Νέα άρθρα

Αποφύγετε το τσιμπολόγημα με 8 απλά και έξυπνα τρικ!

Αποφύγετε το τσιμπολόγημα με 8 απλά και έξυπνα τρικ!

Αποφύγετε το τσιμπολόγημα με 8 απλά και έξυπνα τρικ!

Τα παρακάτω έξυπνα και απλά τρικ θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το τσιμπολόγημα, να μείνετε χορτασμένοι και να μη αυξήσετε το βάρος σας:

1. Αναγνωρίστε το μέγεθος της πείνα σας και φάτε όταν πρέπει

Πριν τρέξετε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι για να φάτε κάτι, σταματήστε και σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή αν θέλετε να καταναλώσετε κάτι από συνήθεια, αμηχανία, στεναχώρια, θλίψη ή χαρά. Θα δείτε ότι θα γλυτώσετε πολλά περιττά τσιμπολογήματα με αυτόν τον τρόπο.

2. Μην τρώτε βιαστικά.

Είναι σκόπιμο να είστε πιο προσεκτικοί με την όλη εμπειρία του φαγητού. Για παράδειγμα, αποφύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά στον υπολογιστή. Όταν άλλες εργασίες μας αποσπούν την προσοχή ή καταναλώνουμε βιαστικά τρόφιμα, ο εγκέφαλος μας δεν προλαβαίνει να καταγράφει αυτά που περνούν στο στομάχι μας. Ο κορεσμός αργεί να έρθει και εμείς έχουμε πάρει πολλές θερμίδες. Πάρτε τον χρόνο σας την ώρα του φαγητού ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να αντλήσετε ευχαρίστηση από το γεύμα σας, δώστε  στο φαγητό την πλήρη προσοχή σας για να καταφέρετε να παρατηρήσετε όταν έρθει η ώρα, ότι έχετε πραγματικά χορτάσει.

3. Γεμίστε το στομάχι σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν θέλετε να αποφύγετε την κατάσταση της λιμοκτονίας, όπου η δύναμη της θέλησης για υγιεινές επιλογές εξανεμίζεται, προσπαθήστε να τρώτε κάθε 3-4 ώρες, ώστε να μην φτάσετε στο σημείο να πεινάσετε πάρα πολύ.

Η σωστή επιλογή σνακ χαμηλών θερμίδων μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να φάτε πάρα πολύ και να τσιμπολογήσετε άσκοπα.

4. Το πρωινό είναι must !

Παίρνοντας ένα ισορροπημένο πλήρες πρωινό, βοηθάτε τον οργανισμό σας να μείνει χορτάτος και έτσι το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνεται σημαντικά.

Καταναλώστε περίπου 250-300 θερμίδες για πρωινό, αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη όπως γλυκά, χυμούς εμπορίου και δοκιμάστε γάλα-γιαούρτι, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, ή τα αυγά.

 Αποφύγετε το τσιμπολόγημα με 8 απλά και έξυπνα τρικ!

5. «Κατασκευάστε» και καταναλώστε υψηλού όγκου γεύματα.

Οι στερεές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά όπως το γιαούρτι, τα σμούθι, το πράσινο ρόφημα ή οι φρουτοσαλάτες ή όλων των ειδών οι σαλάτες, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταστείλετε την πείνα σας αποτελεσματικά.

Φτιάξτε και καταναλώστε μεγαλύτερες μερίδες αλλά με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες. Συμπληρώστε το γεύμα σας με μια μεγάλη σαλάτα, ενώ καταναλώστε ωμά λαχανικά σαν σνακ. Το τσιμπολόγημα τέτοιων τροφίμων, δεν σας στοιχίζει σε θερμίδες και δεν σας προσθέτει βάρος.

6. Καταναλώστε φυτικές ίνες.

Οι Φυτικές ίνες (οι άπεπτες ουσίες που ο οργανισμός αργεί να χωνέψει) σας  βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σταματούν το τσιμπολόγημα αποτελεσματικά, δεδομένου ότι ο οργανισμός τις επεξεργάζεται πολύ αργά. Προσπαθήστε να πάρετε τουλάχιστον 25 g φυτικών ινών την ημέρα, άλλα μην το παρακάνετε.

7. Συμπεριλάβετε σε κάποιο γεύματα σας άπαχη πρωτεΐνη.

Οι άπαχες πρωτεΐνες (και κυρίως οι ζωικές πρωτεΐνες), όπως άπαχο κρέας, το άπαχο ψάρι, το ελαφρύ γάλα και το ελαφρύ γιαούρτι-αρριάνι, θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι, ενώ σε συνδυασμό με τακτική άσκηση θα αυξήσουν αποτελεσματικά το σύνολο της άλιπης μάζας του σώματος σας, δηλαδή την μυϊκή σας μάζα.

8. Τρώτε αργά.

Χρειάζονται 12 ή περισσότερα λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο μας το σήμα πως έχουμε χορτάσει. Σε ένα παχύσαρκο άτομο χρειάζονται περίπου 20 λεπτά. Τρώτε αργά, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι το μήνυμα του κορεσμού έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσει στον εγκέφαλο σας, ώστε να «προλάβει» την ανάγκη για το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top