Βιταμίνη D και πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους
Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η Βιταμίνη D συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται στους μύες του οργανισμού, οι ερευνητές πιστεύουν σήμερα ότι η συμπληρωματική χορήγηση της Βιταμίνης D μέσω των διατροφικών συμπληρωμάτων σε ηλικιωμένους πέραν της φυσικής πρόσληψης από τις τροφές, είναι δυνατόν να βελτιώσει την μυϊκή ισχύ των ατόμων αυτών και επομένως να προλαμβάνει τις πτώσεις που οφείλονται σε μυϊκές αδυναμίες .
Σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1237 ηλικιωμένα άτομα με μέση ηλικία τα 70 έτη (εκ των οποίων 81% γυναίκες), η ημερήσια χορήγηση Βιταμίνης D (800 IU) βρέθηκε ότι βελτίωσε κατά 22% τον κίνδυνο των πτώσεων στους ηλικιωμένους. Στην έρευνα παρέμεινε ασαφές το κατά πόσον απαιτείται και συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου ως ενδυναμωτικό των οστών, παράλληλα με την Βιταμίνη D.
Βιταμίνη D και πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους: ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της βιταμίνης;
- Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της πρωτεϊνικής σύνθεσης στα μυϊκά κύτταρα, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για τον αναβολισμό των μυικών ινιδίων όσο και την επιδιόρθωση των μυϊκών ινών.
- Επιπρόσθετα, η βιταμίνη D ρυθμίζει τη μεταφορά ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα, η οποία είναι απαραίτητη για τη συστολή των μυών.
Τα άτομα (και ιδιαιτέρως, τα ηλικιωμένα άτομα) με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μυικής μάζας αλλά και εξασθενημένες λειτουργίες που σχετίζονται με την μυική μάζα, όπως για παράδειγμα πιο αργό βάδισμα και χειρότερη σωματική απόδοση και ισορροπία, καθώς και χαμηλότερη δύναμη λαβής στα χέρια.
Βιταμίνη D και πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους: χορήγηση συμπληρώματος
Οι ερευνητές καταλήγουν πως με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική νοσηρότητα που προκύπτει στους ηλικιωμένους από τις πτώσεις, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την βιταμίνη D και την χορήγηση της ως συμπλήρωμα διατροφής, παράλληλα με την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου που θα συμπεριλαμβάνει τη βιταμίνη D από τις τροφές. Δείτε εδώ τρόφιμα που αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης D: https://www.diaitologia.gr/trofes-plousies-se-vitamini-d/
θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
2.https://www.todaysgeriatricmedicine.com/news/ex_012511_02.shtml