Νέα άρθρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: ποιος είναι ο ρόλος του;

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: ποιος είναι ο ρόλος του;

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: ποιος είναι ο ρόλος του;

Τι ακριβώς είναι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος; Ποιος είναι ο ρόλος του; Τι μπορούμε να ζητήσουμε από αυτόν και τι θα πρέπει να μας προβληματίσει;

Τι είναι ο ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος;

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος εφαρμόζοντας τις παραδεκτές αρχές της επιστήμης της διατροφής του ανθρώπου, βοηθά το άτομο ώστε να κατανοήσει την αλληλεπίδραση της διατροφής με την υγεία, διαμορφώνοντας το σιτηρέσιο των ατόμων που ζητούν την συμβολή του. Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος μετά από 4ετή εκπαίδευση και ταυτόχρονα αδειοδοτημένος από το κράτος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ώστε να εκπαιδεύει το άτομο με στόχο την επίτευξη καλύτερων διατροφικών επιλογών που προασπίζουν την υγεία του και προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν ασθένειες σχετικές με την πρόσληψη τροφής ή τον αποκλεισμό ομάδων τροφών. 

Ο ρόλος και οι κύριες δραστηριότητες του διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι:

 • Η διατροφική αξιολόγηση και η διεξαγωγή των κατά περίπτωση χρήσιμων ανθρωπομετρικών μετρήσεων, όπως μέτρηση λίπους (Λιπομέτρηση), μέτρηση μυικής μάζας ή άλλων ενδεδειγμένων δεικτών-μετρήσεων.  
 • Η κατάρτιση και επεξήγηση των εξατομικευμένων διαιτολογίων, προγραμμάτων διατροφής ή διατροφικών συμβουλών που του ζητούνται κατά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.
 • Η συνεκτίμηση των προτεινόμενων προγραμμάτων διατροφής για φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις, ανάλογα με τις κατά περίπτωση χρήσιμες υποδεικνυόμενες αιματολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις.
 • Η διατροφική αγωγή με την έννοια της εκπαίδευσης των ατόμων προς την σωστή διατροφική συμπεριφορά ή την αλλαγή επιβλαβών διατροφικών συνηθειών.
 • Προαγωγή της δημόσιας υγείας διαμέσου της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα διατροφής και υγείας, μέσω αρθρογραφίας, ομιλιών ή διεξαγωγής σχετικών ερευνών.

Πώς μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση του διαιτολόγου – διατροφολόγου, τον οποίο θα συμβουλευτούμε;

 • Δεν διστάζουμε να ζητήσουμε πληροφορίες για τον ακαδημαϊκό του τίτλο, ειδικά αν δεν το βλέπουμε αναρτημένο σε εμφανές σημείο του επαγγελματικού του χώρου. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος υποχρεούται από τον νόμο να έχει πτυχίο Α.Ε.Ι ή Α.Τ.Ε.Ι Διατροφής και Διαιτολογίας αντίστοιχου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδος ή αναγνωρισμένο ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής. Από το 2014, οπότε και υπεγράφη το προεδρικό διάταγμα που αφορά στις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου, ο νόμιμος επαγγελματίας διαιτολόγος-διατροφολόγος υποχρεούται να αναρτά την βεβαίωση χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε εμφανές σημείο στον επαγγελματικό του χώρο, προς ενημέρωση του κοινού.
 • Ο Διαιτολόγος-διατροφολόγος ΔΕΝ θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε περίεργες ή ακριβές εξετάσεις ούτε συνταγογραφεί φάρμακα ή σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί μόνο να προτείνει, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας.
 • Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, δεν προωθεί συγκεκριμένες εταιρίες τροφίμων, φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής ούτε πραγματοποιεί κανενός είδους διαφήμιση. Μπορεί μόνο να προτείνει, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό ή τον φαρμακοποιό. 
 • Πιστοποιήσεις Ι.Ε.Κ ή πιστοποιήσεις ταχύρυθμων τμημάτων παρακολούθησης σεμιναρίων ή μεταπτυχιακών τίτλων στη διατροφή ή την άσκηση, ΔΕΝ απονέμουν το επαγγελματικό δικαίωμα διεξαγωγής διαιτολογικής πράξης, στον εκάστοτε κάτοχο.
 • Οι ιατροί ή οι γυμναστές, οι αισθητικοί κοσμετολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες όπως οι σεφ, οι influensers, οι personal trainer, dilers σκευασμάτων ή διαφόρων ειδών βοτανολόγοι δεν έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο αντικείμενο σχεδιασμού της διαιτολογικής πράξης. Η προσωπική τους εμπειρία ή η σελίδα τους στο internet, δεν αντανακλά σε πτυχίο επαγγελματία διαιτολόγου διατροφολόγου.

