Νέα άρθρα

Άγχος και δίαιτα: καταπολεμήστε το άγχος της δίαιτας

 Άγχος και δίαιτα

 Άγχος και δίαιτα: καταπολεμήστε το άγχος της δίαιτας!

Τις περισσότερες φορές που ξεκινάμε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, μας κατακλύζει το άγχος. Μήπως δεν θα τα καταφέρω και θα χρεωθώ άλλη μια αποτυχία ; Μήπως θα στερηθώ και θα πεινάσω χωρίς να δω το αποτέλεσμα που επιθυμώ; Τι θα πουν οι άλλοι αν ξαναβάλω γρήγορα τα κιλά που έχασα;

Τα ερωτήματα αυτά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δρουν συνειδητά ή ασυνείδητα αποτρεπτικά για την όλη προσπάθεια ενώ άλλες φορές δεν δικαιολογούνται από τις ευνοϊκές συνθήκες της ζωής μας ή από τον περίγυρο που είναι υποστηρικτικός και το μόνο που καταφέρνουν σε τελική ανάλυση είναι να μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τον διατροφικό μας στόχο. Έτσι, έχουμε ήδη αποτύχει στην προσπάθεια χειρισμού του βάρους, χωρίς καν να ξεκινήσουμε.

Άγχος και δίαιτα: ένας  συνηθισμένος φαύλος κύκλος

Το άγχος της δίαιτας είναι δυνατόν να βλάψει την υγεία και τα κιλά μας καθώς μπορεί να δράσει σαν ένας παράγοντας αντίδρασης σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια απώλειας βάρους, οδηγώντας μας κατ’ ευθείαν αντιδραστικά στο φαγητό. Όταν αγχωνόμαστε και μόνο με την ιδέα του αδυνατίσματος, τα κιλά ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, οι ενοχές μας αυξάνονται, χάνουμε τον ύπνο και την θετική σκέψη και φυσικά η ζυγαριά μας υπενθυμίζει ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Το άγχος λοιπόν αυξάνει τα κιλά και τα αυξημένα κιλά, το άγχος!

 Άγχος και δίαιτα

Άγχος και δίαιτα: καταπολεμήστε το με μια στρατηγική 4 βημάτων:

  1. Εντοπίστε τι ακριβώς είναι αυτό που σας αγχώνει: Όταν σκέπτεστε την προσπάθεια αδυνατίσματος, ξεκλέψτε μια στιγμή για να δείτε ακριβώς τι είναι αυτό που σας προκαλεί άγχος. Πολλές φορές οι αιτίες δεν βρίσκονται σε εμάς τους ίδιους, αλλά στο περιβάλλον μας (όπως για παράδειγμα στις οικογενειακές μας σχέσεις, στην εργασία, στις φιλικές σχέσεις) ή ακόμα οφείλονται και στην ρετσινιά μιας προηγούμενης αποτυχίας στην  δίαιτα.

 

  1. Προσπεράστε την αιτία του άγχους : Αφού εντοπίσετε την αιτία του, είναι ώρα να το προσπεράσετε. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μην αισθάνεστε καθηλωμένοι σε αρνητικές σκέψεις και απομονώστε όλους εκείνους του παράγοντες που θεωρείτε υπευθύνους για το άγχος. Προσπαθήστε να είστε θετικοί, να μην έχετε στο νου σας το παρελθόν, μην δίνετε σημασία σε σχόλια τρίτων και μην διατυμπανίζετε την επιθυμία σας για απώλεια βάρους. Μην ξεχνάτε ότι κάθε προσπάθεια είναι διαφορετική από την προηγούμενη και ότι η ενδεχόμενη επιτυχία είναι στο χέρι σας.

 

  1. Αξιολογήστε τις ευθύνες σας σε σχέση με το άγχος της δίαιτας : Μήπως τελικά εμείς είμαστε η πραγματική αιτία που δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία μια προσπάθειας αδυνατίσματος; Μήπως εμείς δημιουργούμε ψεύτικους φόβους που μας αγχώνουν ώστε να μην κάνουμε ουσιαστική δουλειά με το αδυνάτισμα; Μήπως εφευρίσκουμε δικαιολογίες και ρίχνουμε ευθύνες σκόπιμα σε τρίτους ώστε να αποποιηθούμε την ευθύνη της απραγίας; Είναι καλό να αναρωτηθούμε χωρίς υπεκφυγές, ποια είναι η πραγματική μας θέση απέναντι στον εαυτό μας.

 

  1. Χαλαρώστε από το άγχος της δίαιτας: Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προηγούμενα εμπόδια και να μπούμε δυναμικά σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, σίγουρα θα ξαναγχωθούμε. Για αυτό, ας μην βιαζόμαστε να δούμε αποτέλεσμα, ας μην θέτουμε μεγάλους στόχους στόχους που αντικειμενικά δύσκολα πετυχαίνονται, αλλά ας έχουμε επιμονή και υπομονή για την πραγματοποίηση του στόχου μας. Είναι καλό να ασχοληθούμε με χόμπι και δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το φαγητό αλλά που μας χαλαρώνουν, να συζητάμε θέματα άσχετα με την διατροφή και την δίαιτα και φυσικά να αποφεύγουμε να είμαστε κρεμασμένοι στο ίντερνετ αναζητώντας μαγικές συνταγές αδυνατίσματος.

⊗Ζητούμε την βοήθεια του περιβάλλοντος μας μόνο εάν αυτό είναι υποστηρικτικό. Συμβουλευόμαστε τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά καθώς και την βοήθεια των επαγγελματικών ψυχικής υγείας εάν αισθανόμαστε την ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε: το αδυνάτισμα είναι στο χέρι μας και όχι σε κάποιου άλλου!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top