Νέα άρθρα

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα

βρώμη

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα

Το πρωινό γεύμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την σωματική και πνευματική μας ενέργεια ιδιαίτερα αν είμαστε μαθητές ή φοιτητές ή εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες. Το πρωινό γεύμα μας προμηθεύει με θερμίδες, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ συμβάλει στην διατήρηση του ρυθμού των καύσεων μας, στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος! Για αυτό δεν πρέπει να το παραλείπουμε ποτέ. Η βρώμη, αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό δημητριακό αποτελεί ιδανικό συστατικό για το πρωινό γεύμα.

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα: Τα θρεπτικά συστατικά της βρώμης

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα

Η βρώμη είναι πλούσια σε:

  • Βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βιταμίνες Β(θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 Νιασίνη  που μειώνουν τα επίπεδα του στρες και βοηθούν στην πνευματική διαύγεια.
  • Φυλλικό (ή φολικό) οξύ που βοηθά στην αιμοποίηση και την καταπολέμηση της αναιμίας.
  • Σίδηρο.
  • Σε αβενοανθραμίδιο. Πρόκειται για ένα συστατικό που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ ταυτόχρονα διασπά την χοληστερόλη των τροφών που συσσωρεύεται στον οργανισμό. Θεωρείται ότι συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, το πυρίτιο και τον ψευδάργυρο. Το πυρίτιο είναι ένα αντιφλεγμονώδες μεταλλικό στοιχείο που δρα καταπραϋντικά για το πεπτικό σύστημα.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες για αυτό και έχει σημαντική καθαρκτική δράση για το έντερο.
  • Ενέργεια μέσω των θερμίδων της, που όμως απελευθερώνεται αργά στον οργανισμό δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στο μειωμένο αίσθημα πείνας.

 

βρώμη

Η βρώμη και το πρωινό γεύμα: Βρώμη και θερμίδες

Παρόλα τα πολλά και σημαντικά θρεπτικά της συστατικά, η βρώμη ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και άρα είναι πηγή υδατανθράκων και για αυτόν τον λόγο έχει αρκετές θερμίδες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει παραβλέπουμε όταν θέλουμε να την καταναλώνουμε αλλά ταυτόχρονα επιθυμούμε να ελέγξουμε το βάρος μας. Αν λοιπόν πρόκειται να την εντάξουμε στο πρωινό γεύμα μας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι:

  • Βρώμη βρασμένη με νερό, 1 μερίδα των 50 γραμμαρίων έχει περίπου 85 θερμίδες. Αν προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι 1φλυτζάνι, υπολογίστε και προσθέστε 120 θερμίδες ακόμα.
  • Βρώμη βρασμένη με νερό και μέλι, 1 μερίδα των 50 γραμμαρίων έχει 120 θερμίδες. Αν προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι 1φλυτζάνι, υπολογίστε και προσθέστε 120 θερμίδες ακόμα.
  • Βρώμη  βρασμένη με νερό και σταφίδες, 1 μερίδα των 50 γραμμαρίων έχει 135 θερμίδες. Αν προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι 1φλυτζάνι, υπολογίστε και προσθέστε 120 θερμίδες ακόμα.
  • Βρώμη βρασμένη με κομματάκια σοκολάτας, 1 μερίδα των 50 γραμμαρίων έχει  150. Αν προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι 1φλυτζάνι, υπολογίστε και προσθέστε 120 θερμίδες ακόμα.

⊗Κανένα τρόφιμα δεν αδυνατίζει γιατί νομοτελειακά περιέχει θερμίδες. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα για να πετύχετε την επιθυμητή μείωση του βάρους σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

3.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

Comments are closed.

Scroll To Top