Νέα άρθρα

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: μπορούμε να φάμε γλυκά;

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: μπορούμε να φάμε γλυκά;

Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που παραδοσιακά φτιάχνουμε, σερβίρουμε, αγοράζουμε και δωρίζουμε γλυκά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Οι μεγάλοι «χαμένοι» των γιορτών, οι διαβητικοί, βρίσκονται στο περιθώριο αφού για χρόνια έχουμε μάθει να τους απαγορεύουμε την κατανάλωση των γλυκών.

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: οι νεότερες εξελίξεις

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αποφύγουν εντελώς τα γλυκά, αλλά να τα εντάξουν στην διατροφή τους τις μέρες των γιορτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απορυθμίσουν το ζάχαρο τους. Ας δούμε πώς:

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: μερικές χρήσιμες συμβουλές

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : μερικές χρήσιμες συμβουλές Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιά

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα των διαβητικών; Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι:

  • Στην ομάδα των γλυκών συμπεριλαμβάνονται: όλα των ειδών γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα που είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη, οι χυμοί του εμπορίου και τα αλκοολούχα ποτά που έχουν ζάχαρη. Προσέξτε λοιπόν τι και πώς το καταναλώνετε.

 

  • Τα γλυκά είναι πηγή πολλών θερμίδων λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και λιπαρά, είναι όμως φτωχά σε θρεπτική αξία. Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με γλυκά, γιατί πολύ απλά δεν θα λαμβάνετε τα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται σε κάθε γεύμα.

 

  • Τα γλυκά ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των υδατανθράκων (απλοί υδατάνθρακες λόγω της ζάχαρης ή της φρουκτόζης (μέλι-φρούτα) που περιέχουν). Εάν πρόκειται να φάτε γλυκό στο  Χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι, φροντίστε να περιορίσετε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα φάτε ταυτόχρονα με το υπόλοιπο γεύμα σας, όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, γέμιση με ρύζι.

 

  • Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: τις γιορτινές ημέρες, περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολλά φρούτα που επίσης εμπεριέχουν υδατάνθρακες. Έτσι θα αποφύγετε να ανεβάστε πολύ τα σάκχαρο του αίματος σας.

 

  • Μην κάθεστε στο γιορτινό τραπέζι τελείως νηστικοί. Το άδειο στομάχι θα οδηγήσει τους υδατάνθρακες που θα φάτε σε ταχεία απορρόφηση και άρα σε απότομη αύξηση του σακχάρου σας.

 

  • Καταναλώστε το γλυκό αρκετή ώρα μετά το φαγητό σας. Μην τρώτε το γλυκό σας αμέσως μετά το φαγητό γιατί η ποσότητα των υδατανθράκων που θα έχετε καταναλώσει, θα είναι ήδη αυξημένη και το ζάχαρο του αίματος σας θα αυξηθεί περεταίρω μετά την κατανάλωση του γλυκού.

 

  • Καταναλώστε αρκετές πρωτεΐνες από τα κρεατικά, τα ψάρια και τα λαχανικά, ώστε η απορρόφηση της ζάχαρης από το γλυκό που θα φάτε να μην οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος σας.

 

  • Όσα ποτά, ροφήματα ή γλυκά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ή υποκατάστατα ζάχαρης όπως την ασπαρτάμη, την σακχαρίνη, την στέβια και την σουκραλόζη, δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από τους διαβητικούς. Μπορεί όμως να περιέχουν λιπαρά και πολύ αλεύρι, άρα να έχουν πολλές θερμίδες και να ανεβάσουν μακροπρόθεσμα το βάρος σας.

 

 Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: μερικές χρήσιμες συμβουλές Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα των διαβητικών;

⊗Σκεφτείτε τι τρώτε και απολαύστε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top