Νέα άρθρα

Τυρί και σωστή συντήρηση στο ψυγείο

τυρί

Τυρί και σωστή συντήρηση στο ψυγείο

Γνωρίζετε ποιος είναι σωστός τρόπος συντήρησης των τυριών στο ψυγείο;

Πρόκειται για ένα τρόφιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική γαστρονομία, κυριαρχεί στην Ελληνική διατροφή και διατηρεί ως σήμερα αναλλοίωτα πολλά στοιχεία από την παράδοση. Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι σε κατανάλωση τυριού στην Ευρώπη χάρη στην μακρά και διαρκώς εξελίξιμη πορεία της χώρας μας στην τυροκομία. Η ποικιλία των τυριών στον Ελληνικό χώρο είναι εντυπωσιακή, σχεδόν κάθε περιοχή παρασκευάζει τα δικά της τυριά, τα περισσότερα εκ των οποίων διατηρούν έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα.

Η θρεπτική αξία του τυριού

Το τυρί είναι έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας, ακριβώς επειδή διαθέτει :

  • Μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α, D, βιταμίνες του συμπλέγματος B.

  • Σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος.

  • Εξασφαλίζει για τον ανθρώπινο οργανισμό σημαντική ποσότητα ασβεστίου.

  • Περίπου 100 γρ. τυριού την ημέρα καλύπτουν το 50% των ημερησίων αναγκών του ανθρώπου σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες.

  • Τα 100 γραμμάρια τυριού αποδίδουν 250 θερμίδες.

τυρί

Τυρί και σωστή συντήρηση στο ψυγείο

Το τυρί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο τρόφιμο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συντηρείται σωστά ώστε να διατηρεί αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Για να διατηρηθεί σωστά το τυρί καλό είναι να :

  • Σε γενικές γραμμές είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα σκληρά τυριά είναι πιο ανθεκτικά από τα λευκά, τα μαλακά ή τα υγρά τυριά.

  • Τοποθετούμε το σκεύος με το τυρί στα κατώτερα ράφια του ψυγείου μας, εκεί όπου η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή χωρίς πολλές διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να το αλλοιώσουν.

  • Για να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τυριά στο ψυγείο είναι καλό να τα τοποθετούμε σε πλαστικά δοχεία ή στο χαρτί τους, καλά κλεισμένα.

  • Για να μην πάρουν μυρωδιά από άλλα τρόφιμα είναι σκόπιμο να τα βάζουμε σε αεροστεγή δοχεία συντήρησης.

  • Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα τυριά κατάλληλα για να διατηρηθούν σε άλμη. Αν πρόκειται για τυριά άλμης ή για φέτα δοχείου, τότε πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικό αεροστεγές δοχείο μαζί με την άλμη τους.

  • Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα τυριά δεν καταψύχονται γιατί χάνουν την γεύση τους.

  • Αν τοποθετήσουμε μπαχαρικά, λάδι ή μυρωδικά πάνω στα τυριά, τότε ενδέχεται τα υλικά αυτά να ταγγίσουν ή να αλλοιωθούν, χαλώντας την γεύση του τυριού.

  • Ορισμένα τυριά φέρουν περίβλημα (περικάλυμμα) από την παρασκευή τους που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βρώσιμο ενώ σε άλλες όχι (π.χ κερί). Είναι σκόπιμο να αφαιρούμε το περικάλυμμα την στιγμή που θα καταναλώσουμε το τυρί και όχι νωρίτερα.

  • Αν το τυρί έχει μουχλιάσει ελαφρά είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και δεν είναι σκόπιμο να αφαιρούμε την μούχλα για να το καταναλώσουμε. Η οσμή και η γεύση του θα έχουν σίγουρα αλλοιωθεί.

  • Απολαμβάνουμε το τυρί μας βγάζοντας το από το ψυγείο λίγο πριν το καταναλώσουμε και ξανατοποθετώντας το εκεί αμέσως μετά την χρήση του

τυρί

Πηγές :

  • 1. Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

  • 2. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Leave a Reply

Scroll To Top