15+1 καρποί χωρίς γλουτένη
Γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλοί καρποί χωρίς γλουτένη; Ποιοι είναι αυτοί;
Το παρακάτω γράφημα μας πληροφορεί για συχνά χρησιμοποιούμενα δημητριακά και ψευδοδημητριακά χωρίς γλουτένη, καρπούς χωρίς γλουτένη και συνηθισμένα όσπρια χωρίς γλουτένη! Πρόκειται για τρόφιμα 100% χωρίς γλουτένη στην σύσταση τους, όταν βρίσκονται στην φυσική τους μορφή.

15+1 φυσικά δημητριακά – ψευδοδημητριακά, καρποί και όσπρια χωρίς γλουτένη
-
Ρύζι (λευκό, καστανό, άγριο)
-
Καλαμπόκι (αραβόσιτος)
-
Φακές
-
Φαγόπυρο (buckwheat)
-
Κεχρί (millet)
-
Αμάρανθος (amaranth)
-
Σόργο (sorghum)
-
Μαύρα φασόλια και λευκά φασόλια (γίγαντες, πηλιορείτικα), μαυρομάτικα, κόκκινα (kidney beans) μπαρμπουνοφάσουλα
- Φασόλια σόγιας (Σόγια: τα ευεργετικά ξηρά φασόλια σόγιας)
10. Αρακάς
11. Ρεβίθια
12. Λιναρόσπορος
13. Βρώμη χωρίς γλουτένη
14. Σπόροι chia
15. Σπόροι κινόα (quinoa)
16. Σουσάμι (και ταχίνι)
Πώς γίνεται η επιμόλυνση με γλουτένη στην βιομηχανία;
Η επιμόλυνση με γλουτένη (ή αλλιώς διασταυρούμενη μόλυνση ή «σταυρομόλυνση») συμβαίνει όταν μια τροφή που δεν περιέχει γλουτένη έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή επιφάνειες που έχουν γλουτένη, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Συχνότερα συμβαίνει:
- Κατά την παραγωγή ή επεξεργασία, όταν παράγονται ή συσκευάζονται τρόφιμα (όπως ρύζι, όσπρια, καρποί) στις ίδιες μηχανές-γραμμές παραγωγής χωρίς προηγούμενο καθαρισμό της γραμμής ή λόγω επεξεργασίας ή αποθήκευσης σε αποθήκες με σιτάρι, κριθάρι ή βρώμη, τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
- Όταν καλλιεργούνται ή μεταφέρονται μαζί δημητριακά με ή χωρίς γλουτένη, για παράδειγμα στο ίδιο φορτηγό ή στο ίδιο σιλό οπότε και υπάρχει πιθανότητα ανάμειξης κόκκων.
- Οι ψημένοι ή αλατισμένοι καρποί μπορεί να περιέχουν γλουτένη εάν έχουν προστεθεί σε αυτούς καρυκεύματα ή άλευρα κατά την διάρκεια ορισμένων χειρισμών, όπως για παράδειγμα για να κολλήσει επάνω τους το αλάτι, η ζάχαρη ή άλλες ουσίες.
- Έτοιμες σούπες ή κονσέρβες με όσπρια, είναι πιθανόν να περιέχουν πηκτικά μέσα ή καρυκεύματα με γλουτένη.
- Πολλά χύμα προϊόντα (όσπρια, δημητριακά) ενδέχεται να έχουν επιμολυνθεί.
- Το αλεύρι χωρίς γλουτένη πριν αγοραστεί θα πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς, μακριά από το κοινό αλεύρι, γιατί η σκόνη μπορεί να αιωρείται και να προκαλέσει επιμόλυνση.
Τα προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς γλουτένη» ή «gluten free» στην συσκευασία, διασφαλίζουν ότι δεν έχει επισυμβεί τέτοιου είδους μόλυνση στην βιομηχανία.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
Μπορείτε να λάβετε εξειδικευμένες πληροφορίες από:
-
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO),
-
τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κοιλιοκάκη (AOECS),
-
και οργανισμούς όπως η Celiac Disease Foundation (CDF) και το Gluten Intolerance Group (GIG).
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης

