Νέα άρθρα

Βιταμίνη D και πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους

veggies-vitamins

Βιταμίνη D και πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους

Με βάση το γεγονός ότι η Βιταμίνη D συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται στους μύες του οργανισμού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση της Βιταμίνης D μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων σε ηλικιωμένους , είναι δυνατόν να βελτιώσει την μυϊκή ισχύ και επομένως να προλαμβάνει τις πτώσεις τους που οφείλονται σε μυϊκές αδυναμίες.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1237 ηλικιωμένα άτομα με μέση ηλικία τα 70 έτη (εκ των οποίων 81% γυναίκες), η ημερήσια χορήγηση Βιταμίνης D (800 IU) βρέθηκε ότι βελτίωσε κατά 22% τον κίνδυνο των πτώσεων στους ηλικιωμένους. Στην έρευνα παρέμεινε ασαφές το κατά πόσον απαιτείται και συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου ως ενδυναμωτικό των οστών, παράλληλα με την Βιταμίνη D.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική νοσηρότητα που προκύπτει στους ηλικιωμένους από τις πτώσεις , θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την Βιταμίνη D και την χορήγηση της ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγές:

1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top