Νέα άρθρα

Τροφές και θρεπτική αξία για το αδυνάτισμα

Τροφές και θρεπτική αξία για το αδυνάτισμα

Τροφές και θρεπτική αξία για το αδυνάτισμα

Πόσο σημαντική είναι η θρεπτική αξία των τροφίμων για το αδυνάτισμα; Έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια θρεπτική αξία ανά θερμίδα;

Για να έχουμε μια υγιή απώλεια βάρους, συνήθως «υπολογίζουμε» κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε, ειδικά αν ακολουθούμε κάποιο διατροφικό πλάνο που εστιάζει στις μετρούμενες θερμίδες τις οποίες θα πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσα στην διάρκεια της ημέρας.  Τι γίνεται όμως με την ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε; Έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια θρεπτική αξία ανά θερμίδα για το αδυνάτισμα, ακόμα και αν έχουν ελάχιστες θερμίδες;

Τροφές και θρεπτική αξία για το αδυνάτισμα

Ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους που θα ήταν σκόπιμο να ακολουθούμε όταν θέλουμε να προσέξουμε την διατροφή μας ή/και να διαχειριστούμε το βάρος μας, είναι να καταναλώνουμε χορταστικές τροφές με υψηλή θρεπτική αξία όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, μειώνοντας παράλληλα την συνολική θερμιδική μας πρόσληψη μέσα την διάρκεια της ημέρας από τρόφιμα που είναι περισσότερο πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λίπος.

Κατάλληλος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να εστιάσουμε στο να καταναλώνουμε περισσότερες «τροφές με μεγαλύτερη θρεπτική αξία ανά θερμίδα», να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών με «μέτρια θρεπτική αξία ανά θερμίδα» και να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε όσο αυτό είναι εφικτό τα τρόφιμα με την «λιγότερη θρεπτική αξία ανά θερμίδα».

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

Τρόφιμα με την μεγαλύτερη θρεπτική αξία ανά θερμίδα:

  • Κρέας λευκό άλιπο και πουλερικά χωρίς το εμφανές λιπαρό τους μέρος.
  • Κρέας κόκκινο από κοπές με λιγότερο εσωτερικό (μη εμφανές) λίπος.
  • Θαλασσινά.
  • Μη αμυλούχα λαχανικά.
  • Αυγά.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά από την τεχνολογία παρασκευής τους, όπως παραδοσιακό γιαούρτι, κεφίρ, γάλα, τυρί cottage ή κρεμώδη τυριά.
  • Σόγια και φασόλια σόγιας και όσπρια.
  • Λαχανικά και κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
  • Φρούτα και κυρίως ξινά φρούτα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Τροφές με μέτρια θρεπτική αξία ανά θερμίδα:

  • Τυριά με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Ξινή κρέμα, κρέμα γάλακτος.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι, ελιές και αβοκάντο.
  • Λιπαρά επεξεργασμένα κρέατα όπως βραστά ή χωριάτικα λουκάνικα, κορν μπιφ, καβουρμάς, πηχτή.
  • Αμυλώδη λαχανικά όπως πατάτα, γλυκοπατάτα, γογγύλι, παντζάρι, αρακάς.
  • Φρούτα με μέτρια περιεκτικότητα σε φρουκτόζη όπως τα περισσότερα φρούτα που κατά κανόνα είναι μέτρια ξινά.
  • Ολικής αλέσεως δημητριακά, αρτοσκευάσματα και άλευρα που όμως παραμένουν αμυλούχα.

Τροφές με λιγότερη θρεπτική αξία ανά θερμίδα

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή/και λιπαρά, όπως πίτες, σφολιάτα, κρουασάν.
  • Τρόφιμα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης και επεξεργασμένο άμυλο.
  • Ροφήματα με ζάχαρη και χυμοί φρούτων-νέκταρ με πολλή ζάχαρη.
  • Μπύρα και ζαχαρούχα αλκοολούχα ποτά με πολλή αλκοόλη-σιρόπια, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά με πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη.
  • Καθαρά πρόσθετα λίπη όπως λάδια όλων των ειδών ακόμη και το υγιεινό ελαιόλαδο που έχει πολλές θερμίδες καθώς και βούτυρο-μαργαρίνη.

⊗Βάλτε στην ζωή σας περισσότερα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία ανά θερμίδα και σιγουρευτείτε ότι έχετε μειώσει αυτά με την λιγότερη!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
  2. Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).
  3. ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top