Το κόστος των διαιτολογικών υπηρεσιών:

 1. Δεν υπόκειται σε διατίμηση. Δεν υπάρχει ανώτερο ή κατώτερο θεσπισμένο πλαφόν κόστους διαιτολογικών υπηρεσιών.
 2. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κρατική ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς που παρακολουθείται για τον σχεδιασμό του διατροφικού προγράμματος του. Κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο γιατί:
 • Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται ασθένεια.
 • Τα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι υψηλότατα (κάτι που συνεπάγεται υψηλό έμμεσο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία ή το ατομικό εισόδημα των ασθενών).
 • Η συμβολή του διαιτολόγου–διατροφολόγου στην πρόληψη ή την ουσιαστική αντιμετώπιση παθήσεων σχετικών με την διατροφή, είναι καθοριστική.

Το κόστος της επίσκεψης στον διαιτολόγο – διατροφολόγο δεν είναι καθόλου απαγορευτικό καθώς ένα πρόγραμμα διατροφής όπως προτείνεται από τον διαιτολόγο: 

 • Πρέπει να περιέχει εποχικά διαθέσιμες φθηνές πρώτες ύλες αλλά εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
 • Πρέπει να περιέχει θρεπτικά τρόφιμα με βάση κυρίως τα εποχιακά φρούτα, τα λαχανικά καθώς και τα δημητριακά και τα όσπρια που έχουν μικρή χρηματική αξία.
 • Πρέπει να βασίζεται στην σωστή κατανομή των θερμίδων των τροφών, μέσω μιας ολοκληρωμένης παρουσίας όλων των διαθέσιμων ομάδων των τροφίμων, στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής;

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παρακάτω ΔΕΝ ισχύουν σε καμία περίπτωση! 

 • Ένα διαιτολόγιο κοινό για όλους.
 • Ηχηρές και γενικευμένες υποσχέσεις (π.χ χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα).
 • Πολύ περιοριστικού τύπου δίαιτες (π.χ μονοφαγικές, αποτοξινωτικές, δίαιτες υγρών).
 • Δίαιτες με τεστ τροφικής δυσανεξίας σύμφωνα με την ομάδα αίματος, το χρώμα του ματιού, το ζώδιο κ.τ.λ.
 • Θαυματουργικά προϊόντα που προωθούνται ως φυσικά (δισκία, ροφήματα σε σκόνη, καφέδες, τσάι) και υπόσχονται εύκολη απώλεια βάρους, μείωση της όρεξης και αύξηση του μεταβολισμού.
 • Μαγικοί συνδυασμοί τροφίμων.
 • Δίαιτες με στοχευμένα αποτελέσματα (π.χ χάστε λίπος από τη κοιλιά σε πέντε μέρες, δίαιτα για το μπικίνι κ.τ.λ).
 • Δίαιτες αδυνατίσματος με ονοματεπώνυμο που πολλές φορές υπόσχονται αποτελέσματα χωρίς καμία προσπάθεια.

Γιατί δεν ισχύουν; Γιατί:

 • Ο ραγδαίος ρυθμός απώλειας βάρους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία όπως διατροφικές ανεπάρκειες, κόπωση, ορμονικές δυσλειτουργίες.
 • Μετά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, απειλείται η συνολική σας υγεία  όπως η ανάπτυξη, η θρέψη, η διατήρηση της μυϊκής μάζας.
 • Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η εξατομίκευση των απαραίτητων θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών, αλλά ούτε και η διατροφική εκπαίδευση και η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς στα άτομα που λαμβάνουν τέτοιες μη ειδικές «δίαιτες» ή «μαγικά» σκευάσματα.

⊗Μην εμπιστεύεστε την υγεία σας ή την υγεία των οικείων σας σε κάποιον που δεν είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος. Ζητήστε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ανθρώπου που θα σας αναλάβει, όπως ακριβώς θα πρέπει να κάνετε και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα επαγγελματιών.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (Ε.Δ.Δ.Ε).

Comments are closed.

Scroll To Top