Νέα άρθρα

Λιπομέτρηση: οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης

Λιπομέτρηση: οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης

Λιπομέτρηση: οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης. Λιπομέτρηση με δερματοπτυχόμετρο

Λιπομέτρηση: οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης

Ποιες είναι οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης στις οποίες μπορούμε να υποβληθούμε όταν ξεκινάμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής; Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να κάνουμε λιπομέτρηση;

Όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα διατροφής, συχνά οι επαγγελματίες διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μας καθοδηγούν στο να εφαρμόσουμε κάποια λιπομέτρηση (μέτρηση του συνολικού ποσοστού του λιπώδους ιστού του σώματος μας), ώστε να γνωρίζουμε με σχετική ακρίβεια ποιο είναι το αρχικό ποσοστό του σωματικού λίπους του σώματος μας.

Οι πιο συχνές και ενδεδειγμένες λιπομετρήσεις στις οποίες είναι δυνατόν να υποβληθούμε από τους επαγγελματίες είναι κυρίως 2 ειδών:

  • Η μέτρηση των πτυχών του δέρματος μας. Η μέτρηση αυτή απαιτεί ένα ειδικό ιατρικού τύπου όργανο, το δερματοπτυχόμετρο (ή αλλιώς ειδικό παχύμετρο) και γίνεται ανώδυνα, γρήγορα και εύκολα. Με αυτό το όργανο μετριέται το πάχος των δερματικών μας πτυχών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μέσω μιας ειδικής μαθηματικής εξίσωσης, μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό λίπος του σώματος μας κατά προσέγγιση. Η μέθοδος θεωρείται αρκετά ακριβής εάν εφαρμοσθεί σωστά, εμφανίζει ένα ποσοστό λάθους περίπου 3,5% στην μέτρηση του συνολικού ποσοστού λίπους του σώματος αλλά δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία, όπου οι πτυχές του δέρματος είναι δύσκολο να μετρηθούν. Η μέτρηση αυτή απαιτεί μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του χειριστή ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου που θα την εφαρμόσει. Η λιπομέτρηση με το δερματοπτυχόμετρο τείνει τα τελευταία χρόνια να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί από άλλες ευκολότερες και πιο σύγχρονες μεθόδους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για αξιόπιστη μέθοδο λιπομέτρησης. 

 

  • Μέτρηση με την λεγόμενη βιοηλεκτρική αντίσταση. Η λιπομέτρηση αυτή απαιτεί ειδικά όργανα μέτρησης που φέρουν μεταλλικά ελάσματα ή ηλεκτρόδια παροχής ρεύματος (ειδικά μηχανήματα ή ζυγαριές-ανθρωποζυγοί) και είναι επίσης ανώδυνη, γρήγορη και αρκετά αξιόπιστη μέθοδος. Στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ιστοί του σώματος συμπεριφέρονται σαν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και ότι η ροή του ρεύματος που θα παροχετευθεί, θα ακολουθήσει στο σώμα μας εκείνη την οδό η οποία θα παρουσιάσει την μικρότερη αντίσταση. Η μέθοδος μετρά την άλιπη μάζα του σώματος μας και κατόπιν υπολογίζει το λίπος του σώματος αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος του ατόμου. Έχει ποσοστό λάθους 3,5% με 5,0% και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της είναι ότι επηρεάζεται από το επίπεδο ενυδάτωσης του εξεταζομένου. Η διατροφή, η πόση αλκοόλ ή νερού, η άσκηση, η αφυδάτωση και η κατακράτηση υγρών πριν από την μέτρηση, υπονομεύουν το αποτέλεσμα της λιπομέτρησης και για αυτόν τον λόγο η λιπομέτρηση μέσω βιοηλεκτρικής αντίστασης επιβάλει την τήρηση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου από τον εξεταζόμενο μερικές ώρες ΠΡΙΝ από την εξέταση. Με την μέθοδο αυτή είναι δυνατόν να μετρηθούν και άλλα συστατικά στοιχεία του σώματος όπως το ολικό ποσοστό της μυϊκής μάζας, η οστική μάζα, το επίπεδο του βασικού μεταβολισμού ή το συνολικό ποσοστό νερού στους ιστούς του σώματος.

Λιπομέτρηση: οι πιο συχνές μέθοδοι λιπομέτρησης

Υπάρχουν και άλλες λιπομετρήσεις που μπορεί να διεξαχθούν. Όλες παρουσιάζουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Η λιπομέτρηση είναι πολύ σημαντική για τον εξεταζόμενο, όχι τόσο για την εξακρίβωση της πορείας του αδυνατίσματος (αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την συμμόρφωση του εξεταζόμενου στο πρόγραμμα διατροφής του), όσο για τον σωστό και ακριβή υπολογισμό του «είδους» των κιλών που χάνονται κατά την διάρκεια της προσπάθειας του αδυνατίσματος.

        Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο ποσοστό από τα συνολικά κιλά που χάνουμε κατά την διάρκεια της προσπάθειας αδυνατίσματος αντιστοιχεί σε υγρά και μυϊκό ιστό και αν τελικά χάνουμε λίπος και «ουσιαστικό» βάρος.

⊗Εμπιστευόμαστε τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που γνωρίζει πως να διεξαγάγει και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των λιπομετρήσεων μας καθώς και να επιμεληθεί της διατροφής μας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top