Νέα άρθρα

Η υπέρταση στα παιδιά

Η υπέρταση στα παιδιά

Η υπέρταση στα παιδιά

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η υπέρταση στα παιδιά δεν είναι μια μακρινή υπόθεση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση υπέρτασης, αυξημένης δηλαδή πίεσης αίματος στα παιδιά. Έχετε μετρήσει ποτέ την πίεση του παιδιού σας; Γνωρίζετε πότε ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως υπερτασικό;

Η υπέρταση στα παιδιά: μια σύγχρονη μάστιγα

Παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, ακόμα και βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσουν υπέρταση, όχι απλά μια αυξημένη τιμή πίεσης αίματος που τυχαία μετρήθηκε από τον γονιό ή τον γιατρό. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συστήνει στους γονείς να πραγματοποιούν ετήσιες ή συχνότερες μετρήσεις της πίεσης στα παιδιά, στα πλαίσια κάθε παιδιατρικής εξέτασης ρουτίνας, ενώ πιο στενή παρακολούθηση της πίεσης τους πρέπει να έχουν τα παιδιά που:

  • Σύμφωνα με τις εκατοστιαίες θέσης ανάπτυξης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα,
  • Έχουν ιστορικό υπέρτασης στην οικογένεια τους από τον ένα ή και τους 2 γονείς,
  • Δεν ασκούνται και έχουν καθιστική ζωή,
  • Έχουν κακές διατροφικές συνήθειες,
  • Πάσχουν από παθήσεις της καρδιάς, των αγγείων ή των νεφρών,
  • Παίρνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις που πιθανόν να αυξήσουν την πίεση του αίματος τους,
  • Συνδυάζουν όλα ή κάποια από τα παραπάνω.

Η υπέρταση στα παιδιά

Η υπέρταση στα παιδιά : πότε ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως υπερτασικό;

Στα παιδιά, η υπέρταση προσδιορίζεται από τον παιδίατρο ως αρτηριακή πίεση που ξεπερνά την 95η εκατοστιαία θέση των ειδικών διαγραμμάτων με βάση την ηλικία, το ύψος και το φύλο τους. Ο γονιός όμως μπορεί και αυτός με ένα απλό πιεσόμετρο να μετρήσει και να καταγράψει την πίεση του παιδιού, αν υποψιάζεται ότι αυτό ανήκει στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου και στην συνέχεια να απευθυνθεί στον παιδίατρο του.

Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης αν ξεπεράσουν τα παρακάτω επίπεδα αρτηριακής πίεσης :

ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ μεγάλης και μικρής πίεσης

   

3-5 έτη

116 / 76 mm Hg

6-9 έτη

122 / 78 mm Hg

10-12 έτη

126  / 82 mm Hg

13-15 έτη

136 / 86 mm Hg

υπέρταση στα παιδιά

υπέρταση στα παιδιά

Η υπέρταση στα παιδιά: Τρόποι δράσης

Όπως είναι λογικό, στα παιδιά με διαγνωσμένη υπέρταση επιβάλλεται:

  • Χαμηλή πρόσληψη Νατρίου, δηλαδή άναλος διατροφή. Η παιδική διατροφή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να έχει πάνω από 3 γραμμάρια αλατιού (1/2 κουταλάκι του γλυκού) στο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένου και του «κρυφού» αλατιού στα τρόφιμα.
  • Αποφυγή των επεξεργασμένων-έτοιμων τροφών με πολύ αλάτι, πολλά λιπαρά αλλά και πολλή ζάχαρη. Οι ετικέτες των τροφίμων πληροφορούν για τα συστατικά τους και καλό είναι να μάθουμε στα παιδιά να τις διαβάζουν.
  • Εβδομαδιαία διατροφή σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.
  • Στις περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών επιβάλλεται το χάσιμο του περιττού βάρους με σταδιακό, αργό αλλά ταυτόχρονα μεθοδικό τρόπο που να μην παρεμβαίνει στην ανάπτυξη τους.
  • Ενθάρρυνση των παιδιών για άσκηση, σπορ της αρεσκείας τους, παιχνίδι στην γειτονιά, ποδήλατο, κολύμπι στην θάλασσα κ.τ.λ.
  • Εκπαίδευση του παιδιού σε σχέση με την διατροφή του ώστε να αντιληφθεί την σημαντικότητα της σωστής διατροφής και της άσκησης, να μάθει να ξεχωρίζει την υγιεινή επιλογή συμπεριλαμβάνοντας την στον τρόπο ζωής του.
Η υπέρταση στα παιδιά

υπέρταση στα παιδιά

Ο γονιός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αλλαγή στην ζωή του παιδιού και πολλές φορές -αν όχι όλες- πρέπει να συνηθίσει και αυτός στην καινούρια στάση ζωής.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην παρότρυνση των γονιών να μετρούν την πίεση των παιδιών τους. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997)
  2. .Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top