Τι είναι το κολατσιό; Γιατί είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό;
Γνωρίζετε τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε κολατσιό ή δεκατιανό γεύμα ή σνακ; Ποια θέση πρέπει να κατέχει στην διατροφή μας; Γιατί είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό μας;
Τι είναι το κολατσιό;
Το κολατσιό κατέχει εξέχουσα θέση στην διατροφή μας, όχι όμως γιατί όντως γνωρίζουμε την σημαντικότατη επίδραση του στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας!
Το κολατσιό το έχουμε συνδέσει με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την μείωση της πείνας μας, το διάλειμμα από την εργασία ή το σχολείο, την ψυχαγωγία ή την παρακολούθηση ψυχαγωγικών προγραμμάτων, το έχουμε όμως στο μυαλό μας συχνά ως κάτι υποχρεωτικό ή καταναγκαστικό που πρέπει οπωσδήποτε να φάμε επειδή το επιτάσσει το διατροφικό μας πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως σημαντικοί λόγοι για να τρώμε κολατσιό!
Τι είναι το κολατσιό; Γιατί είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό;
Το κολατσιό, είναι εκείνο το ενδιάμεσο μικρό, γρήγορο αλλά «θαυματουργό» μικρο-γεύμα που τρώγεται ενδιάμεσα από τα 3 βασικά γεύματα της διατροφής μας, το πρωινό, το μεσημεριανό και βραδινό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία και την διατήρηση του υψηλού ρυθμού μεταβολισμού μας γιατί:
- Κρατά τον μεταβολισμό μας συνεχώς ενεργό, ακριβώς επειδή του παρέχει ικανό θερμιδικό περιεχόμενο ώστε ο μεταβολικός ρυθμός μας να συνεχίσει απρόσκοπτα τις καύσεις του,
- Εάν πρόκειται για υγιεινό κολατσιό, τότε παρέχει συνδυασμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ενίσχυση του οργανισμού μας,
- Βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων συνολικών θερμίδων γιατί προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα έτσι ώστε να σταματά την υπερβολική πείνα μέχρι την ώρα του κυρίως γεύματος και άρα την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από το γεύμα,
- Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας συνήθεια για τους ηλικιωμένους, η οποία διασφαλίζει επαρκή ποσότητα θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσα στην ημέρα,
- Είναι σημαντικό για να καλύψει τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες των παιδιών, των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών,
- Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος όπως επίσης και στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό,
- Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά αν πρόκειται για υδαρής τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε νερό (φρούτα, γιαούρτι, σμούθι φρούτων, πράσινο ρόφημα),
- Προφυλάσσει από τις υπογλυκαιμίες, ιδιαίτερα σε διαβητικούς ασθενείς και παιδιά,
- Συντελεί στην καλή υγεία μέσω της παροχής θρεπτικών συστατικών, ενέργειας και βιταμινών,
- Προάγει την ορθή σχέση μας με την ψυχαγωγία και το φαγητό καθώς και με την σχέση μας με το υγιεινό φαγητό χωρίς ενοχές ή απομυθοποιώντας την «ασιτία» ως πολιτική μείωσης βάρους.
♥ Το κολατσιό αποτελεί ένα γεύμα μικρής ποσότητας αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
2.Leslie D., Lansang C., Coppack S., Kennedy L.: “Diabetes. Clinicians Desk Reference” (CRC Press, Taylor & Francis Group), 2012.
3.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
4.Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα», (Brain Food, 2018).