Νέα άρθρα

Επιτυχία στην δίαιτα: βάλτε το κίνητρο στην ζωή σας

επιτυχία στην δίαιτα

Επιτυχία στην δίαιτα: βάλτε το κίνητρο στην ζωή σας

Η επιτυχία στην δίαιτα βασίζεται κατά πολύ στο σωστό πρόγραμμα διατροφής, στην αγαστή συνεργασία με τον διαιτολόγο, την θέληση, την επιμονή αλλά και την θετική ψυχολογία. Πολλές φορές όμως, ειδικά μετά από πολλές αποτυχημένες ή μερικώς επιτυχημένες προσπάθειες, βρίσκουμε τον εαυτό μας χάνει το κουράγιο του ή να πισωγυρίζει, να υποτροπιάζει. Το αποτέλεσμα; Άλλη μια αποτυχία προστιθέμενη στον φαύλο κύκλο του μη αποτελεσματικού αδυνατίσματος. Μια καλή λύση σε αυτό το εμπόδιο είναι η δημιουργία του σωστού κινήτρου για το χάσιμο του βάρους.

Επιτυχία στην δίαιτα: πώς να δημιουργήσω ένα κίνητρο;

Τα κίνητρα μπορούν να δημιουργηθούν έχοντας ως βάση 2 μεγάλες κατηγορίες ερεθισμάτων: εξωτερικά ερεθίσματα ή εμπειρίες που προέρχονται από το περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο ή εσωτερικά ερεθίσματα, ιδέες ή  στόχους που εκπηγάζουν από τον ίδιο μας τον εαυτό και σχετίζονται καθαρά με δικά μας όνειρα και βαθύτερες σκέψεις. Η αποτελεσματικότερη στοχοθεσία για την επιτυχημένη δημιουργία κινήτρου ή κινήτρων, είναι το εσωτερικό ερέθισμα, ο προσωπικός στόχος ή το προσωπικό όνειρο σχετικά με την απώλεια του βάρος, την υγιεινή διατροφή, την εκγύμναση ή την υγιεινή ζωή γενικότερα.

Έτσι λοιπόν:

 • Προσδιορίστε τους προσωπικούς λόγους που σας κάνουν να θέλετε να χάσετε βάρος. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Γράψτε τους λόγους αυτούς σε ένα χαρτί, φυλάξτε το και ξαναδιαβάστε το όταν ξεχνάτε τι έχετε γράψει. Έτσι θα έρθετε πραγματικά αντιμέτωποι με την αλήθεια του εαυτού σας.
 • Βάλτε στόχους σχετικά με το αδυνάτισμα που συμβαδίζουν με τους προσωπικούς λόγους που απαριθμήσατε πιο πριν. Μην ξεχνάτε να θέτετε αρχικά μικρούς στόχους, άμεσα και εύκολα πραγματοποιήσιμους και έπειτα μεγαλύτερους, δυσκολότερους και πιο μακροπρόθεσμους.
 • Κρατάτε αρχείο της προόδου σας και αναπροσαρμόστε τους στόχους όταν τους έχετε πετύχει. Ένα μικρό βήμα κάθε φορά θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που θέλετε χωρίς άγχος και υπερβολές.
 • Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης με άτομα που γνωρίζετε ότι θέλουν να σας βοηθήσουν. Μην ζητάτε βοήθεια από άτομα που στο παρελθόν σας απογοήτευσαν ή που δεν συμμερίστηκαν κάποια προηγούμενη προσπάθεια σας. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε υποστηρικτική ομάδα, βασιστείτε αποκλειστικά στον εαυτό σας.
 • Χρησιμοποιήστε την τεχνική των ανταμοιβών. Όταν ο στόχος πετυχαίνει, ανταμείψτε τον εαυτό σας με κάτι που έχει σημασία για εσάς!
 • Αναγνωρίστε την επιτυχία και την πρόοδο που έχετε σημειώσει. Να είστε αισιόδοξοι και να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Ακόμα και μια μικρή πρόοδος είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα!
 • Να εκφράζεστε με θετικά σχόλια για τον εαυτό και την προσπάθεια σας, ώστε να δίνετε το κίνητρο και στους άλλους να σας δουν όπως ακριβώς εσείς βλέπετε τον εαυτό σας. Μην μεμψιμοιρείτε, γιατί αυτό θα κάνουν και οι άλλοι που θα σας βλέπουν.
 • Χαλαρώστε από το άγχος της αποτυχίας. Μην απολογείστε όταν δεν πάει κάτι σωστά, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε τον λόγο της προσωρινής αποτυχίας για να τον διορθώσετε.
 • Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια στις προσπάθειες μας.

 

Επιτυχία στην δίαιτα: βάλτε το κίνητρο στην ζωή σας

Η επιτυχία στην δίαιτα δεν είναι μια ουτοπία όπως πολλοί νομίζουν ούτε μια διαδικασία που αφορά σε λίγους και καλούς «στρατιώτες» του αδυνατίσματος. Μπορεί να γίνει απόκτημα όλων, ανεξαιρέτως.  Ανεξαιρέτως!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Χολέβα Β., Παρλαπάνη Ε., Μποζίκας Β.: «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ», (University Studio Press, Αθήνα, 2016).
 2. Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα», (Brain Food, 2018).

Comments are closed.

Scroll To Top