Νέα άρθρα

Αιμορροΐδοπάθεια: Η διατροφή έχει την λύση για τις αιμορροΐδες

αιμορροΐδες και διατροφή

Αποτελεί ταμπού για τον σύγχρονο άνθρωπο, δύσκολα κάνεις το συζητά ακόμα και με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του, είναι όμως πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για άνδρες και γυναίκες, παιδιά και εφήβους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν την πάθηση, που ξεκινά συχνότερα από την ηλικία των 50 ετών. Οι αιμορροΐδες μπορούν να βελτιωθούν και -γιατί όχι-, να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μέσω της στοχευμένης διατροφικής παρέμβασης.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Το αιμορροΐδικό πλέγμα αποτελεί στην ουσία το φλεβικό δίκτυο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, πρόκειται δηλαδή για φλέβες, ενώ οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές της περιοχής του πρωκτού. Η πάθηση εγκαθίσταται λόγω της διόγκωσης σε παθολογικό βαθμό και των εσωτερικών ή/και των εξωτερικών αιμορροΐδων, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την αιμορραγία της περιοχής, τον πόνο και την γενικότερη δυσφορία. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η παρουσία ζωηρού ερυθρού αίματος στα κόπρανα ή/και στο χαρτί τουαλέτας και  ο πόνος.

 Αιμορροΐδοπάθεια

Τα αίτια της αιμορροΐδοπάθειας

 • Η δυσκοιλιότητα, λόγω της αυξημένης τάσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης.
 • Η εγκυμοσύνη, λόγω της συχνής δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες.
 • Η ηλικία, με την πάροδο της ηλικίας, το έντερο γίνεται πιο «τεμπέλικο», δεν λειτουργεί τόσο προγραμματισμένα με αποτέλεσμα και πάλι την δυσκοιλιότητα.
 • Η διάρροια, που προκαλεί γενικότερο ερεθισμό της περιοχής.

Αιμορροΐδες και διατροφή: η διατροφική φροντίδα για τις αιμορροΐδες

Η δίαιτα που είναι σκόπιμο να ακολουθούν οι ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια πρέπει να είναι αυξημένη σε Φυτικές ίνες ώστε να καταπολεμηθεί το κύριο αίτιο της δυσκοιλιότητας .Έτσι, οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση είναι:

διατροφή για αιμορροΐδες

 • Δημητριακά: βρώμη και μη επεξεργασμένα δημητριακά που έχουν ολόκληρο τον φλοιό τους (ψωμί ολικής, ρύζι άγριο, αλεύρι ολικής, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πλιγούρι, κους-κους, φρυγανιές ολικής άλεσης και προϊόντα αρτοποιίας).
 • Όσπρια: 2-3 φορές την εβδομάδα και μάλιστα όχι πολύ βρασμένα ώστε να «κρατούν» και α βοηθούν με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
 • Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ νερό και ιδίως λαχανικά υδαρή: λάχανο, σπανάκι, παντζάρι, σπαράγγια, μαρούλι, χόρτα του αγρού, λαχανάκια Βρυξελλών.
 • Ξηροί καρποί και ξερά φρούτα.
 • Άφθονο νερό: ενδείκνυται  η κατανάλωση 8-10 ποτηριών ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ημερησίως.
 • Τσάι και καφέδες όλων των ειδών.

⊗Τα αποτελέσματα της διατροφής για τις αιμορροΐδες, δεν γίνονται αμέσως ορατά από το άτομο, γιατί το έντερο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοσθεί στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition.
 2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top