Νέα άρθρα

Ψωμί και θερμίδες: πόσες θερμίδες έχει το ψωμί;

Ψωμί και θερμίδες

Ψωμί και θερμίδες : πόσες θερμίδες έχει το ψωμί;

Ψωμί και θερμίδες: πόσες θερμίδες έχει το ψωμί;

Ίσως το βασικότερο τρόφιμο όλων για τον άνθρωπο, το ψωμί αποτελεί την βάση της Μεσογειακής διατροφής που μας χορταίνει πυροδοτώντας το αίσθημα του κορεσμού ενώ παράλληλα προσδίδει ενέργεια, δύναμη, θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.

Τα είδη του ψωμιού στην σημερινή εποχή είναι πάρα πολλά, ενώ το βασικό συστατικό τους το αλεύρι είναι δυνατόν να προέρχεται από ολική ή μερική άλεση, από σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, σιμιγδάλι και όλων των ειδών τα δημητριακά ανάμεικτα ή μη, μπορεί να ανευρεθεί με καρπούς, σπόρια, γλουτένη ή χωρίς, μπορεί να παρασκευασθεί φρέσκο ή τυποποιημένο σε φρατζόλα ή σε ατομικές μερίδες.

Η ουσία όμως είναι ότι παρόλη την τεράστια ποικιλία, δυστυχώς δεν υπάρχει ψωμί χωρίς θερμίδες!

Ψωμί και θερμίδες: πόσες θερμίδες έχει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα;

Έχετε σκεφτεί πόσες θερμίδες παίρνετε κάθε φορά που τρώτε 1 φέτα ψωμί; Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων ώστε να μην ξεφεύγουμε στον υπολογισμό των ημερήσιων θερμίδων του προγράμματος μας;

 Ο παρακάτω πίνακας μας πληροφορεί για το πώς φαίνονται στο πιάτο μας 100 θερμίδες ψωμιού και συνηθισμένων αρτοπαρασκευασμάτων:

Ψωμί και θερμίδες

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος)

Ψωμί και θερμίδες

Ψωμί και θερμίδες : πόσες θερμίδες έχει το ψωμί;

Μπαγκέτα:  μια μπαγκέτα ολικής άλεσης των 50 εκατοστών έχει 933 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται 1 κομμάτι ψωμιού των 5 εκατοστών που έχει 93 θερμίδες περίπου.

Κρουασάν βουτύρου: 1 ολόκληρο κανονικό κρουασάν βουτύρου έχει περίπου 250 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό κρουασάν που έχει περίπου 125 θερμίδες, σκέτο χωρίς γέμιση.

Στρογγυλό ψωμάκι σάντουιτς ολικής άλεσης:  Το μικρό στρογγυλό ψωμάκι του σάντουιτς ολικής άλεσης έχει ολόκληρο περίπου 200 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό που έχει 100 θερμίδες!

Μαλακό μακρόστενο ψωμάκι σάντουιτς από λευκό αλεύρι: Ολόκληρο το γνωστό μας μακρόστενο ψωμάκι του σάντουιτς έχει 180 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνεται το μισό που έχει 90 θερμίδες!

Κουλούρι Bagel ολικής άλεσης: ένα ολόκληρο κουλούρι Bagelολικής άλεσης έχει 340 θερμίδες. Η εικόνα δείχνει ότι το 1/3 του κουλουριού έχει περίπου 113 θερμίδες.

Ένα ψωμάκι τύπου English Muffin: Ολόκληρο το ψωμάκι αυτό έχει περίπου 130 θερμίδες και η εικόνα δείχνει τα 4/5 του τεμαχίου που έχουν 105 θερμίδες.

Τορτίγια: ολόκληρη η τορτίγια φτιαγμένη από πολύσπορο αλεύρι έχει 210 θερμίδες. Η εικόνα δείχνει το μισό τεμάχιο που έχει 105 θερμίδες.

Κλασσικό μαλακό ψωμάκι χάμπουργκερ: ολόκληρο το κλασσικό μαλακό ψωμάκι χάμπουργκερ έχει 120 θερμίδες. Στην εικόνα φαίνονται τα 4/5 του ψωμιού που έχουν περίπου 96 θερμίδες.

Στρογγυλή πίτα: 1 μικρή στρογγυλή πίτα για σουβλάκι έχει περίπου 100 θερμίδες.

⊗Απολαύστε το αγαπημένο σας είδος ψωμιού χωρίς όμως υπερβολές!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
  2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top