Νέα άρθρα

Πώς θέτω στόχους στην δίαιτα;

Πώς θέτω στόχους στην δίαιτα;

Πως θα βελτιώσω την διατροφή μου; Πόσα κιλά θέλω να χάσω; Ποιες αλλαγές είναι διατεθειμένος να κάνω στην ζωή και την διατροφή μου; Πώς θα το πετύχω;

Θέτω στόχους στην δίαιταγιατί η στοχοθεσία είναι τόσο σημαντική όσο και ίδια η προσπάθεια!

Πώς όμως θέτω στόχους;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η στοχοθεσία και πώς πρέπει κανείς να σχεδιάζει τους ακριβείς στόχους που βάζει στο μυαλό του, ώστε να έχει πιθανότητες να επιτύχει στην προσπάθεια του και ειδικότερα στην προσπάθεια να μειώσει το βάρος του.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι παρόλο που η επιλογή των στόχων στην δίαιτα είναι καθαρά προσωπική-εξατομικευμένη υπόθεση, εν τούτοις αυτοί θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση τις δυνατότητες του κάθε οργανισμού, την ψυχολογία του ατόμου αλλά και τους νόμους της φυσιολογίας, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

Διακρίνουμε 2 είδη στόχων:

  • Στόχους αποτελεσμάτων: Πρόκειται για στόχους οι οποίοι επικεντρώνονται σε κάποιο συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα το οποίο θέτει το άτομο, όπως για παράδειγμα «θέλω να χάσω 20 κιλά» ή «θέλω να ζυγίζω 65 κιλά».
  • Στόχους επιδόσεων: οι στόχοι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με μια πράξη ή με μια επίδοση, όπως για παράδειγμα «θα πηγαίνω για περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα» ή «θα καταναλώνω 2 μερίδες φρούτων την ημέρα». Αντίστοιχα, οι στόχοι επιδόσεων μπορεί να συνδέονται με την αποφυγή μιας πράξης ή μιας επίδοσης: «θα μειώσω τα αναψυκτικά σε 1 την ημέρα».

Οι στόχοι των επιδόσεων μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να πετύχει κάποιο στόχο αποτελέσματος  και για αυτόν τον λόγο, όλοι οι στόχοι αποτελέσματος είναι σκόπιμο να έχουν ως αφετηρία κάποιο στόχο επίδοσης. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να πετύχω τον στόχο αποτελέσματος να χάσω 20 κιλά, χωρίς πρώτα να έχω συμφωνήσει σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο επίδοσης, όπως το να μειώσω τα αναψυκτικά σε 1 την ημέρα ή να περπατώ 3 φορές την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, η απώλεια βάρους και η δίαιτα ίσως να μην χρειάζονται καθόλου κάποιο στόχο αποτελέσματος. Σε μερικούς ανθρώπους, η προσπάθεια μείωσης των περιττών κιλών λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει στο προσκήνιο ένας συγκεκριμένος ή αφηρημένος στόχος επίδοσης όπως για παράδειγμα η εδραίωση μιας γενικότερα υγιεινής διατροφής: «θέλω απλά να μάθω να τρέφομαι καλύτερα για την υγεία μου». Μέσω αυτών των αφηρημένων στόχων επίδοσης συχνά επιτυγχάνεται και η επιθυμητή μείωση τους βάρους.

Πώς θέτω στόχους στην δίαιτα;

Πώς θέτω στόχους στην δίαιτα;

Στόχοι και κίνητρα

Πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος, λειτουργούν καλύτερα έχοντας αρχικά οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο στόχο αποτελέσματος ώστε να συνεχίσουν να έχουν ένα δυναμικό κίνητρο για να πορευθούν στην προσπάθεια τους.

Εάν σε εσάς λειτουργεί καλύτερα κάτι τέτοιο, μπορείτε να θέτετε τέτοιου είδους στόχους αποτελέσματος που θα λειτουργούν ως κίνητρα, αρκεί να είναι σχεδιασμένοι προσεκτικά και να υπακούουν στον νόμο του εφικτού.

