Νέα άρθρα

Καθημερινές συνήθειες και κρυμμένες θερμίδες

κρυμμένες θερμίδες

Καθημερινές συνήθειες και κρυμμένες θερμίδες

Όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής , είμαστε συχνά συγκεντρωμένοι στο σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε στις διάφορες  ώρες τις ημέρας. Τις υπολογίζουμε , τις μετράμε και προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε υπερβολικά το ποσό που μας ενδιαφέρει.  Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσό θερμίδων περνά κάτω από την μύτη μας διότι ανήκει στις λεγόμενες καθημερινές συνήθειες που λίγο ή πολύ ξεχνάμε να υπολογίσουμε θεωρώντας δεδομένες τις κρυμμένες θερμίδες που μας προσφέρουν.

Καθημερινές συνήθειες και κρυμμένες θερμίδες

Οι πιο συχνές     καθημερινές συνήθειες που μας φιλοδωρούν με πολλές κρυμμένες θερμίδες είναι :

  • Οι καφέδες που περιέχουν κρέμα γάλακτος, αφρόγαλα, ζαχαρούχο γάλα, παγωτό, σιρόπι ή σαντιγί. Συχνά το θεωρούμε δεδομένο πως ένας καφές δεν θα μας προσφέρει θερμίδες γιατί ο καφές δεν έχει θερμιδικό περιεχόμενο, όμως το στυλ και τα συστατικά του κρύβουν παγίδες. Ένας σπέσιαλ καφές μπορεί να έχει από 150 μέχρι και 400 θερμίδες!

 

  • Οι χυμοί φρούτων του εμπορίου. Τους θεωρούμε λανθασμένα φυσικούς χυμούς και τους προτιμάμε συχνά αντί να καταναλώσουμε κάποιο φρούτα. Στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι οι χυμοί του εμπορίου φυσικοί, ενώ η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη μπορεί να αγγίζει το 50%.Ενα ποτήρι χυμός των 240 ml  ή  1 κουτάκι των 330 ml, μας δίνουν από 150-250 θερμίδες, χωρίς να το καταλάβουμε, την ίδια στιγμή που 1 μέτριο φρούτο θα μας έδινε 60 -80 θερμίδες. Ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε ποιοι χυμοί έχουν πολλή ζάχαρη είναι η μέθοδος συντήρησης τους: όσοι χυμοί συντηρούνται στα ράφια των καταστημάτων έχουν ζάχαρη σαν συντηρητικό, ενώ στα ψυγεία μπορούμε να βρούμε χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η ετικέτα του προϊόντος φυσικά μας πληροφορεί κατάλληλα.

 

  • Αναψυκτικά : συνήθως τα καταναλώνουμε αντί για καφέ ή για να δροσιστούμε. Περιέχουν και αυτά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.  1 κουτάκι  των 330 ml μπορεί να περιέχει από 150 μέχρι και 500 θερμίδες, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ενεργειακό ποτό-αναψυκτικό. Τα αναψυκτικά light ή zero ή όσα έχουν φυτικές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να μας λύσουν τα χέρια.

 

  • Το κρύο τσάι : θεωρείται και αυτό δροσιστικό, αντικαθιστά τον καφέ και μας γλυκαίνει. Αν έχει ζάχαρη σίγουρα θα μας δώσει από 150 μέχρι 220 θερμίδες το ποτήρι των 240 ml. Το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη ή με γλυκαντικά , είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή. Προσοχή όμως : και το τσάι έχει καφεΐνη, όπως και ο καφές.

 

  • Η μπύρα : ιδιαίτερα το καλοκαίρι πίνεται σχεδόν καθημερινά, μας δροσίζει και μας χαλαρώνει. Το αλκοόλ όμως έχει πολλές θερμίδες και για αυτό 1 κουτάκι μπύρας των 330 ml έχει περίπου 150 θερμίδες , ενώ το κουτάκι-μπουκάλι των 500 ml περίπου 250 θερμίδες. Όσες μπύρες έχουν πολύ αλκοόλ (πάνω από 5% vol), έχουν και περισσότερες θερμίδες.

θερμίδες

κρυμμένες θερμίδες

Αν λοιπόν μέσα στην διάρκεια της ημέρας δεν αντικαταστήσουμε κάποιες από τις συνήθειες μας με λιγότερο θερμιδογόνες επιλογές, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του βάρους μας και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε!

Το παρακάτω infographic θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις κρυμμένες θερμίδες που βρίσκονται στις καθημερινές μας συνήθειες.

κρυμμένες θερμίδες

Καθημερινές συνήθειες και κρυμμένες θερμίδες

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top