως και 15 ημέρες σε κοινό δοχείο αποθήκευσης ή έως και 12 μήνες σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης.
 • Αλεσμένος, σε απλές σακούλες χωρίς βαλβίδα και χωρίς κενό αέρος σε ένα κοινό αεροστεγές δοχείο, μέχρι 30 ημέρες σε σκοτεινό ντουλάπι χωρίς μυρωδιές.
 • Αλεσμένος, σε δοχείο με κενό αέρος σε σκοτεινό ντουλάπι χωρίς μυρωδιές, έως 1 χρόνο.
 • Αλεσμένος, σε σακούλες με βαλβίδα αναπνοής μιας κατεύθυνσης σε σκοτεινό ντουλάπι χωρίς μυρωδιές, έως και 1 χρόνο.
 • Αλεσμένος, σε αδρανή αέρια όπως το άζωτο ή το διοξείδιο του άνθρακα έως και 2 χρόνια.

Αποθήκευση καφέ: η καλύτερη μέθοδος αποθήκευσης

Η καλύτερη μέθοδος αποθήκευσης του καφέ είναι να μην υπάρχει αποθήκευση! Είναι σκόπιμο να αγοράζουμε κόκκους καφέ και να αλέθουμε την ποσότητα που επιθυμούμε ακριβώς πριν την παρασκευή καφέ (ιδανικά 2-3 λεπτά πριν), διατηρώντας του κόκκους καφέ σε αεροστεγές δοχείο. Ο καφές οξειδώνεται και χάνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του όταν βρίσκεται σε αλεσμένη μορφή 40 φορές γρηγορότερα από ότι σε μορφή κόκκων, ειδικά όταν πρόκειται για αρωματικούς καφέδες ή ακόμα και αν πρόκειται για καφέ χωρίς καφεΐνη.

Απολαύστε τον καφέ σας γνωρίζοντας ότι ο καλύτερος καφές είναι ο φρέσκο αλεσμένος καφές! 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ, «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Μανουσίδης Χρήστος, «Το εγχειρίδιο του καφέ», εκδόσεις Ψύχαλου, (Αθήνα, 2016)

 

Comments are closed.

Scroll To Top