Πώς θέτω στόχους στην δίαιτα;

Όλοι οι στόχοι αποτελέσματος και επιδόσεων είναι σκόπιμο να είναι:

  • Ρεαλιστικοί και ασφαλείς: προφανώς αυτό χρειάζεται και την σύμφωνη γνώμη του ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου που γνωρίζει τους κανόνες της φυσιολογίας ώστε να καθοδηγήσει ρεαλιστικά την στοχοθεσία του ατόμου. Ένας ουτοπικός, μη ρεαλιστικός στόχος που είναι καταδικασμένος να μην επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε ματαίωση της συγκεκριμένης προσπάθειας και ενδεχόμενα, μιας επόμενης προσπάθειας.
  • Συγκεκριμένοι: ο στόχος αποτελεί μια δήλωση: τι θέλω να πετύχω, πώς θα το πετύχω και τι είμαι διατεθειμένος να κάνω για αυτό. Λειτουργεί επίσης καλά, οι στόχοι αυτοί να είναι γραπτοί ώστε να μπορεί το άτομο να τους εμπλουτίζει, να τους αναπροσαρμόζει ή απλά να ανατρέχει σε αυτούς όταν η προσπάθεια του αποδυναμώνεται.
  • Μετρήσιμοι: Πώς ξέρουμε ότι φτάσαμε στον στόχο μας εάν δεν μπορούμε να μετρήσουμε κάποια από τις παραμέτρους του; Ακόμα και ένας πιο αφηρημένος στόχος όπως το «θέλω απλά να μάθω να τρέφομαι καλύτερα για την υγεία μου», είναι όντως μετρήσιμο γιατί μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής στο σώμα και το πνεύμα μας.
  • Περιορισμένου χρόνου: αν και ο στόχος επίτευξης μείωσης του βάρους είναι καθαρά προσωπική-εξατομικευμένη υπόθεση και σχετίζεται με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους, εν τούτοις είναι σκόπιμο οι στόχοι να ακολουθούν ένα λογικό χρονικό πλάνο χωρίς όμως αυτό να είναι «ασφυκτικό». Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, είναι πιθανόν να χαθεί το κίνητρο της προσπάθειας.
  • Διαβαθμισμένοι: οι μικρότεροι και πιο γρήγορα επιτεύξιμοι στόχοι συνήθως βοηθούν στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου στόχου γιατί αυξάνουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου ότι μπορεί πράγματι να τα καταφέρει. Στον αντίποδα, η μη ολοκλήρωση ενός μικρού στόχου είναι σκόπιμο να οδηγεί σε επαναπροσαρμογή του, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον μεγαλύτερο στόχο. Εάν τελικά δε καταφέρω «να πηγαίνω για περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα», μπορώ να το αναπροσαρμόσω σε: «θα πηγαίνω τελικά για περπάτημα την ώρα που πηγαίνω στην εργασία μου χωρίς να παίρνω αμάξι».
  • Εξατομικευμένοι: όλοι οι στόχοι είναι αυστηρά προσωπικές εκτιμήσεις και δεν είναι σκόπιμο να καθοδηγούνται από τρίτους.

⊗Η στοχοθεσία είναι κορυφαία ατομική ψυχοπνευματική διαδικασία και κατέχει εξαιρετικά σημαντική θέση στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ξεκινά πάντα από μια ιδέα, εικόνα, φαντασία. Για αυτό, πριν ξεκινήσετε μια προσπάθεια απώλειας βάρους σκεφτείτε, παραδειγματιστείτε, φανταστείτε! 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα», (Brain Food, 2018).

2. Χολέβα Β., Παρλαπάνη Ε., Μποζίκας Β.: «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ», (University Studio Press, Αθήνα, 2016).

 

 

Comments are closed.

Scroll To Top