Νέα άρθρα

5 εκπληκτικά οφέλη του καρπουζιού

5 εκπληκτικά οφέλη του καρπουζιού

5 εκπληκτικά οφέλη του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι από τα βασικότερα φρούτα του καλοκαιριού, φρούτο που ευχαριστεί τους γευστικούς μας κάλυκες και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Στην χώρα μας το βρίσκουμε σε αφθονία, συχνά όμως το περιφρονούμε γιατί θεωρούμε ότι παχαίνει ή ότι ανεβάζει κατακόρυφα το ζάχαρο του αίματος μας.  Καρπούζι και δίαιτα: τελικά παχαίνει το καρπούζι;

5 εκπληκτικά οφέλη του καρπουζιού:

  1. Ενυδατώνει προσφέροντας δροσιστική και ευχάριστη γεύση:  Με τον λαχταριστό χυμό και τη δροσιστική του γλυκύτητα, αυτό το καλοκαιρινό φρούτο είναι μια πολύ καλή ιδέα για να νικήσουμε την αφυδάτωση που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη. Το καρπούζι αποτελείται από περίπου 92% νερό κάτι που το καθιστά εξαιρετικό σύμμαχο για την αναπλήρωση των επιπέδων των υγρών του σώματός μας, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
  2. Έχει βιταμίνες και μέταλλα:  Το καρπούζι διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και C, δύο βιταμίνες γνωστές για τις ιδιότητές τους ως «τονωτές» του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγιή όραση, τονώνει δέρμα και βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών, ενώ η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, υποστηρίζει την παραγωγή του κολλαγόνου του δέρματος και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε βασικά μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας μέταλλο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης διατηρώντας την καρδιά υγιή, ενώ το μαγνήσιο υποστηρίζει την λειτουργία των νεύρων, βοηθά στην διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού ρυθμού και συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών.
  3. Είναι εξαιρετική πηγή λυκοπενίου: ένα από το εκπληκτικά οφέλη του καρπουζιού είναι ότι αποτελεί  μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για το ζωηρό κόκκινο χρώμα του. Το λυκοπένιο ασκεί προστατευτικές ιδιότητες στην καρδιά μειώνοντας την φλεγμονή στο επίπεδο του κυττάρου καθώς και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την δράση των ελεύθερων ριζών, κυρίως του οξυγόνου. Η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς όπως και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  4. Είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης: Η ζωηρή κόκκινη απόχρωση του καρπουζιού αποτελεί ένδειξη για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία των ματιών. Είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, μιας ουσίας που αποτελεί πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α η οποία είναι απαραίτητη βιταμίνη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης. Η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να ωφελήσει την όραση, να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και να προάγει την συνολική καλή υγεία των ματιών μας.
  5. Είναι πηγή άμεσα χρησιμοποιούμενης ενέργειας για τον οργανισμό: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης, ενώ τα φυσικά σάκχαρά (η φρουκτόζη), παρέχουν στον οργανισμό ελάχιστες αλλά άμεσα χρησιμοποιήσιμες θερμίδες. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια σάρκας καρπουζιού περιέχουν μόλις 31 θερμίδες! Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο ευθύνεται για την βελτίωση της ροής του αίματος στον οργανισμό όπως και για τημ μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση.

⊗Απολαύστε το στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top