Καφές και αρνητικές συνέπειες για την υγεία
Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ για την υγεία; Πώς και πότε μεταβολίζεται η καφεΐνη στον οργανισμό;
Καφές και αρνητικές συνέπειες για την υγεία
Ο καφές είναι μια συνήθεια που έγινε λατρεία. Ο υπερβολικός καφές ή ο υπερβολικά «βαρύς» καφές, είναι μια συνήθεια κακή για την υγεία.
Η καφεΐνη απορροφάται από το στομάχι και το λεπτό έντερο του οργανισμού μας περίπου 30-45 λεπτά μετά την κατανάλωση της, στα πρώτα όμως 5 λεπτά έχει διεισδύσει στους διαπερατούς για αυτήν ιστούς του σώματος. Παραμένει στο αίμα για 3-4 ώρες και έπειτα αποβάλλεται από τα ούρα.
Η καφεΐνη μεταβολίζεται στο συκώτι και μετατρέπεται σε 3 σημαντικούς μεταβολίτες μέσω ενός συστήματος ενζύμων: την παραξανθίνη (αποτελεί το 84% του μεταβολισμού της καφεΐνης και αυξάνει την λιπόλυση, την συγκέντρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων και γλυκερόλης στο πλάσμα του αίματος), την θεοβρωμίνη (αποτελεί το 12% και προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και διούρηση) και την θεοφυλλίνη (αποτελεί το 4% και προκαλεί χάλαση-χαλάρωση των λύων μυϊκών ινών). Ο δράσεις αυτές των μεταβολιτών της καφεΐνης είναι ευεργετικές για τον οργανισμό όταν η καφεΐνη καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.
Ο μεταβολισμός της καφεΐνης γίνεται γρηγορότερα στους καπνιστές (σε 1-2 ώρες), αργότερα σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά φάρμακα καθώς και σε ασθενείς με ηπατικά προβλήματα (5-10 ώρες), πιο αργά στις εγκύους (9-11 ώρες), ακόμα πιο αργά στα νήπια και τα παιδιά (έως και 96 ώρες), ενώ στα νεογνά που θηλάζουν σε έως και 30 ώρες.
Καφές και αρνητικές συνέπειες για την υγεία:
Μια δόση άνω των 500mg καφεΐνης ανά ημέρα (την στιγμή που ένας διπλός esresso έχει 40-100mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 60-120 mg και ένας στιγμιαίος καφές 100-150mg καφεΐνης) θεωρείται υπερβολική και μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την υγεία που εξαρτώνται από την ηλικία, την ευαισθησία στην καφεΐνη, την διατροφή και τον βαθμό ενυδάτωσης του οργανισμού ή την λήψη φαρμάκων:
- Ο καφές επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλεί την παραγωγή ανδρεναλίνης στα επινεφρίδια κάτι που έχει ως συνέπεια την τόνωση του οργανισμού, την αυξημένη επαγρύπνηση, την αύξηση της αντίληψης των αισθήσεων και την μεγαλύτερη συνειδητοποίηση. Μετά το τέλος της επίδρασης της καφεΐνης του καφέ, επέρχεται μεγαλύτερη πτώση οπότε και χρειαζόμαστε συνεχώς ποσότητες καφεΐνης για να φτάνουμε στα ίδια επίπεδα.
- Η καφεΐνη αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης αδενοσίνης η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες προκαλεί ηρεμία και προάγει την έλευση του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό, μειώνει την ποσότητα και την ποσότητα του ύπνου.
- Περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά την θέρμανση και το καβούρντισμα του καφέ: πίσσα (tar) και ελαιούχα προϊόντα πίσσας που βγαίνουν σε κάθε καβούρντισμα, πυριδίνη (pyridine), κρεόζωτο ή αλλιώς κρεόσοτο (creosote) που είναι μίγμα καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH).
- Η κατανάλωση καφεΐνης προάγει την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος, την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση του stress.
- Περιέχει χημικές ενώσεις ο οποίες προσκολλώνται στα τοιχώματα του στομάχου, προκαλώντας την αύξηση της παραγωγής του όξινου γαστρικού υγρού.
- Προκαλεί έντονη διούρηση (είναι διουρητικός) με αποτέλεσμα την απώλεια υγρών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων με τα ούρα.
- Συμβάλει στην οστεοπόρωση λόγω της αποβολής ασβεστίου από τα κόκκαλα.
- Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση (την πίεση μέσα στον οφθαλμό) κάτι που είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τα άτομα με γλαύκωμα.
- Ο καφές περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που θα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικές αγωγές για καρδιαγγειακά νοσήματα ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της αλληλεπίδρασης της με αυτά. Η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης Κ από τις τροφές, ευνοεί τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
- Η καφεΐνη διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και ως εκ τούτου την ταχύτερη διάβαση του περιεχομένου του εντέρου, με αποτέλεσμα την αποβολή και την μη απορρόφηση χρήσιμων ουσιών.
- Εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδάργυρου, του καλίου και του συμπλέγματος των βιταμινών Β.
- Εάν ο καφές περιέχει ζάχαρη, συμβάλει στην δημιουργία τερηδόνας στα δόντια.
- Η κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επιτείνει την συσσώρευση καφεΐνης στο συκώτι και στο αίμα των νεογνών και των εμβρύων που δεν διαθέτουν ένζυμα για την διάσπαση της και προκαλεί οξυθυμία και αυπνία στα έμβρυα και τα νεογνά.
- Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συνδεθεί με πρόωρες γεννήσεις, με λιποβαρή νεογνά και αυξημένο κίνδυνο αποβολών.
- Η υπερβολική καφεΐνη μειώνει την ικανότητα σύλληψης και την κινητικότητα του σπέρματος.

Καφές και αρνητικές συνέπειες για την υγεία: Στο γράφημα, The Jitters=The Jitteriness/Anxiety Syndrome (το Σύνδρομο Νευρικότητας/Άγχους επαγόμενου από υπερβολική έκθεση στην καφεΐνη).
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ, «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
3.Μανουσίδης Χρήστος, «Το εγχειρίδιο του καφέ», εκδόσεις Ψύχαλου, (Αθήνα, 2016)