Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση
Η αθηροσκλήρωση ή αλλιώς η αρτηριοσκλήρυνση και η παράλληλη αθηρωμάτωση των μεγάλων (συνηθέστερα) αγγείων του εγκεφάλου, αποτελούν το βασικότερο αίτιο και το σπουδαιότερο εκφυλιστικό υπόστρωμα για το οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ).
Πρόκειται για φυσιολογική φθορά των αγγείων, η οποία βαθμιαία αυξάνει με την ηλικία και επιβαρύνεται από την αθηρωμάτωση, την παθολογική δηλαδή συσσώρευση λιπιδίων στα αγγεία δημιουργώντας ισχαιμία, ελλιπή δηλαδή αιμάτωση του εγκεφάλου.
Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αθηροσκλήρωση: τι είναι η αθηροσκλήρωση;
Η δημιουργία της αθηρωμάτωσης (της συσσώρευσης λιπιδίων στα αγγεία) και η συνοδός αθηροσκλήρωση των αγγείων είναι μια σύνθετη διαδικασία που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, για την επεξήγηση της οποίας έχουν προταθεί πολλές θεωρίες.
Όλες οι θεωρίες εξηγούν τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων με διαφορετικούς μηχανισμούς, παραδεχόμενες όμως την σημασία των μεταβολών του τοιχώματος των αγγείων στην γένεση της αθηροσκλήρωσης σε συνδυασμό με την παρουσία αυξημένων λιπιδίων, χοληστερίνης και εστέρων χοληστερίνης που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή.
Τα στάδια της αθηροσκλήρωσης
Σε πρώτο στάδιο παρατηρείται πάχυνση του έσω τοιχώματος των αγγείων και σχηματισμός ινώδους ιστού με παράλληλη ατροφία του μέσου χιτώνα των αγγείων, η οποία συνοδεύεται από απώλεια λείων μυϊκών ινών και επικάθηση – συσσώρευση βλεννοπρωτεϊνών. Οι διαταραχές αυτές είναι χαρακτηριστικές ιδιαίτερα στα μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου.
Σε δεύτερο στάδιο, παρατηρείται αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων στα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και συσσώρευση τους κάτω από τον μέσο χιτώνα των αγγείων, διαδικασία που οδηγεί στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, πλούσιας σε χοληστερόλη και σε εστέρες χοληστερόλης.
Σε τρίτο στάδιο, οι πλάκες αυτές συνοδεύονται συχνά από επασβεστώσεις, εξελκώνονται (διογκώνονται) και συχνά αποκολλώνται ταξιδεύοντας μέσα στο αγγείο, σχηματίζοντας θρόμβους στο σημείο δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας ή σε άλλα σημεία. Μέσω της ενσωμάτωσης των αιμοπεταλίων και των υπόλοιπων στοιχείων του αίματος, οι θρόμβοι συσσωματώνονται, προκαλώντας στένωση του αυλού των αγγείων και ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για την αθηροσκλήρωση;
Η διάγνωση του ασθενούς με αθηροσκλήρωση και ως εκ τούτου με αθηροσκληρωτικά αγγεία, επιβάλει δραστικές και άμεσες αλλαγές στην ζωή και τις συνήθειες του. Ειδικότερα είναι αναγκαία:
- Η άμεση διακοπή του καπνίσματος γιατί συντελεί στην περαιτέρω σκλήρυνση των αγγείων,
- Η δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Δείτε σχετικές πληροφορίες εδώ: Τύποι λιπαρών οξέων και επίδραση στην χοληστερόλη.
- Η υιοθέτηση κίνησης και προγράμματος τακτικής άσκησης,
- Αντιμετώπιση της υπέρτασης και δίαιτα φτωχή σε αλάτι,
- Έλεγχος του διαβήτη και του ζαχάρου του αίματος (εάν συνυπάρχει διαβήτης),
- Λήψη αντιπηκτικής αγωγής όπου και εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο,
- Επαρκής ξεκούραση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα παιδιά που λόγω κληρονομικότητας είναι πιθανόν να παρουσιάζουν προδιαθεσικούς παράγοντες για την ευκολότερη εγκατάσταση της αθηροσκλήρωσης και άρα θα πρέπει να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής από νεαρή ηλικία. Δείτε το σχετικό άρθρο για το παιδί και την υψηλή χοληστερίνη: Παιδική χοληστερόλη : έχει το παιδί μου χοληστερίνη;
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).
2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
3.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Νευροεπιστημών, Ι. Λογοθέτης, Ι. Μυλωνάς: «ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2017).
4.Albert M., Knoefel J. “Clinical Neurology of Aging” (Oxford University Press, 2011).